70 éves lett Anjelica Huston, aki viharos kapcsolatban élt Jack Nicholsonnal

2021. július 08.
Akinek netán nem cseng ismerősen Anjelica Huston neve, ha az Addams Family Morticiájára gondol, beugrik, ki is ő. Ezenkívül persze számtalan emlékezetes szerepet bíztak rá, és a magánélete sem nevezhető unalmasnak.

Anjelica Huston Kaliforniában született 1951. július 8-án. Az ismertség felé vezető úton modellként indult el, és egészen a Vogue címlapjáig jutott. A ’70-es évek elejétől kezdve a ’90-es évekig számos jelentős filmszerepet kapott, alakításaiért a New York-i Filmkritikusok díját, egy Oscar-díjat és Golden Globe-díjat is nyert. A legnagyobb ismertséget mégis az Addams Family Morticiájaként szerezte, aki látta a kétrészes filmet, biztos, hogy nem felejtette el a Huston által megformált karaktert.

Anjelica Huston, Jack Nicholson nagy szerelme

Otthoról hozta a tehetségét

Anjelica édesanyja az olasz származású táncosnő, Enrica Soma, édesapja pedig a nagyszerű rendező, John Huston. Gyerekkorát Írországban töltötte, itt végezte el a középiskolát is, ám mikor édesanyja egy súlyos autóbalesetben, mindössze 39 évesen elhunyt, az egész család az Egyesült Államokba költözött. 

Az első szárnypróbálgatásait édesapja mellett tette, az 1967-es James Bond – Casino Royale filmben tűnt fel először, később olyan színészek oldalán láthatta a közönség, mint Peter Sellers, Ursula Andress, David Niven, Orson Welles, Charles Boyer vagy Jean-Paul Belmondo. Édesapja filmjeiben rendszeresen kapott munkát, az 1969-es Hamletben Anthony Hopkinsszal játszhatott együtt. 

Anjelica Huston, Jack Nicholson nagy szerelmeMikor a ‘70-es években szerelmi szálak szövődtek Anjelica és a divatfotós Bob Richardson között, modellként is megmutatta, mit tud. Miután a Vogue címlapjára is felkerült, a fotózásokra kezdett koncentrálni, háttérbe szorítva a színjátszást. Az évek múlásával Anjelica nehezen viselte, hogy rajta is fognak az évek, ezért több plasztikai műtétnek is alávetette magát, pedig szépsége továbbra is ragyogó volt. 

Bár forgatásokon egy ideig nem vett részt, folyamatosan képezte magát különböző filmes kurzusokon. 1975-ben visszatért a filmvászonra, hogy megcsillogtassa tehetségét a Száll a kakukk fészkére című filmben, amiben együtt állt a kamerák elé Jack Nicholsonnal. Kettejük között évtizedeken át tartó, viharos szerelmi kapcsolat szövődött, ami tele volt hullámvölgyekkel. 

Anjelica és Jack – A se veled, se nélküled kapcsolat megtestesítői

Anjelica Huston, Jack Nicholson nagy szerelme

Bár Anjelica és Jack hivatalosan sosem kötötték össze az életüket, összeköltöztek, és 16 éven keresztül szerették egymást. Szenvedélyes kapcsolatuk nem mellőzte a viharos jeleneteket, Jack Nicholson többször is félrelépett, és titkos románcaiból még gyerek is született. (Honey 1981-ben született, édesanyja, a dán származású Winnie Hollmann fotómodell egyedül nevelte fel.)

A viszontagságok ellenére Anjelica kitartott Jack mellett, és a filmvásznon is remek párost alkottak: a Prizzik becsülete című filmmel, amit Anjelica édesapja rendezett, hatalmas sikert értek el.

Anjelica Huston, Jack Nicholson nagy szerelme

Kapcsolatuknak 1990-ben lett vége, amikor Anjelica tudomást szerzett egy újabb, Jack Nicholson félrelépéséből fogant gyerekről. Az asszony annyira kiborult a hír hallatán, hogy az éppen forgató Nicholsonra támadt a Paramount Studióban. A jelenlévők szerint ahol érte, ütötte-verte a férfit, aki nem búslakodott sokáig a szakítást követően. Rebecca Broussard modell mellett kereste a boldogságot, akivel közös gyerekeik is születtek. Anjelica 1992-ben férjhez ment Robert Graham mexikói szobrászhoz, aki 2008-ban hunyt el.

Nem csak színészként briliáns

Hosszú és sikeres karrierje során tévésorozatokban is vállalt munkát, és rendezőként is kipróbálta magát. Anjelica elszántan küzd a környezetvédelemért és az állatok jogaiért, 2007-ben egy olyan levelet fogalmazott Ban Ki-moon ENSZ-főtitkárnak címezve, hogy Nobel-békedíjra is jelölték. Szívén viseli az állatok sorsát, az amerikai nonprofit állatvédő szervezet, a PETA számára videót is forgatott.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?