Gwyneth Paltrow most a Covidból lábadozókat találta meg wellnesstippjeivel

2021. február 28.
Gwyneth Paltrow bevallotta, hogy átesett a koronavírus-fertőzésen, és hónapok óta küzd a betegség hosszú távú maradványtüneteivel. Szokás szerint drága és megkérdőjelezhető módszerekkel.

A vaginagőzölés és a szextippek után Gwyneth Paltrow ezúttal az emberek egészségük miatti aggodalmát lovagolja meg a wellness nevében. Most hosszú iránymutatást jelentetett meg életmódoldalán, a Goopon azzal kapcsolatban, hogyan méregtelenítheti valaki szervezetét, miután átesett a koronavírus-fertőzésen.

gwyneth-paltrow-veszelyes-egeszseg-tanacs-covid

Gwyneth Paltrow, aki még a világjárvány kezdetén esett át a fertőzésen, saját bevallása szerint még mindig küzd a hosszú távú maradványtünetekkel, hirtelen rátörő fáradtságot és memóriazavarokat tapasztal. A színésznő saját bevallása szerint még 2021 januárjában több orvosi vizsgálaton is átesett, és az eredmények szerint „magas a gyulladás szintje a szervezetében”.

Miután megkapta a részletes diagnózist, konzultált háziorvosával, William Cole-lal, aki új diétát írt elő Paltrow-nak. Az étrend keto és növényi alapú, emellett minden délelőtt 11-ig böjtölnie kell a színésznőnek. Alkoholt és cukrot természetesen semennyit sem fogyaszthat. Gwyneth Paltrow emellett más étrendkiegészítőket, így több cinket és C-vitamint is bevisz szervezetébe, amely „a jelen állapotomban kritikus fontosságú” – mondta. 

A színésznő a Goopon megjelent cikkében részletes listát is mellékel arról, milyen termékeket használ mint hosszú távon tüneteket produkáló, Covidon átesett beteg. Ebben olyan tételek szerepelnek, mint egy drága nyaklánc, egy hegymászó bakancs és egy méregdrága edzőfelső.

A legnagyobb probléma ezzel az, a szakemberek szerint (amellett, hogy Paltrow szerint a 150 ezer forintos szaunapokróc nélkülözhetetlen a Covid elleni arzenálunkból, hogy legyőzhessük a betegséget), hogy a Goopon korábban megjelent egészségügyi cikkekhez hasonlóan Paltrow legújabb okfejtését sem támasztja alá semmi tudományosan. Például egy friss kutatás szerint, amelyet a Clevelandi Klinika kutatói végeztek, a C-vitamin és a cink nem oszt, nem szoroz a koronavírus-fertőzés tüneteivel kapcsolatban. 

Arról nem is beszélve, hogy a vitaminokat és ásványi anyagokat is túl lehet adagolni, így nem is javasolt a szedésük anélkül, hogy egyeztettünk volna háziorvosunkkal arról, miből és mennyit célszerű szednünk. „Hacsak nem szenved valaki valamilyen vitamin- vagy ásványianyag-hiányban, nincs igazán haszna annak, ha plusz vitaminkészítményeket szed” – mondta Jarod Fox, az Orlandói Fertőző Betegségek Központjának specialistája.

Csak jól hangzik, de inkább veszélyes

Az intuitív böjtölés és tiszta evés szintén inkább jól hangzó szavak a korlátozó étrendre a szakemberek szerint. Az ilyesfajta címkézés egyre több kutatás szerint az étkezési zavaroknak és a tápanyaghiányos étkezésnek ágyaz meg. Nincs szükség a szervezet méregtelenítésére ahhoz, hogy egészségesek legyünk. A kiegyensúlyozott, változatos étrend pont elég az egészségünkhöz, ám a cukor megbélyegzése a koronavírus tünetei elleni harc nevében nem tartozik ide.

Olvastad már?

A Goop soha nem javasolta az embereknek, hogy kövessék az általuk javasoltakat. Ám az indirekt üzenete és azok az olvasók, hallgatók, akik már pont eleget szenvedtek ahhoz, hogy bármit kipróbáljanak, hogy a hónapok óta tartó tüneteik elmúljanak, könnyű célpontot jelentenek.

A hosszú távú tünetek fogságában

A koronavírus-fertőzés hosszan fennálló maradványtünetei nagyon súlyosan érinthetik a betegek életminőségét. A Gwyneth Paltrow által említett memóriaproblémák és a fáradtságérzet csak a jéghegy csúcsát jelenti. Sokan számolnak be hajhullásról, kardiológiai problémákról, légszomjról, remegésről is, hogy csak néhányat említsünk.

Az orvosok egyelőre próbálják megérteni a problémát. A koronavírus még olyan új, hogy időre van szükség ehhez, és sajnálatos módon nem olyan egyszerű megoldása lesz, mint egy diéta vagy némi C-vitamin. 

„Tapasztalatom szerint a Covid maradványtüneteivel élők panaszait nem szüntetik meg bizonyos termékek, ételek, gyógynövények. Nincs ilyen gyors gyógymód. Sőt, olyat is tapasztaltunk, hogy az életmódbeli változások még vissza is vetették a gyógyulást” – mondta Noah Greenspan kardiopulmonológus specialista, aki jelenleg a koronavírus-fertőzés maradványtüneteire fókuszál. A gyors megoldások helyett a szakember azt javasolja azoknak a betegeknek, akiknél még hónapok után is fennállnak a panaszok, legyenek türelmesek magukkal és a felépülésükkel. 

„A legfontosabb dolog, amit megtanultunk eddig a hosszú távú tünetekkel kapcsolatban, hogy ha túlzásba viszik a különböző tevékenységeket a páciensek, amikor úgy érzik, jobban vannak, az jelentősen visszavetheti a gyógyulást, visszaeséseket okozhat a betegségben” – mondta Greenspan. Ez például azt is jelenti, hogy a szakember egyáltalán nem javasolja a Gwyneth Paltrow által propagált intenzív túrázást.

Nem ez az első eset, hogy Gwyneth Paltrow-t és a Goopot kritikák érik az általuk javasolt egészségügyi és orvosi termékek és módszerek miatt. Megcáfolták már a női egészség érdekében a hüvelybe helyezett jádetojások módszerét, a speciális botokkal egyensúlyba hozható energiamezőket és a jódpótlásra vonatkozó javaslataikat is.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Getty Images