Zseniális trükkel tolhatod ki a hajfestés idejét

2023. november 12.
Hajszálaink egészsége és pénztárcánk is csak profitálhat belőle, ha megpróbáljuk kicsit kitolni a hajfestés idejét – mutatjuk, hogyan csináld!
hajfestes 3:2
  • Mindegy, hogy otthon vagy szalonban színezzük a hajunkat, mindenképpen jó ötlet lehet kitolni a hajfestések közötti időt.
  • A hajszín tartósságának megőrzésével nemcsak spórolhatunk, de hajunk egészségéért is sokat tehetünk.
  • Fodrász szakértőtől hoztunk tippeket a sokáig élénk és ragyogó hajszínért.

Mindenki szereti, amikor haja a friss festés után ereje teljében ragyog: a színe intenzív és ragyogó, a haj fényesnek, egészségesnek tűnik. De aztán hamar előkerülnek a lenövések, kopások, és máris újra a fodrászszékben találjuk magunkat, vagy saját fürdőszobánkban, gumikesztyűvel a kezünkön.

A túl gyakori hajmosás, a túl forró víz, illetve a forrósággal dolgozó hajformázók, például hajszárítók vagy hajvasaló eszközök mind hozzájárulhatnak, hogy a hajszínünk hamarabb kikopjon, de a korábbi szőkítés is megnehezítheti a pigmentek tapadását. Tom Smith sztárfodrász szerencsére készült néhány hasznos tippel, amikkel meghosszabbíthatjuk a hajfestések közötti időt, és így megkímélhetjük hajunk egészségét – és a pénztárcánkat is.

Milyen hajszínek tartósabbak, és mik azok, amik korábban kikopnak?

Smith szerint az élénk, mesterséges színek, például a lila, rózsaszín vagy tűzpiros árnyalatok kopnak ki a legkönnyebben, hiszen ezek nem természetesen előforduló hajszínek. De gyakran a nagyon hűvös szőkék és barnák sem olyan tartósak, mivel a természetes haj meleg árnyalatai vöröses és sárgás pigmentekből építkeznek, nem a hűvösebb kékes árnyalatokból.

Ezzel szemben tartósabbak azok az eljárások, amik részben megőrzik az eredeti hajszínünket, és inkább csak valamilyen módon finomítják, gazdagítják az eredeti árnyalatot. Ha például csak részleges festést, melírt alkalmazunk, jóval ritkábban kell majd fodrászhoz járnunk.

Persze akármilyen árnyalatot is választunk magunknak, mindenképpen tehetünk azért, hogy a hajfestés tartósabb legyen – mutatjuk Tom Smith tippjeit.

A mesterfodrász tippjei a tartósabb festésért

Smith szerint a legfontosabb, hogy ne vigyük túlzásba a hajmosást – szorítkozzunk annyira, amennyit a fejbőrünk egészsége megkíván. Ez persze nagyon egyedi lehet: vannak, akiknek elég hetente kétszer hajat mosniuk, míg másoknál gyakoribb tisztítás szükséges.
Szintén fontos, hogy hajmosáskor ne használjunk túl meleg vizet. Nem kell persze jeges vízzel hajat mosnunk, de inkább maradjunk a langyosabb hőmérsékletnél. Ha lehet, ilyenkor használjunk speciális hajszínvédő készítményeket – ezek szintén segíthetnek kitolni a hajszínünk életét.

Ugyanígy tartózkodjunk a forró hajformázóktól, vagy ha mégis ilyesmit használnánk, kezeljük előtte a hajunkat hővédő készítményekkel. Fontos, hogy akkor is védjük hajunkat, ha erős napra mennénk – itt ugyanúgy használhatjuk a hajformázáshoz ajánlott hővédőket, de még jobb, ha kerüljük a direkt napfényt.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images