Angelina Jolie jelentős haszonnal adott túl Brad Pitt ajándékán

2021. március 03.
Egy Winston Churchill-festményt adott el Angelina Jolie 11,5 millió dollárért. A műalkotást volt férjétől, Brad Pittől kapta ajándékba.

Egy New Orleans-i régiségkereskedőnél vásárolta 2,95 millió dollárért Brad Pitt azt a Winston Churchill-festményt, amelyet akkori feleségének, Angelina Jolie-nak ajándékozott. Az 1943-ban készült műalkotást, amelynek címe A Koutoubia mecset tornya, rekordáron, 11,5 millió dolláért vásárolta meg egy titokzatos belga licitáló a Christie’s aukciósház londoni árverésén. Az illető Angelina Jolie festménye mellett még másik két Churchill-festményre is lecsapott ugyanazon az árverésen.

angelina-jolie-churchill-festmeny-arveres

A festményt, amelynek értékét 3,4 millió dollárra becsülték, a Jolie Családi Gyűjtemény darabjaként árverezték el. Arról nem adtak információkat a színésznő képviselői, miért akarta eladni a volt férjétől kapott ajándékot. (Brad Pitt és a színésznő válása már évek óta húzódik, 2016-ban jelentették be szakításukat.)

Úgy tűnik, Brad Pittnek jó szeme van a művészetekhez: a korábbi legmagasabb összeg, amelyet egy Churchill-festményért fizettek, 2,5 millió dollár körül volt. A színész azután kezdett érdeklődni Winston Churchill műalkotásai iránt, hogy szerepelt Quentin Tarantino második világháborús filmjében, a Becstelen brigantikban. Angelina Jolie-val egyszer meg is látogatták a volt brit miniszterelnök titkos földalatti főhadiszállását, amelyet a második világháborúban használt.

angelina-jolie-winston-churchill-festmeny-arveres

A Koutoubia mecset tornya tehát folytatja kalandos életútját. Ez ugyanis Winston Churchill ajándéka volt Franklin D. Roosevelt amerikai elnöknek, majd közel fél évszázadig egy szekrény mélyén pihent. Mielőtt Brad Pitt megvásárolta volna, Roosevelt a fiának adta, aki 1950-ben egy nebraskai műgyűjtőnek adta tovább. Ő Norman G. Hickman filmproducernek adta el, aki részt vett egy 1964-es Churchill-témájú dokumentumfilm munkálataiban. A producer halála után a festmény visszakerült a szekrénybe: az örökösök 15 éven át őrizgették, mielőtt eladták volna annak a műkereskedőnek, akitől végül Brad Pitt megvásárolta, majd Angelina Jolie-nak ajándékozta.

Forrás: Page Six Fotó: Getty Images

Olvastad már?