Borotválkozás profin, így szabadulj meg jól a szőrtől

2024. június 17.
Borotválás profin és gyorsan? Egyszerűen hangzik, de nem feltétlenül az. Lássuk, hogyan is bánjunk jól a borotvával, ha csökkenteni szeretnénk a bőrfelszíni sérülések és a benőtt szőrök esélyét.
borotvalkozas-profin

Itt a kánikula és vele a sima lábak szezonja. Előbbi nem mindenkinek jó hír, különösen, ha a szőrszálainkkal (még) nem bántunk el valamilyen tartós vagy örökre szóló szőrtelenítési mód segítségével. Amennyiben a „borotvások” táborát erősítjük, a meleg idő és a ragyogó napsütés idején a szépségápolási rutinunkban meglehetősen gyakran szerepet kap a borotválás folyamata.

Pofonegyszerűnek hangzik, mégis számos ponton hibázhatunk, még ha gyakorlott láb- és egyéb testfelület-borotválók vagyunk. Van, akinek 1-1 vágás, sérülés is tarkítja a borotvás múltját, de a bőrsérülés, benőtt szőrszálak problémája is gyakori azok között, akik túlzott erővel, esetleg gyakorisággal, netán helytelenül végzik el ezt a szőrtelenítési műveletet.

1. A bőrradírozás az alap

Elsőrendű lépés a bőrünk megtisztítása a szennyeződésektől és az elhalt hámsejtektől, legalábbis, ha sima, egyenletesebb alapot szeretnénk a borotváláshoz. A fizikai hámlasztók túlságosan dörzsölő hatásúak lehetnek, így ilyenkor inkább válasszunk egy gyengédebb kémiai hámlasztót, magát a hámlasztást pedig 1-2 nappal a borotválkozás előtt végezzük el.

2. Borotválás, de hogy?

Nagyon sokat számít, hogy milyen eszközt használunk. Ma már rengetegféle borotvát választhatunk (olcsó, drága, eldobható, prémium alapanyag, limitált széria – minden van már a palettán), mindenféle extrával – a saját igényeink szerint. A hidratáló csík soknál már alap, ez segít ápolni a bőrt is a szőrtelenítési művelet közben. Egy adott márkánál márkánál sokkal fontosabb szempont a borotva állapota. Egy rozsdás, tompa borotva ugyanis nagyon befolyásolhatja a borotválkozás eredményét, higiéniáját is. Főleg utóbbi terén ne kockáztassunk. Egy-egy ott maradt „szőrsziget” csak esztétikai probléma, de egy kisebb vágás, sérülés és némi extra fertőzésveszély senkinek sem hiányzik, különösen a nyári időszakban.

3. Mi az ideális?

Egy borotvát maximum 5-7 alkalommal használjunk, ezt követően érdemes lecserélni a pengét. Ma már három-, négy-, és ötpengés modellek is vannak, utóbbi végzi a legszebb és legprecízebb munkát és adja a legsimább eredményt.

@missprettygirl

the BEST razors for no razor bumps or cuts #shavingtips #razors #fypage

♬ original sound – julyanna

4. Gyakorlati tippek

Sokan esküsznek rá, pedig szakértők szerint tiltólistás a száraz borotválás. A legjobb, ha puha, már felázott bőrön dolgozunk, például zuhanyzás után vagy közben. Ne spóroljunk a borotválkozó géleken, habokon, hiszen ezek tényleg csökkentik a bőr borotválkozás okozta irritációjának kockázatát, mindemellett pedig összetevőktől függően simává és rugalmassá teszi bőrét.

5. Apró, precíz mozdulatok

Dolgozzunk rövid mozdulatokkal a borotválkozás során, mégpedig a szőr növekedési irányát követve. A maximális eredmény érdekében fontos, hogy folyamatosan leöblítsük és tisztítsuk a borotvát szőrtelenítés közben, különben az eredmény nem lesz olyan sima.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Content Beauty/Wellbeing (@contentbeauty) által megosztott bejegyzés

6. Utóápolás

A borotválkozás során gyakran okozhatunk magunknak olyan apró sérüléseket, amiket még nem is látunk. Éppen ezért a borotválkozás utáni órákban semmiképp se terheljük a frissen borotvált bőrfelszínt aktív összetevőkkel dúsított vagy erős illatú bőrápolókkal. Ha szeretnénk elkerülni az irritációt, csakis tiszta, hipoallergén termékeket alkalmazzunk.

Fotó: Getty Images