Meglepő dolgokat művel a kemény víz a testünkkel

2023. június 27.
Mutatjuk a szakértő tanácsait, hogyan óvhatjuk meg a testünket, hajunkat és bőrünket a kemény víz káros hatásaitól. Szerencsére már remek samponok, fürdőolajok állnak rendelkezésre, amik csökkentheti a problémákat.
A kemény víz szárítja a hajat és a bőrt
  • Valószínűleg mindenki tapasztalta már, milyen kellemetlen érzés, amikor olyan helyre utazik, ahol sokkal keményebb a víz, mint otthonában.
  • A magas ásványi anyag tartalom, fémek és más, általában az egészségre veszélytelen szerves vegyületek miatt nevezzük keménynek a vizet.
  • A kemény víz hatással van a bőrre és a hajunkra is, ekcémát, korpásodást és bőrgyulladást idézhet elő.

Sokkal több samponra és tusfürdőre lehet szükségünk, hogy ugyanazt a habzást elérjük, ha kemény a víz. Sőt, egy tonna hajkondicionálót is a hajunkra kell kennünk, hogy kezelhetővé váljon a frizuránk. Ám még mindezek mellett is sokkal szárazabb lehet a bőr és a haj, húzódó, viszkető érzést tapasztalhatunk, ha kemény vízben fürdünk vagy mosunk hajat. 

A központi vízlágyító beépítése a ház rendszerébe sokat segíthet a problémán, ám ha csak nyaralni megyünk olyan helyre, ahol kemény a víz, vagy régi vízvezetékrendszer található otthonunkban, ez nem feltétlenül működő megoldás. Mit tehetünk akkor a kemény víz hatásainak ellensúlyozására?

Zuhanyfej a kemény víz ellen

Ha otthonra szeretnénk megoldást a kemény víz ellen, már nem feltétlenül kell az egész vízvezetékrendszert szétvernünk. Főleg, ha ez nem is lehetséges a házunkban. Szerencsére már létezik olyan zuhanyfej, amiben található egy szűrő. Ez cserélhető, újrahasznosítható, és a szerves anyagok jelentős részét eltávolítja a vízből, mielőtt a hajunkhoz, bőrünkhöz érne. 

Már létezik zuhanyfej, ami kiszűri a kemény vízből az ásványi anyagokat, fémeket

Már létezik zuhanyfej, ami kiszűri a kemény vízből az ásványi anyagokat, fémeket

Rögtön érezhetjük a különbséget a samponunk habzásában például, ha felszerelünk egy ilyen alkalmatosságot a zuhanyunkban.

Milyen termékek segíthetnek kemény víz esetén?

Utazásnál jöhetnek nagyon jól azok a termékek, amikkel ellensúlyozhatjuk a kemény víz hatásait. Ha hosszabb ideig tartózkodunk olyan helyen, ahol kemény a víz, érdemes beruháznunk egy tisztító samponra, ami eltávolítja a kemény víz maradványait a fejbőrről, hajszálakról. Ilyen például a Clarify & Shine samponja. Ez almaecetet tartalmaz, ami oldja a fejbőrön képződött plakkokat, miközben gyengéden ápolja az érzékeny bőrt.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a kemény víz miatt a festett haj elveszítette a fényét, bevethetjük a L’Oreal Metal Detox termékeit. Ezeket kifejezetten arra fejlesztették ki, hogy a rezet és más, a hajfestést kifakító anyagokat eltávolítsák a hajszálakról.

A tusfürdők közül például a Ziaja GdanSkin termékei megkötik a kemény vízben található ásványi anyagokat és fémeket, így könnyebben lemoshatjuk ezeket magunkról. A benne található hialuronsav és glicerin pedig táplálja a száraz bőrt.

Forrás: The Guardian, fotó: Unsplash