Gwyneth Paltrow elárulta sosem múló fiatalságának titkát

2024. május 04.
Hihetetlen, de Gwyneth Paltrow már ötvenéves is elmúlt – ezt azonban senki sem mondaná meg sugárzó bőrét és fényes haját látva. Most elárulja, hogy mi a fiatalságának a titka.
Gwyneth Paltrow hosszú élet titok

Az 51 éves Gwyneth Paltrow majdnem ugyanannyi idős, mint amikor édesapja megtudta, hogy rákban szenved, a színésznő pedig mindig megdöbben ezen a tényen.

„Az apámat 54 évesen diagnosztizálták rákkal, ami csak három évvel több, mint ami most én vagyok. Teljesen őrültségnek tűnik, amikor erre gondolok” – mondta Gwyneth Paltrow a Business Insidernek.

Bruce Paltrow rendező-producer néhány évvel később, 2002 októberében hunyt el hirtelen torokrák-komplikációk miatt, mindössze 58 évesen. Gwyneth Paltrow mindvégig mellette volt: az ő 30. születésnapját ünnepelték Rómában. Nem nehéz elképzelni, hogyan érezhette magát a színésznő, amikor másfél évtizeddel később, 2018-ban az édesanyját, a szintén színész Blythe Dannert is ugyanazzal a rákkal diagnosztizálták. (Ő megküzdött a betegséggel, jelenleg 81 éves.)

Gwyneth Paltrow szülei, Bruce Paltrow és Blythe Danner is megküzdöttek a rákkal (Fotó: Gregg DeGuire/WireImage, Getty Images)

Gwyneth Paltrow szülei, Bruce Paltrow és Blythe Danner is megküzdöttek a rákkal 

„Amikor az apámat rákkal diagnosztizálták, akkor kezdtem el felfedezni a wellness és a tudatosság teljes világát – mesélte Paltrow egy webináriumon, amivel a Moments of Space nevű új meditációs alkalmazásának keltett hírverést.

A többi már – ahogy mondani szokás – történelem. Gwyneth Paltrow egyik pillanatról a másikra Oscar-díjas színésznőből Hollywood wellness-szakértőjévé vált a 250 millió dollárra (kb. 91,5 milliárd forint) becsült Goop nevű vállalkozásával. A webshop és életmódmagazin olyan dolgokat árusít, ami a legtöbb embernek megfizethetetlenül drága, mint például az 1049 dolláros (kb. 384 134 forint) drágakövekkel kombinált hőterápiás matrac, de néhány éve a vaginagőzölő zsámoly is nagy port kavart.

Gwyneth Paltrow szerint ez a hosszú élet receptje

Felmerül tehát a kérdés, hogy manapság, amikor hosszú élet az egyik legdivatosabb téma, mit gondol minderről a wellnesskultúra koronázatlan királynője, akinek nemcsak dollármilliók állnak a rendelkezésére, hanem egészségügyi félelme is van.

Sokan azt gondolhatják, hogy Bryan Johnsonhoz (a képen) hasonlóan ő is évente több milliót költ dollárban arra, hogy meghosszabbítsa az életét. Az üzletember évente 2 millió dollárba (kb. 732 millió forintba) kerülő kezeléssorozatnak veti alá magát, hogy visszafordítsa az időt, és saját bevallása szerint olyan legyen a teste, mint egy 18 évesé.

De Paltrow nem osztozik ebben a vágyában. „Mindenki a hosszú élet titkával van elfoglalva, arra keresi a gyógyszert. De van néhány olyan tényező, ami mindegyik megoldási javaslatban közös – mondta Paltrow. – Az alvás nagyon fontos. A gondolkodásunk, a tudatunk kezelése szerintem szintén elengedhetetlen a stressz kezelésében.

A stressz hatására az immunrendszer nem működik olyan jól, ez jól dokumentált.

A kapcsolataink minősége is sokat számít, és természetesen nem szabad túl sok alkoholt, cukrot és mindenféle ilyesmit fogyasztanunk.”

Gwyneth Paltrow válasza – amely az alvásra, a pozitív hozzáállás fenntartására, az egészséges kapcsolatok megőrzésére, a stressz minimalizálására és az egészséges táplálkozásra összpontosít – pedig tudományosan is alátámasztott.

Egy nemrégiben végzett tanulmány a közösségi interakciókat kötötte össze a hosszabb élettel. Gwyneth Paltrow tápanyagdús étrendje, amely korlátozza a feldolgozott ételeket, hasonlóságokat mutat a mediterrán étrenddel, amit általában a legegészségesebb táplálkozási módnak tartanak. Paltrow azt is mondja, hogy sokat sétál, amit a kutatások sokasága kapcsolt a hosszú, egészséges élethez. A krónikus stressz pedig valóban az egészség ellenségeként ismert.

„Nem akarok 165 évig élni”

Említést tesz még a Netflix tavalyi dokumentumfilmjéről, a Blue Zonesról, amelyek olyan régiók, ahol a legtöbb százéves van, mint inspirációs forrásról. A három számjegyűek híresen egyszerű életet élnek: élvezik a szeretteik társaságát, sokat mozognak, és olyan tápanyagban gazdag ételeket esznek, mint a bab és a burgonya.

„Őszintén szólva most készítem el a hosszú életre szóló tervemet – folytatta. – Számomra az orvosi tesztek nagyon fontosak, ezért szeretek vérvizsgálatot végeztetni. Vannak ezek az új, hihetetlen szűrési protokollok, amelyekkel a vérben lévő tumormarkereket mérik, és mindenféle fejlett képalkotó eljárás és ehhez hasonló dolgok léteznek. És mivel mindkét szülőm megküzdött a rákkal, valószínűleg egy kicsit proaktívabb vagyok, mint az átlagember.”

Ismerve családi előzményeit, Gwyneth Paltrow óvatossága érthető, és a szűrővizsgálatok megfelelőek lehetnek azok számára, akik nagy kockázatnak vannak kitéve a bizonyos rákfajták kialakulására. A szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy bizonyos típusú fejlett képalkotás felesleges aggodalmat okozhat a különben egészséges emberekben.

Paltrow azt mondja, hogy nyitott akar maradni az új tudományok iránt, de nem megszállottja a hosszabb életnek. „A hosszú életet szolgáló gyakorlatom valóban fejlődni fog, minél többet tanulok. És azt hiszem, hogy nagyon nyitott akarok maradni a feltörekvő módozatokra és a tudományra, hogy ez hogyan fog kinézni a következő 10 évben. De nem akarok örökké élni. Nem tartozom azok közé az emberek közé – nevetett Paltrow. – Szép, hosszú, egészséges életet akarok, de nem akarok 165 évig élni, vagy ilyesmi.”

Gwyneth Paltrow fiatalító reggeli rutinja

Ahogy a hosszú élet szakértői is elmondják, a hosszú élethez többnyire az tartozik, hogy következetesen végezzük az olyan „unalmas” dolgokat is, mint például az elegendő zöldségevés és a jó alvás.

Fiatalabb éveiben Gwyneth Paltrow előszeretettel égette mindkét végén a gyertyát. „A húszas éveim elején nem nagyon volt reggeli rutinom – mondta. – Vagy szórakozni jártam esténként a barátaimmal és sokáig aludtam, vagy nagyon korán keltem, hogy forgatásra menjek.”

És bár jobb, ha minél korábban elkezdjük az egészséges szokásokat, sosem késő pozitív változásokat elérni.

Most már sok más cégtulajdonoshoz hasonlóan ő is minden reggel meditációval és testmozgással hangolja magát a napra.

„Felnőtt életem nagy részében egy reggeli gyakorlatot követtem, amely magában foglal némi meditációt és némi testmozgást – osztotta meg.  Ő a „nyitott szemű” meditáció egyik szószólója, ami arra ösztönzi az embereket, hogy a mindennapi élet bármely pillanatában, például a vonaton ingázás vagy a mosogatógép kirakodása közben, legyenek figyelmesek. Gwyneth Paltrow ezt úgy teszi, hogy elmondása szerint mindenre figyel körülötte, beleértve a tárgyak közötti teret is.

„Ha egyszer megtanuljuk, hogyan kell szemmel nyitott szemmel meditálni, amit szó szerint bármikor be tudunk építeni a napunkba, akkor egyszerre figyelhetünk a világra, miközben nagyon kötődhetünk önmagunkhoz – mondta Paltrow. – Erre támaszkodom, hogy teljesebbnek érezzem magam.”

Forrás: Business Insider Fotó: Getty Images