Ezért szereti a bőrünk a cukorgyantát

2024. október 21.
A cukorgyanta a szőrtelenítés műfaján belül egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen nemcsak természetes és kíméletes, de eltávolítása is sokkal egyszerűbb.
Szépségszalonban egy nő lábát szőrtelenítik cukorgyantával

Ahány ember annyi szőrtelenítési technika, legyen az a borotva, az epilátor, a villanófény, a lézer vagy épp a cukorgyanta. Bár utóbbi nem a legfelkapottabb szőrtelenítési technika, a simább bőr, a kevesebb benőtt szőrszál és a tartósabb eredmény egyre többeket győz meg. Ezt igazolja, hogy a világhálón is mind többen keresnek rá. (Az amerikai Spate trendfigyelő kimutatásai szerint a TikTokon 19 millióan keresnke rá a cukorgyantára).

A cukorgyanta pont úgy működik, mint a hagyományos gyanta: a szobahőmérsékletű paszta gyökerestől távolítja el a nemkívánatos szőrszálakat.

Mi az a cukorgyanta?

A cukorgyanta egy ókori egyiptomi technika, ahol vízben oldódó cukorpasztát használnak a nem kívánt szőrszálak eltávolítására. A cukorgyanta cukor, víz és citromlé egyszerű keveréke, amit a szőrnövekedés irányával ellentétesen kell felhordani, majd a természetes növekedési irányban eltávolítani.

Miben különbözik a cukorgyanta a hagyományos gyantától?

Bár sokan úgy hiszik, hogy a gyantázás és a „cukrozás” ugyanaz, sok különbség van a két technika között.

  • Egyrészt a cukorpaszta százszázalékban természetes összetevőkből – csak cukorból, citromból és vízből – készül. Ezzel szemben a viasz gyakran olyan összetevők keveréke, mint a méhviasz, gyanták, kenőanyagok, vegyi adalékanyagok és paraffin, amely a kőolajgyártás mellékterméke, és nem épp környezetbarát.
  • A cukorgyanta gyengédebb a bőrhöz, éppen ezért jobb választás az érzékeny bőrűek számára.
  • A cukorgyantát testhőmérsékletű, vagyis nem annyira meleg, mint a viasz, a szőrszálat pedig a növekedés irányába húzzák le, ami kevesebb elszakadással, benőtt szőrszállal jár.
  • A cukorgyanta higiénikusabb, mivel spatula helyett gumikesztyűvel hordják fel.
  • A cukorgyanta másik nagy előnye, hogy a keverék vízben oldódik, vagyis meleg vízzel könnyen lemosható. A hagyományos gyanta gyakran filmréteget hagyhat a bőrön, amely további tisztítást igényelhet. Ez növelheti az irritáció vagy bőrpír kockázatát, különösen a hő és a viasz tapadó jellege miatt.
  • Különösen hasznos a durva vagy göndör hajú, illetve a benőtt szőrszálaktól szenvedők számára. A cukorgyanta a bőrt is hámlasztja és segíti a szőrszál elgyengülését.

Forrás: Marie Claire USA Fotó: Getty Images