Életveszélyes, mégis rengetegen vállalják be ezt a plasztikai műtétet

2023. december 01.
Míg a '90-es években és a 2000-es évek elején a Pamela Anderson-féle giga implantátumok hódítottak, mára teljesen leáldozott a hatalmas mellek divatja. Helyette eljött a Kardashian-fenekek kora, ami az elmúlt néhány évben teljesen leuralta a plasztikai trendeket. Még úgy is, hogy a fenéknagyobbítás a leghalálosabb az összes plasztikai beavatkozás közül.
BBL fenék plasztika Kim Kardashian

A legmenőbb Insta-influenszerek éve óta egymáshoz rendkívül hasonló testalkattal rendelkeznek: a hatalmas popsijuk mellé darázsderék, valamint természetellenesen lapos has társul. Mikor először terjedni kezdett ez a természetellenes homokóra testalkat, biztosan te is elgondolkoztál rajta, vajon miként is lehetne elérni. De lehet, hogy nemcsak elgondolkoztál, hanem kifejezetten rá is feküdtél az edzésre, remélve, hogy néhány hónap múlva te is így fogsz kinézni. Ám bármilyen intenzíven is gyúrtál a fenekedre, a hőn áhított popsihoz csak nem kerültél közelebb. Hogy mi ennek az oka?

Fontos lenne minden nőnek tisztában lenni vele, hogy a homokóra alakú influenszerek nem az edzőteremben izzadva szerezték a tökéletes feneküket. Az, amit az Instagramon vagy TikTokon pörgetve látunk, az ügyes kezű plasztikai sebészek munkájának a gyümölcse.

A BBL (brazilian buttlift), vagy magyarul brazil fenékemelés az elmúlt évek legfelkapottabb trendje lett – köszönhetően többek között a Kardashian lányoknak, akik annak idején elindítottak az óriás popsik divatját. Őket leutánozva rengeteg sztár és influenszer vágott bele a fenéknagyobbításba – még úgy is, ha a beavatkozással akár az életüket is kockáztatják.

De mi is az a BBL?

A BBL több lépésből áll: előbb zsírt szívnak le a páciens testének egyéb területeiről, ahol nincs rá szükség – például a hasról, vagy a combokról – majd ezt a zsírt fecskendezik be a fenékbe, megnövelve annak méretét. BBL során tehát nem használnak sem szilikont, sem egyéb implantátumot, egyszerűen a páciens saját zsírjával dolgoznak. És pont ez benne a veszélyes…

A BBL a leghalálosabb plasztikai műtét

Egy 2017-ben közétett jelentés szerint 3000 BBL-ből egy halállal végződik, ami a legmagasabb halálozási aránynak számít az összes plasztikai műtét közül. A fenékemelést az teszi veszélyesebbé egy mell-, vagy orrműtétnél, hogy a fenekünket rengeteg ér hálózza be, és az orvosoknak úgy kell a zsírt beinjekciózni a megfelelő helyre, hogy még véletlenül se találjanak el egyet sem.  Ha ez mégis megtörténik és a zsír bejut a véráramba, onnan a tüdőbe vagy a szívbe jutva azonnal halált okoz.

A magas halálozási arány miatt több amerikai sebészeti társaság 2018-ban kidolgozott egy biztonsági irányelvet, amiben azt ajánlották, hogy az orvosok hagyjanak fel az izomba történő injekciózással, és használjanak nagyobb eszközöket. Ezekkel az óvintézkedésekkel talán csökkenteni lehetne a BBL kockázatát.

Életveszélyes, mégis egyre többen vállalják be ezt a plasztikai műtétet

A BBL a leghalálosabb plasztikai műtét

Az influenszereket nem hatja meg a veszély

Hiába a szakemberek figyelmeztetése, az elmúlt években a BBL lett a legdivatosabb plasztikai beavatkozás: a Nemzetközi Esztétikai Plasztikai Sebészeti Társaság 2020-as felmérése szerint 2015 óta 77,16%-kal nőtt a BBL-műtéten átesettek száma.

Sokan egyébként azzal sincsenek tisztában, hogy a műtét csak az első lépés, és a beavatkozással elért kerek popsit, valamint darázsderekat később meg is kell valahogyan őrizni. Ahhoz ugyanis, hogy az eredmény valóban tartós legyen, az edzésre és az étkezésre nagyon is oda kell figyelni. Ha az érintettek nem tartják karban a plasztikával elért alakjukat, idővel ugyanúgy visszajöhetnek a hurkácskák a hasukra, de akár le is fogyhatják a szépen felépített feneküket.

Minden trend múlandó

Mindannyian emlékszünk rá, hogy néhány évtizede még a nullás méret, majd a hatalmas Pamela Anderson-cicik voltak divatban, míg nem Kardashianék elhozták a túlságosan is kerek fenekek trendjét. A tökéletesnek kikiáltott testalkatok az idővel folyamatosan változnak – mire az egyiknek edzést és pénzt nem kímélve végre megfelelnénk, már jön is a következő, és kezdhetünk mindent előröl. Ezt mindig érdemes átgondolni, mielőtt belevágnánk bármilyen beavatkozásba.

Fotó: Getty Images