„Meghaltam? És nekem nem szólt senki?!” – 79 éves lett Paul McCartney

2021. június 18.
Amikor 22 éves volt, futótűzként terjedt a hír a világban, hogy Paul McCartney halálos autóbalesetet szenvedett. Van, aki szerint ez csak városi legenda, sokaknak azonban szent meggyőződése, hogy onnantól kezdve egy hasonmás folytatta a legendás zenész életét. Paul McCartney ma 79 éves!

Paul McCartney, születési nevén James Paul McCartney 1942. június 18-án látta meg a napvilágot Liverpoolban. A zene egészen kicsi korától kezdve rabul ejtette, amiben minden bizonnyal komoly szerepe volt édesapjának, aki trombitán és zongorán is kiválóan játszott. Legnagyobb hatással Elvis Presley számai voltak rá, azokat gyerekkora óta betéve tudja. Paul mindössze 14 éves volt, amikor elveszítette édesanyját – ekkor kapta meg első saját trombitáját az édesapjától. Az iskolában éltanuló volt, csodás jegyeinek köszönhetően egyenes út vezetett számára a neves Liverpool Institute Highschoolba. George Harrisonnal, akivel később együtt játszottak a The Beatlesben, iskolába menet, a buszon ismerkedett meg.

A The Beatles 1963-ban

A The Beatles 1963-ban

A The Beatles születése

John Lennonnal egy vallási rendezvényen hozta össze a sors, Lennon akkori zenekarával (mely a The Quarrymen nevet viselte) állt színpadra, Paul pedig játékukat hallva szeretett volna megismerkedni az együttes frontemberével. Elérte, hogy gitáron mutathasson neki néhány dalt – Lennon onnantól kezdve nem tudta kiverni a fejéből a tehetség fiú produkcióját, ezért közös zenélésbe kezdtek.

A közös hangot az első perctől kezdve megtalálták, és az időt sem vesztegették, hogy komolyabb zenei babérokra törjenek: Paul McCartney, John Lennon és George Harrison formációja Stuart Sutcliffe és Pete Best személyével egészült ki, az együttesükhöz leginkább passzoló nevet 1956 és 1960 között keresgélték. The Silver Beetles néven is felléptek, amiből aztán egy hamburgi koncerten eljutottak a világszerte ismertté vált The Beatles elnevezésig. Itt kínálták nekik az első komolyabb lemezszerződést – nem sokkal azután, hogy Stuart Sutcliffe kilépett a csapatból –, melynek aláírásával jelentős fejezet vette kezdetét a világ zenetörténelmében. Újdonsült producerük nem volt megelégedve a dobokon játszó Pete Best teljesítményével, ezért tőle fájó szívvel búcsút vett a zenekar. 

A The Beatles 1963-ban

A The Beatles 1963-ban

Álmában komponálta a Yesterdayt

Az ő helyére érkezett Ringo Starr, az új felállásban pedig sikert sikerre halmoztak. Legismertebb slágerük a Yesterday, egy 1985-ös becslés szerint több mint egymilliárd albumot adtak el világszerte. McCartney azt mesélte ennek a slágernek a születéséről, hogy a dallamát megálmodta, és ébredés után vetette papírra. Mielőtt megmutatta volna zenésztársainak, hosszasan keresgélt, hogy a végére járjon, egy korábban hallott dalt vetett-e papírra, vagy valóban saját inspirációról van szó. Ez utóbbi győzött!

A Beatles 1970-es feloszlása után is sikeres művész maradt. Gőzerővel kezdett dolgozni első szólóalbumán, ami a McCartney címet kapta, és remek fogadtatásban részesült. Csaknem 50 évvel később, McCartney önálló albuma után újabb szólólemez-trilógiát adott ki McCartney III. címmel, amiről kevesen tudják, hogy eredetileg filmzenének szánta. Paul azonban nemcsak zenei téren csillogtatta meg a tehetségét, hanem a filmvásznon is felbukkant, például A Karib-tenger kalózai 5. részében. A rengeteg munka mellett mindig talált időt arra is, hogy jó ügyet szolgáljon: kitartóan küzd az állatok jogaiért és lelkesen népszerűsíti a vegetarianizmust. 

Linda és Paul McCartney az esküvőjük napján, 1969 március 12-én

Linda és Paul McCartney az esküvőjük napján, 1969. március 12-én

3 házasság, 5 gyerek

Magánélete is meglehetősen felpezsdült, ahogy egyre nagyobb hírnévre tett szert. Első házasságát 1969-ben kötötte Linda Eastman amerikai fotóssal, akit később Linda McCartney néven ismert meg a világ. Linda egy korábbi kapcsolatából született lányát, Heathert is magával hozta, Paul McCartney azonban örökbe fogadta a kislányt. Lindával három gyermekük született: 1969-ben Mary, 1971-ben Stella, majd 1977-ben James. 

Linda mellrákkal folytatott küzdelme, majd 1998-as halála rendkívül megviselte a zenei legendát, 2002-ben azonban ismét megházasodott, Heather Mills egykori modellnek és emberjogi aktivistának fogadott örök hűséget. Közös gyermekük, Beatrice 2003-ban született. Heather és Paul házassága azonban nem bizonyult túl hosszú életűnek, 2006-ban – meglehetősen botrányos keretek között – elváltak útjaik. Paul McCartney 2007-ben Nancy Shevell oldalán találta meg a boldogságot, 2011-ben hivatalosan is összekötötték az életüket. 

„Meghaltam? És nekem nem szólt senki?!”

Kétségtelen, hogy a The Beatles minden tagja hatalmas tehetséggel rendelkezett, a világsajtó figyelmét azonban nem mindig zenei bravúrjukkal érdemelték ki. 1966. november 19-én szárnyra kelt, és az egész földkerekséget bejárta a hír, hogy Paul McCartney az Abbey Roadon található stúdióból hazafele tartva halálos autóbalesetet szenvedett. Az együttes karrierje csúcsán járt, pótolhatatlan veszteséget, és nagy valószínűséggel sikerük végét jelentette volna, ha Paul McCartney helye megüresedett volna a The Beatlesben.

A híresztelések szerint Paul helyére azonnal egy dublőrt szerződtettek, a skót származású William Campbell személyében, így briliáns karrierjük tovább ívelhetett felfelé. Egyesek szerint ha figyelmesen szemléljük a lemezborítókat és a dalszövegeket tanulmányozva képesek vagyunk olvasni a sorok között, több arra utaló jelet is találhatunk, hogy többről van szó egy kósza összeesküvés-elméletnél. Az Abbey Road című lemez borítóján például Paul McCartney a jobb kezében fogja a cigarettát, miközben balkezes volt. Az újságírók, akiknek volt szerencséjük személyesen találkozni Paul McCartney-val, sokszor szóba hozták a kérdést, amire ő mindig kellő iróniával válaszolt: „Meghaltam? És nekem nem szólt senki?!”

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?