Kemény víz, hajmosási tippek az erős hajért

2024. május 24.
Sokan küzdünk a nehezen kezelhető, töredezett hajszálakkal, amelyek állapotán a vízben található kalcium szintén ronthat. Az alábbiakban megnéztük, miért fontos tudatosan állnunk a kemény víz okozta hajkárosodáshoz, és milyen megoldásokkal tehetünk a száraz, szöszös haj ellen.
kemeny-viz-hajmosas

A hosszú, egészséges haj megőrzéséhez számtalan tippet hallottunk már, kezdve a megfelelő sampon alkalmazásától egészen a hajszárításra vonatkozó szokásokig. A kiváltó okok között emellett azonban megbújik a túlságosan kemény, hajkárosító víz használata is – ami valljuk be, legtöbbünknek nem jutna eszébe. A téma azonban már a TikTokon is nagy visszhangot kapott, a #hardwaterdamage hashtaget több mint 1,7 millióan kattintották, hogy aztán a felhasználók megvizsgálhassák, saját otthonukban milyen a víz ásványianyag-tartalma. Az USA-ból, Kínából, illetve Japánból is elrettentő videókat töltöttek fel a platformra, a probléma kezelésére pedig még a Kardashian család is keresett megoldást. De miért érdekes ez Magyarországon?

kemeny-viz-hajmosasÖsszességében elmondható, hogy a hazai ivóvíz jó minőségű, ugyanakkor a csapvíz közepesen kemény, vagy kemény. Lágyabb víz csupán az Alföldön jellemző (igen, Miskolctól Szegedig fellélegezhetnek a hajápolás szerelmesei), de az ország középső részén és a Mecsekben nagyon kemény vízzel találkozhatunk.

Szépségkedvencek a töredezett hajszálak ellen

1. Zuhanyfilter

kemeny-viz-hajmosas

A Kardashian család erre a megoldásra esküszik kemény víz és hajápolás terén. Justine Marjan, aki több A-kategóriás sztár mellett a Kardashianekkel is együtt dolgozik, úgy gondolja, hogy a dívák bőrük és hajuk természetes egészségét és fényét egy aromaterápiás zuhanyfilternek köszönhetik. A DEL Spavely zuhanyfilter (7999 Ft) valóban több mint 60%-ban tartalmaz aszkorbinsavat, amely biztonságosan és hatékonyan eltávolítja a klórmaradványokat a csapvízből. A kis csodatévő kütyü ráadásul két szűrővel rendelkezik, így a rozsda mellett az idegen anyagokat is kiszűri a vízből. A csodás illat pedig egyetlen zuhanyzás alkalmával sem marad el.

2. Sampon & balzsam száraz hajra

Tökéletes választás a száraz és sérült haj kezelésére! A Hairburst Sampon&Balzsam (13 500 Ft) száraz és sérült hajra segítenek megtartani a nedvességet a hajban, valamint helyreállítják a töredezett hajvégeket. Hatékonyan veszik fel a harcot a hőformázás, festés vagy más külső hatások okozta károsodásokkal szemben. Előnyei mellett a füge- és vaníliaillat keveréke csak ráadás!

3. Előkészítő ápolás

kemeny-viz-hajmosas

A Kérastase Première Concentré Décalcifiant Ultra-Réparateur (21 875 Ft) lényegében egy olyan előkészítő hajápoló, amely hatékonyan segít megszüntetni a tartósan fennálló igénybevételt, és a citromsav, valamint a glicin erejével akár vissza is állítja a haj eredeti egészségét. Eltávolítja a felesleges kalciumot és segít megerősíteni a hajat, hogy a hajszálak erősebbé, felszínük simábbá és fényük ragyogóbbá váljon. Minden típusú sérült hajra ajánlott, hajmosás előtt. Bőséges mennyiségben nedves hajhosszra kell felvinni, majd bemasszírozni, és 5 percig fent hagyni. Ezután se öblítsük ki, hanem jöhet a hajmosási rutin többi része: hajmosás, balzsamozás… 

4. Hajvitamin

kemeny-viz-hajmosas

A haj szépsége belülről fakad. Így ha külsőleg már bevetettük a száraz, sérült haj elleni termékeket a hajkárosító kemény víz miatt, de még mindig nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, akkor érdemes mélyebbre ásni a hajápolás területén. A hajvitamin hatékonyan megküzd a tápanyaghiányosságokkal, a stresszel, a gyulladásokkal, valamint az oxidatív kárososással is. A Prémium Hajvitamin Advanced (24 750 Ft) formulája 22 prémium-összetevőt tartalmaz, többek között reishi gombát, ashwagandhát, kurkumát és resveratrolt. 

Fontos az ellenőrzés

Miközben bevetjük a leghatékonyabb termékeket hajunk egészsége érdekében, érdemes ellenőrizni a víz keménységét otthonunkban. A boltokban kapható professzionális csíkok biztos eredményt mutatnak, ugyanakkor házi praktikákkal is próbára tehetjük a csapvíz állapotát. Az is sokat elárulhat, ha engedünk egy kis vizet a kádba, majd megfigyeljük a csapon maradt cseppeket: ha elszíneződtek a vízcseppek, akkor nagy eséllyel sok az ásványi anyag a vízben.

Ha kedvenc samponunk nem habzik megfelelően, vagy ha a balzsam, kondicionáló használata mellett is nehezen kezelhető marad frizuránk, akkor szintén kemény a víz háztartásunkban.

Fotó: Getty Images, Marie Claire – Archív