Mamma Mia! Az ABBA új albumot ad ki 40 év után!

2021. szeptember 04.
Az ABBA hivatalosan is újra összeállt. És amikor visszatértek a stúdióba, az eredmény tényleg olyan lett, mintha nem repült volna el az a negyven év. A legendás svéd együttes koncerteket is ad, a sorozatnak az ABBA-tars nevet adták, és fiatalkori önmagukat is megidézik a digitális technológia segítségével.

A rajongók is úgy érezhetik, mintha nem telt volna el egyetlen év sem a hetvenes évek óta. Az ABBA már meg is mutatott két új dalt a Voyage című albumról, és ha becsukott szemmel hallgatjuk, tényleg olyan, mintha az együttes sikereinek a csúcsán, valamikor 1970-valahányban járnánk. Az új album mit sem érne koncertek nélkül. Az ABBA sem hagyja ki az élő show-kat, ráadásul ezeken a motion capture technológia segítségével fiatalkori énjükként láthatja a közönség a négyesfogatot.

abba-uj-album-voyage

Az ABBA 1982-ben oszlott fel, miután a két válás kikezdte az egységet. Ezt a The Winner Takes It All című balladában dolgozták fel. Ám amikor a 74 éves Benny Andersson és a 76 éves Björn Ulvaeus ismét összejöttek a stúdióban a 75 éves Anni-Frid Lyngstaddal és 71 éves Agnetha Fältskoggal, azaz volt feleségeikkel, valódi érzelmi vihart kavart. „Elárasztottak bennünket az emlékek, a kapcsolódás és kötődés, ami köztünk volt, egyetlen pillanat alatt visszatért” – mondta Ulvaeus.

„Mintha nem telt volna el annyi év. Fantasztikus volt – folytatta Andersson. – Annyira örömteli élmény volt ismét a stúdióban lenni, hallgatni Fridát és Agnethát. Mintegy öt perccel azelőtt, hogy megérkeztek volna, azon tépelődtem, vajon megkérhetem-e őket, hogy újra énekeljenek…”

A kérdésre adott választ mindenki kitalálhatja, hiszen két dal már most hallgatható az új albumról, mely november 5-én jelenik meg. Addig be kell érnünk az I Still Have Faith In You és a Don’t Shut Me Down című slágergyanús szerzeményekkel. 

A koncerteken az eredeti tervek szerint a négy ABBA-tag hologramként tűnt volna fel, de Andersson megvétózta ezt, mondván ez már lejárt lemez. Ehelyett digitális formában renderelik az énekeseket, és a motion capture technológiával fiatalkori önmagukat vetítik a színpadon. A technikát a Star Wars atyjának, George Lucasnak a vizuális effekteket gyártó cége biztosítja az ABBA koncertjeihez, így valószínűleg lenyűgöző látványra készülhetnek a rajongók.

A felvételhez a zenekar tagjai speciális ruhát húztak, melyet szenzorokkal láttak el, ebben rögzítik mozgásukat, hogy az ABBA-tarjuk megjelenhessen a színpadon. „Bár nagyon viccesen néztünk ki, roppant szórakoztató volt a folyamat – mondta Andersson. – Az egyetlen probléma az volt, hogy le kellett borotválnunk a szakállunkat. Az enyém 50 éves volt!”

A koncerteken természetesen nemcsak az új dalokat hallhatjuk, a rajongók 20 régi nagy slágert is meghallgathatnak, köztük a Dancing Queent.

Forrás: The Telegraph Fotó: Getty Images

Olvass tovább!