Ma lenne 91 éves Margit hercegnő, az angol királyi család igazi bajkeverője

2021. augusztus 21.
II. Erzsébet királynő húga, Margit hercegnő 1930. augusztus 21-én született Skóciában. Az elvárásokra fittyet hányó viselkedésével, tiltott szerelmi kapcsolataival és cseppet sem szokványos döntéseivel igazi legendává vált.

Margit hercegnő tetteivel ma sem számítana szokványos hercegnőnek, a maga korában még inkább borzolta a kedélyeket nonkonformista viselkedésével. Bár a korona jövőjét a szívén viselte, nyughatatlan természetével sokszor kihúzta a gyufát a családjánál – és az alattvalókat is meglepte. Lázadásának egyik oka az lehetett, hogy egész életét nővére, II. Erzsébet királynő árnyékában töltötte, kevesen értették meg, és emiatt gyakori vendég volt nála a boldogtalanság.

II. Erzsébet királynő és Margit hercegnő (középen) kislányként

II. Erzsébet királynő és Margit hercegnő (középen) kislányként

Tiltott szerelem

A brit kormány és a királyi család idősebb tagjainak nyomására nem mehetett feleségül nagy szerelméhez, Peter Townsendhez, aki VI. György (Margit és II. Erzsébet édesapja) hűséges segítője volt. Kapcsolatukat 1953-ig tudták titokban tartani: amikor június 2-án Erzsébetet királynővé koronázták, Margit túl bizalmas mozdulattal porolta le Peter kabátját, ami nem kerülte el a jelenlévő újságírók figyelmét sem kerülte el. Szerelmüket több okból sem nézték jó szemmel: Townsend és Margit között túl nagynak ítélték a korkülönbséget, másik nagy „bűne” pedig az volt, hogy korábban elvált, és zátonyra futott házasságából gyermekei is születtek. Margit ahelyett, hogy lemondott volna a hercegnői ranggal járó kiváltságokról, hivatalosan is bejelentette, hogy szakított élete szerelmével, ami nővérével való kapcsolatát is megváltoztatta.

Margit hercegnő és élete nagy szerelme, Peter Townsend

Margit hercegnő és élete nagy szerelme, Peter Townsend

Házasság egy kívülállóval

Miután Margit hercegnő szíve apró darabokra tört, éveken át olyan életmódot folytatott, amit senki nem nézett jó szemmel a Windsor családból: kétes hírű mulatókba járt, többször is felöntött a garatra, és naponta 60 szál cigarettát szívott el. Ebben az időszakban ismerte meg Antony Armstrong-Jones sztárfotóst, aki sosem titkolta biszexualitását, és azt sem, hogy igen kicsapongó szexuális életet él. Margit hercegnő és Armstrong-Jones a 1960-ban állt az oltár elé a Westminsteri apátságban 2000 vendég és csaknem 300 millió tévénéző előtt. Mondani sem kell, hogy Margit választásának ezúttal sem örült a családja, tiltakozásuk jeléül a rokonok közül többen el sem fogadták a meghívást az esküvőre.

Ma lenne 91 éves Margit hercegnő, a brit királyi család igazi bajkeverője

Margit hercegnő és férje, Antony Armstrong-Jones sztárfotós

Kiprovokálta a válást

Antony Armstrong-Jones volt az első, aki kívülállóként házasodott be az angol királyi családba, így az esküvő után a királynő a Snowdon grófja címet adományozta neki. A meglehetősen viharos házasságból két gyermek is született (David Armstrong-Jones és Sarah Armstrong-Jones). A fotós csapongó életmódjára Margit is megcsalással válaszolt: közeli kapcsolatba került Mick Jaggerrel, David Niven színésszel, sőt egy londoni gengszterrel, John Bindonnal is. Karib-szigeteki búvóhelyén Margit hercegnő legendás partikat adott, és a nála 17 évvel fiatalabb kertésszel is összeszűrte a levet. Ezek után férjénél is betelt a pohár, és 1978-ban beadta a válókeresetet: VIII. Henrik után Margit volt az első a brit uralkodócsaládban, aki felbontotta a házasságát.

Mick Jagger és Margit hercegnő 1976-ban

Mick Jagger és Margit hercegnő 1976-ban

Egy kicsit királynőnek érezte magát

Amíg Diana hercegnő fel nem bukkant Károly herceg oldalán, Margit hercegnő minden lépését árgus szemekkel figyelte, és meg is írta a sajtó. A lázadó hercegnő titokban sokakat inspirált, egyre szélesebb körben követték öltözködési stílusát, így a ‘60-as évekre igazi divatikonná vált. 

2002-ben, 71 éves korában halt meg, 4 évvel később pedig sok személyes tárgyát elárverezték. Ezek között volt az a csaknem 1 millió fontért elkelt, gyémántokkal kirakott fejdísz is, amit a hercegnő az esküvője napján és az összes fontos eseményen viselt. Többek egybehangzó véleménye szerint ezt a tiarát hordva egy kicsit mindig királynőnek érezte magát a meg nem értett hercegnő.

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?