Filléres megoldás: jó lehet-e az olívaolaj az ajakbalzsam helyett?

2023. február 20.
Szép, hidratált ajkak olívaolajjal? Egyesek szerint a salátákhoz használt olaj is tökéletes kiegészítője lehet a szépségápolási rutinunknak...

Az ötlet

, a The Guardian újságírója tesztelte, hogy a konyhaszekrény kedvence le tudja-e váltani a boltban kapható ajakbalzsamokat. Az olívaolaj – legyen sima vagy szűz – alapvetően egy természetes hidratáló és gyakori skincare összetevő is.

A teszt

Anita a teszt során nem csinált mást, csak csepegtetett egy kis olívaolajat az ujjára, majd felkente az ajkaira. Bár eleinte puhának és hidratáltnak érezte tőle a száját, az olaj elég gyorsan beszívódott, emiatt pedig ajkai is hamar szárazzá váltak. A tesztet többször is megismételte a nap során, az eredmény azonban minden alkalommal ugyanaz lett.  

Igaz ugyan, hogy a hagyományos ajakbalzsamok általában tartalmaznak valamilyen olajat (gyakran olíva- vagy kókuszolajat), ám mellette egy vastagabb bőrpuhító, például méhviasz is helyet szokott kapni az összetevők listáján, ez segít ugyanis bezárni a hidratációt. Ebből kiindulva Anita is tett egy újabb próbát az olívaolajjal, ám ez alkalommal egy másik összetevővel egészítette ki az olajat: az ajkaira kente az olívát, hagyta beszívódni néhány percig, majd a tetejére kent egy csepp vazelint. Működött? Igen. Kellemes volt? Nem éppen.

Az ítélet

Ha szeretünk DIY-megoldásokkal kísérletezni, Anita praktikáját bátran kipróbálhatjuk, a hagyományos ajakbalzsamok használata viszont az újságíró tapasztalata szerint jóval kellemesebb élmény. A boltokban kapható termékek órákig is képesek hidratálni az ajkainkat, ráadásul egyes esetekben egy kis színt is adnak és fényvédő hatásuk is lehet.

Fotó: Getty Images Forrás: The Guardian