Szemkörnyékápolás csúcsra járatva

2024. március 26.
A szemkörnyékünk különösen érzékeny terület, amelyre mind sminkelésnél, mind pedig a bőrápolásnál különösen figyelni kell. Varga Erika szépségterapeuta egy sor hasznos tippel segít, hogy tényleg a maximumot hozzuk a szemkörnyékápolásban.

A szemkörnyék bőre érzékeny, a zsírozottsága és a vastagsága eltér az arc többi részétől, mondja Varga Erika szépségterapeuta. Ezért fejlesztenek erre a területre speciális, szemkörnyékápolást célzó kozmetikumokat: másféle, kíméletesebb, mégis hatékonyabb ápolásra, a szemet nem irritáló összetételre van szükség. És nemcsak a krémeknek, hanem az ápolás mikéntjének is különlegesnek kell lennie.

1. Fontos az időzítés

Reggel, sminkelés előtt mindenképp kerüljön fel szemkörnyékápoló, de bizonyos életkor felett (az ötvenes éveinktől mindenképp) az esti rutinnak is legyen része a szemkörnyék krémezése.

2. Figyeljünk a funkcióra

A szemkörnyékápolást érdemes már huszonévesen elkezdeni hidratáló hatású kozmetikummal, de ránctalanító krémekre ilyenkor még nincs szükség. Ezek nem jók megelőzésre: a túl korán alkalmazott intenzív vagy magas koncentrációjú hatóanyagok gyengíthetik a bőr saját működését, és a várttal ellentétes eredményt hozhatnak.

3. Alul-felül

Nem elég csak a szem alá felvinni a krémet, a maximalizmus jegyében a szemhéjra is kerüljön belőle. Jó ötlet ilyenkor megmasszírozni, kifelé irányuló mozdulatokkal felszabadítani a belső szemzug fölött található nyirokpontokat – ezzel is segítve a nyirokfolyadék áramlását, csökkentve a szem körüli duzzanatot.

szemkornyekapolas

4. Irányra hangolva

Ha a szem alatt kívülről befelé, felette pedig belülről kifelé haladva masszírozzuk be a krémet, hozzájárulhatunk a ráncok csökkentéséhez vagy megelőzéséhez. Az ellenkező irányba végzett masszázzsal pedig a nyirokáramlást fokozhatjuk. A gyűrűsujjunkat használjuk hozzá.

5. Szemtorna

Ezt a területet is tudjuk edzeni. Ügyes gyakorlatokkal segíthetjük, hogy az izmok megőrizzék feszességüket, a bőr pedig a simaságát, és javítható a szövetek folyadékáramlása is. Kipróbálhatjuk például, hogy az arc többi részét mozdulatlanul tartva megpróbálunk csak az alsó szemhéjat felfelé húzva hunyorítani tizenöt-húsz alkalommal, majd kis pihentetés után átmasszírozzuk a területet.

6. Hideghatás

Gyakran hallani, hogy az üde szemkörnyék és a nyitott tekintet titka a jégkockás szemmasszázs – de ezt szakértőnk egyáltalán nem ajánlja. A hideg ugyan jótékony hatású, de a jég túl erőteljes a vékony bőrnek, kipirosodást, irritációt, gyulladást okozhat. Egy lehűtött kanál vagy egy fémgörgős szemkörnyékápoló sokkal inkább megfelel a célnak: gyengéd, hullámzó mozdulatokkal masszírozzuk át vele a szem alatti részt.

7. A homlok se maradjon ki

Sem a masszírozásból, sem a tornából. A szemhéj megereszkedésének megelőzéséhez fontos, hogy a szemöldök feletti részt is rendszeresen átmozgassuk és ápoljuk. A krémeken kívül kiválóak erre a rezgő vagy galvánáramos otthoni arcfeszesítő készülékek: támogatják a hatóanyagok felszívódását és az izmokat is tonizálják.

Fotó: Getty Images

A teljes cikk a Marie Claire tavalyi nyári lapszámában is megjelent.