A magyar nők kevesebb, mint fele elégedett maximálisan az ajaktöltésével

2024. január 15.
Érdekes felmérést tett közzé egy magyar esztétikai webportál. Az ország legnagyobb és egyben egyetlen ajaktöltési szokásokat, elégedettséget vizsgáló kutatása szerint a felmérésben résztvevők 39 százaléka tökéletesen elégedett az ajaknagyobbításával, míg a kitöltők  31,7%-a aszimmetrikusnak tartja a végeredményt.
ajaktoltes-hialuronsavas

Az ajakfeltöltés vagy ajaknagyobbítás Magyarországon is kifejezetten népszerű esztétikai beavatkozás, amely által teltebb, dúsabb vagy formásabb ajkakat érhetünk el. Az ajaknagyobbítást általában injekciós eljárás keretein belül hajtják végre hialuronsav-alapú töltőanyagokat alkalmazva (ezekkel a töltőanyagokkal azonnali hatás érhető el), de léteznek másféle ajaknövelő eljárások is, mint például a saját zsír betöltése, a szájimplantátum vagy az ajakemelés.

Célzott kutatás a területen

A Plasztika Esztétika webportál izgalmas felmérésbe kezdett, mégpedig a Vivacy Magyarország (Stylage hialuronsav alapú töltőanyagainak forgalmazója). Az országos piackutatás az ország legnagyobb és egyben egyetlen olyan kutatása, amely a téma iránt érdeklődő nők és férfiak ajaknagyobbítási szokásait és a beavatkozáshoz való hozzáállását vizsgálja.

Az eredményekből kiderült, hogy a kitöltők 31,7%-a aszimmetrikusnak látja ajkát, 28,1%-a teltnek és 27,3%-a vékonynak. A válaszadók közel fele, pontosan 43,9%-a már feltöltette ajkát, és 98,4%-uk a hialuronsavas ajaktöltést választotta.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

plasztikaesztetika.hu (@plasztikaesztetika.hu) által megosztott bejegyzés

Mint kiderült, azok, akik már részt vettek ajakfeltöltésen, közel fele rendszeresen jár erre a kezelésre. 48,7%-a évente, 42%-uk fél év és egy évente keresi fel, míg a válaszadók csupán 9,3%-a keresi fel fél éven belül a kezelőorvosát.

A résztvevőket megkérdezték arról is, mennyire voltak elégedettek esztétikai beavatkozásuk eredményével, egytől tízes skálán kellett értékelniük, milyen eredményt hozott számukra az ajakfeltöltés. Csupán a válaszadók 2%-a adott egyes értékelést, 91,4 %-a a kitöltőknek 5 pont felett értékelte az eredményt, melyből 39%-uk maximálisan elégedett volt a hialuronsavas ajakfeltöltéssel.

A válaszadók 10,8%-a 18 és 21 év közötti volt, 20,2%-ban 22 és 25 közötti, és a legnagyobb arányban, pontosan 24,5%-ban 26 és 30 közötti, 31-35 korosztály 16,3%-ban képviseltette magát.

Körültekintően válasszunk szakembert

Egy korábbi cikkünkben már írtunk már arról, hogy a hialuronsavas töltést – az egészségünk és a minél esztétikusabb eredmény érdekében érdemes – szakemberekre bíznunk (adott esetben a háta mögött 6 éves egyetemmel, 6 éves szakorvosi képzéssel, szakvizsgával és egyéb specifikus képzésekkel), ha szeretnénk mi is a viszonylag karcsú arányú „elégedett” páciensek között szerepelni.

Magyarországon az egészségügyi dokumentációs rendszerben, a felhőben is tudjuk ellenőrizni, hogy a kiválasztott szakember praktizálhat-e hivatalosan, azaz van-e érvényes működési engedélye. Itthon viszonylag kevés plasztikai sebész és bőrgyógyász van akik az ehhez kapcsolódó követelménynek messzemenően eleget tesznek. „Vállaljuk a felelősséget pecséttel, vállaljuk a felelősséget a hivatalos szervben való dokumentációban, illetve rendelkezünk egészségbiztosítással és az ÁNTSZ által jóváhagyott hellyel” – utalt Dr. Kovács András arra, hogy mi mindennek is kellene jó esetben eleget tenni szakmai oldalról.

Fontos az anyagválasztás

„A hialuronsavas töltéseknél nagyon-nagyon fontos az orvosválasztás, és legalább ugyanennyire fontos persze az anyagválasztás, vagyis az, hogy pontosan mi is az, amit a páciens fog kapni – figyelmeztetett a plasztikai sebész.

Itthon sajnos sokan nem is szakképzett emberekhez mennek el töltetni, hanem mondjuk egy kozmetikushoz, egy tetoválóhoz. „De én már autószerelőt is tudok, aki itthon töltésekkel foglalkozik” – tette hozzá Dr. Kovács András.

Mindez persze hivatalosan nem legális, de ez a terület jelenleg sajnos egy óriási fekete folt a törvénykezésben. „Hiszen azt mondhatja erre a kozmetikus, hogy ő igenis jogosult az első hámrétegben szúrni. Viszont arról, hogy »picit mélyebben« történt kezelés a páciens semmiféleképpen nem fog dokumentációt kapni, illetve a nyugtán is csak annyit fog látni, hogy történt egy befizetés egy bizonyos terápiával kapcsolatban.” És hogy mi is lehet ezzel a gond? Egy rosszul sikerült töltés vagy bármi gond esetében semmiféleképpen nem tudunk majd érvényt szerezni a saját akaratunknak vagy akár bizonyítani azt, hogy mi is történt velünk.

Fotó: Getty Images