Az angol királyi család különös karácsonyi szokásai

2021. december 21.
Ahogy szinte mindenhol, az angol királyi családban is vannak olyan karácsonyi tradíciók, amiket évről évre leporolnak. Te tudod, hogy ünnepel II. Erzsébet királynő és a többiek?

Ha a minden évben egyforma karácsonyi összejövetelre gondolva nem csak jó érzések ébrednek benned, gondolj arra, milyen lenne, ha idén az angol királyi családdal töltenéd az ünnepeket – most azt is megtudhatod, milyen karácsonyi hagyományokat kellene ott tiszteletben tartanod, ahogy ők is teszik, ha esik, ha fúj!

Az angol királyi család karácsonyi szokásai

Karácsonyi képeslap

Az ünnepi üdvözlőlapok az angol királyi családban sosem mennek ki a divatból, rendkívül hosszú azoknak a szerencséseknek a listája, akiknek karácsony közeledtével egy szép képeslap landol a postaládájában. Idén először kerülnek úgy kiküldésre a levelek, hogy nem lesz rajtuk a tavasszal elhunyt Fülöp herceg saját kezű aláírása – tavaly ilyenkor csak a királyi pár 750 üdvözlőlapot látott el a szignójával, és küldött szét a nagyvilágban, ebben tehát nincsenek benne azok a karácsonyi képeslapok, amiket Károly herceg és Kamilla hercegné, Vilmos herceg és Katalin hercegné, illetve Harry herceg és Meghan adnak postára! Nézd meg, milyen őrülten cuki Vilmos hercegék idei üdvözlőlapja!

Előkarácsonyi ebéd

Mielőtt a királynő a szeretteivel a Londontól távolabbra eső birtok felé venné az irányt, a Buckingham-palotában is tart egy előkarácsonyi ünnepséget. Erre az eseményre a karácsony előtti héten kerítenek sort, és a tágabb család tagjai kapnak rá meghívást, így körülbelül 50 vendég üli körül az ünnepi asztalt. 

Sandringhami karácsony

A karácsony az angol királyi család számára egyet jelent a sandringhami kiruccanással: ez a birtok 150 km-re található Londontól, és a karácsony mellett a szilvesztert is itt ünneplik. Az elmúlt években II. Erzsébet királynő ezt az utat mindig vonattal tette meg, a fővárosból a King’s Lynn állomásig vonatozott, ahonnan autóval érkezett a családi ünneplés helyszínére.

Vacsora elegánsban

December 24-én este az angol királyi család tagjai egy különleges vacsorán vesznek részt. Amellett, hogy minden évben bámulatos fogások kerülnek az asztalra, bevett szokás az is, hogy minden résztvevő szmokingban és estélyiben ül a vacsoraasztalhoz. Elképesztően elegánsan mutatnak egytől egyig!

Harry herceg és Vilmos herceg focimeccse

A tavaly évig minden összejövetel szórakoztató eleme volt, hogy Harry herceg és Vilmos herceg a birtok sportos alkalmazottaival focimeccset játszott. Ezt a mérkőzést annyira komolyan veszik, hogy kedvenc csapataik zokniját viselik: Vilmos herceg az Aston Villáét, Harry herceg pedig az Arsenalét.

Az angol királyi család karácsonyi szokásai

Ajándékbontás

Bár a világ legtöbb országában december 25-én kerül sor az ajándékbontásra, az angol királyi család ebben valamelyest eltér a megszokottól: náluk már 24-én sor kerül a meglepetések átadására, ráadásul nem is várnak vele estig, hanem már az ötórai tea után nekilátnak. 

Karácsonyi mise

December 25-én reggel a királyi család minden tagja részt vesz a karácsonyi misén, amit a sandringhami St. Mary Magdalene templomban tartanak. Ez a kis templom igazán nagy múlttal rendelkezik, ugyanis a XVI. században építették.

Ajándék a munkatársaknak

Ahogy nagyapja, V. György és édesapja, VI. György, úgy II. Erzsébet királynő is meglepi az egész évben szorgosan dolgozó alkalmazottait egy tipikus karácsonyi édességgel. A munkatársak az Angliában népszerű karácsonyi pudingot kapják ajándékba, amiből nem kevesebb mint 1500 darabot osztanak szét. Az ajándék mellé egy saját kezűleg aláírt üdvözlőkártya is jár, így a gasztroélményen túl maradandót is kapnak a királyi család segítői.

Az angol királyi család karácsonyi szokásai

Így fest a tradicionális „Christmas pudding”

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?