Öt jel, hogy túl ritkán mosol hajat

2024. augusztus 30.
A szárazsamponok térhódítása óta egyre több szó esik a hajmosás gyakoriságáról. A túl ritkán mosott hajkoronának megannyi látványos (és érezhető) jele van. Íme, öt jel, hogy ritkán mosol hajat.
Fiatal nő hajat mos

A frissen mosott hajnál ugyan nincs jobb érzés, a túl gyakori hajmosás nem jó, ráadásul hosszú haj mellett fárasztó és időigényes művelet is. Egyáltalán nem véletlen a szárazsamponok népszerűsége, túlzásba vinni azonban ezt sem szabad. Amibe talán sokan nem gondolnak bele, hogy a túl ritka hajmosás is fejbőrproblémákhoz és hajhulláshoz  vezethet.

Milyen gyakran kell hajat mosni?

Ez néhány tényezőtől függ: akinek száraz a fejbőre, és nem használ sok hajformázó terméket, akkor elég lehet, ha hetente egyszer megmossa a haját. Aki ellenben többféle hajápolót és/vagy hajformázót használ, és korpás, netán zsíros a fejbőre, úgy gyakrabban, két-három naponta mosson hajat! 

Öt jel, hogy túl ritkán mosunk hajat

Nehéz általánosítani, hogy milyen gyakran kell hajat mosni, ha azonban az alábbi figyelmeztető jelek közül egyet vagy többet is észlelünk, érdemes gyakrabban hajat mosni, súlyos esetben pedig természetesen bőrgyógyászhoz fordulni.

1. Zsíros haj

A legnyilvánvalóbb jele annak, hogy túl ritkán mosunk hajat, ha zsíros a hajtő, a hajnak pedig nincs volumene. Ha nem mossuk le rendszeresen a felesleges faggyút a fejbőrről, a haj szálkás és nehéz lesz. Sajnos míg vannak, akiknél ez már egy nap után jelentkezik, mások fejbőre több napig bírja. A zsíros haj egyébként nem csak látható, de szagolható is – az elhalt hámsejtek és a faggyú keveréke a fejbőrön valójában ideális táptalajt képez a baktériumoknak, amelyek kellemetlen „fejszaghoz” vezethetnek.

2. Korpa

A korpásodás nem feltétlenül a ritka hajmosás jele, de fejbőrünk folyamatosan termeli a faggyút, egy zsíros váladékot, amely védi és hidratálja a bőrt és a hajat. Ha ritkán mosunk hajat, a faggyú felhalmozódhat a fejbőrön. Ezzel egy időben a bőrsejtek elhalnak és folyamatosan megújulnak. Ha ritkán mosunk hajat, ezek az elhalt sejtek hosszabb ideig maradnak a fejbőrön, ami szennyeződések, zsírok és elhalt bőrrészecskék felhalmozódásához vezet. Ez ideális környezetet teremt a mikroorganizmusok elszaporodásához.

Egyik probléma például a Malasszezia élesztőgomba, amely a fejbőrön él, a fokozott faggyútermelés és hajmosás hiánya miatt elszaporodhat. A Malasszezia a faggyúban fellehető zsírokkal táplálkozik, és szaporodásakor olyan melléktermékek szabadulnak fel, amelyek irritálhatják a fejbőrt. Ez az irritáció aztán fokozott sejttermeléshez és felgyorsult bőrhámláshoz vezet, ami korpásodásként válik láthatóvá.

Fiatal nő hajat mos a tus alatt

A ritka hajmosás egyik jele a korpa megjelenése

3. Viszkető fejbőr

A viszkető fejbőr nemcsak a túl gyakori mosás okozta kiszáradás jele, de annak is, ha túl ritkán mosunk hajat. Kondicionáló és hajformázó termékek, szennyeződés, verejték és az elhalt hámsejtek felhalmozódhatnak a fejbőrön.

Ez a felhalmozódás ideális táptalajt biztosít a mikroorganizmusoknak (mint például az előbb említett Malasszezia élesztőgomba), amelyek nemcsak a korpásodást segítik elő, de olyan melléktermékeket is, amelyek irritálhatják a fejbőrt és viszketést okozhatnak. A fejbőr ritka tisztítása bőrbetegségekhez vezethet, úgymint a seborrhoeás dermatitisz, amely viszketéssel jár. 

4. Fénytelen haj

A fénytelen hajnak számtalan oka lehet.  A hajformázók, hajápolók és a túlzásba vitt szárazsampon felhalmozódása miatt a haj nem tudja visszaverni a fényt, a haj fénytelenné válik. A megoldás ilyenkor a mélytisztító sampon, és a megfelelő kondicionáló. 

5. Hajhullás

A fokozott hajhullás is egyik jele annak, ha nem mosunk elég gyakran hajat. Amennyiben nem tisztítjuk megfelelően a fejbőrt, a faggyútermelődés fokozódhat, az elősegítheti az élesztőgombák elszaporodását, ami gyulladáshoz, irritációhoz, végül hajhulláshoz vezet.

Forrás: Vogue Fotók: Getty Images