Vilmos herceget és Harryt ismét összehozta Diana

2021. július 05.
A két testvér együtt avatta fel az édesanyjuk, Diana emlékére állított szobrot, mely azt ábrázolja, milyen lett volna a hercegnő a hatvanadik születésnapján.

Együtt leplezte le Ian Rank-Broadley szobrászművész régóta várt alkotását a walesi hercegné egyik kedvenc helyén, a Kensington-palota kertjében Harry és Vilmos herceg, akik olyan jókedvűek voltak az egész ünnepség alatt, hogy ha nem tudnánk, milyen nézeteltérések húzódnak köztük évek óta, azt gondolnánk, a legharmonikusabb testvérpár, amelyet csak valaha láttunk. 

harry-vilmos-diana-szoboravato

A szoboravatást nagyon szűk körben tartották. Harryn és Vilmos hercegen kívül csupán Diana bátyja, Charles Spencer és két nővére, Lady Sarah McCorquodale és Lady Jane Fellowes vett részt a rokonok közül. Sem Katalin hercegné, sem Meghan Markle, sem Károly herceg nem volt jelen. A néhány közeli hozzátartozón kívül a szobor alkotója, Ian Rank-Broadley és Pip Morrison lehetett ott, aki a jeles alkalom miatt áttervezte a kertet, valamint Rupert Gavin, a Történelmi Királyi Palota vezetője. A szoboravató után Harry és Vilmos közös sajtóközleményt adott ki a Kensington-palotán keresztül.

„Ezen a napon, amikor édesanyánk hatvanadik születésnapja lenne, emlékezünk a szeretetére, erejére és személyiségére – azokra a tulajdonságaira, melyekkel a jót szolgálta az egész világon, jobbá tette sok ember életét” – írták a testvérek. 

„Minden nap azt kívánjuk, bárcsak itt lenne velünk, és reméljük, hogy ez a szobor örökké az ő életének és küldetésének szimbóluma lesz – folytatták közleményüket. – Köszönjük Ian Rank-Broadley-nak és Pip Morrisonnak, valamint munkatársaiknak a fantasztikus teljesítményt, a barátoknak és adományozóknak, akik lehetővé tették, hogy ma felavathassuk ezt a szobrot, ahogy mindenkinek a világon, akik életben tartják édesanyánk emlékét.”

harry-vilmos-diana-szoboravato

A Kensington-palota közleménye szerint a bronzszobor tükrözi Diana hercegnő melegszívűségét, eleganciáját és energiáját, mellyel végezte munkáját, és hatással volt oly sok ember életére. Bár Dianának csak két gyermeke született, Harry és Vilmos, a szobrot mégis három gyermek veszi körül: „ők szimbolizálják Diana munkájának egyetemességét és a generációkon átívelő hatását” – magyarázta el a Kensington-palota közleménye. 

A szobor talapzatán egy idézet olvasható a The Measure of A Man (Mennyit ér az ember) című költeményből, mely Diana halálának tizedik évfordulója alkalmából tartott 2007-es megemlékezésen hangzott el.

Kate Middleton nem vett részt a szoboravatón, ahogy Meghan Markle sem, aki nem egészen egy hónapja adott életet második gyermekének Kaliforniában. Ez senkit nem ért meglepetésként, egy királyi palotához közeli forrás úgy nyilatkozott erről korábban, hogy mindig is úgy tervezték, hogy csak a két testvér lesz jelen, a feleségeik nem, valamint a királyi család más tagjai sem vesznek részt az eseményen, hiszen ez csak a két fiúról szól

Vilmos és Harry először 2017-ben, Diana tragikus halálának huszadik évfordulóján jelentette be, hogy a szobor elkészítését tervezik, ám az eredeti szoboravatót korábban tartották volna, a koronavírus-járvány miatt azonban el kellett halasztaniuk. A két testvér tavaly egy közös közleményben azt írta, szeretnék, ha a szobor kifejezné mindazt a pozitív hatást, mellyel Diana az Egyesült Királyságra és a világra volt. 

A nagyközönség számára a szobor már látogatható, ám arra ügyelnek, hogy ne váljon megemlékezőhellyé a kert. A Kensington-palota kertje ugyanis mind Harry, mind Vilmos számára nagyon fontos. 2017-ben hoztak létre egy különleges Fehér-kertet Diana halálának huszadik évfordulója előtti tiszteletadásként. Ilyenkor fehér és pasztellszínű virágokkal ültetik tele a kertet, melyhez az inspirációt a hercegnő kedvenc ruhadarabjaiból merítik, melyeket ki is állítottak a Kensington-palotában. 

Harry és Meghan 2017-ben a Kensington-palota kertjében jelentette be eljegyzését, Vilmos és Katalin, valamint három gyermekük pedig állandó rezidenciaként használják a palotát, így ők bármikor megcsodálhatják a szobrot, amikor csak szeretnék. 

A szoboravató alkalmából különleges virágdíszbe borították a kertet, több mint ezer órán át tartott a 4000 új virág elültetése, melyek között Diana kedvencei, a nefelejcs, ötféle rózsa, levendula, dália és szagos bükköny is helyet kapott. 

Harry és Vilmos az elmúlt évek során egyre többet beszélt édesanyjáról, 2017-ben még dokumentumfilmet is készítettek arról, milyen szülő volt Diana. „A legpajkosabb szülő volt” – mondta Harry, amihez Vilmos hozzátette: „És pontosan értette, hogy a palota falain kívül van a valódi élet.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!