6 szabály, amit minden királyi esküvőn betartanak

2021. szeptember 26.
Az angol királyi család esküvőin nem lehet felhőtlenül szórakozni és kirúgni a ház oldalát, van ugyanis jó pár szabály, amit be kell tartani, ha a násznép jót akar magának. Sőt maga az ifjú pár sem képez kivételt!

Tíz évvel ezelőtt, mielőtt Katalin hercegné és Vilmos herceg oltár elé állt volna, II. Erzsébet királynő saját kezűleg állított össze egy 22 oldalas könyvet az esküvőre vonatkozó illemszabályokról, ami az Etiquette book címet kapta. Az ebben szereplő előírásokat mindenkinek be kellett tartania, akár örömszülőként akár a kiszolgáló személyzet tagjaként volt jelen a ceremónián.

6 illemszabály, amit be kell tartani a királyi esküvőkön

Diana hercegnő és Károly herceg esküvője 1981-ben

A királynőtől kell engedélyt kérni az esküvőre

A házasságkötés előtt kiemelten fontos szert tenni II. Erzsébet királynő jóváhagyására, ahogy a férfiaknak a lányos apáktól kell megkérni a lányuk kezét, mielőtt kezdetüket veszik az esküvői előkészületek. A királynő az unokái közül legutóbb Harry herceg, Eugénia hercegnő és Beatrix hercegnő házasságkötésére adta áldását. Húgának, Margit hercegnőnek elutasította a kérését, amikor élete szerelmének, Peter Townsendnek szeretett volna örök hűséget fogadni – ő nemcsak jóval idősebb volt a lánynál, hanem elvált férfiként élt, akinek ráadásul gyerekei is születtek az előző kapcsolatából.  

A jegyesség nem nyúlhat túl hosszúra

Ez a szabály értelemszerűen az ifjú párra vonatkozik: jegyben járásuk nem tarthat tovább néhány hónapnál, az eljegyzés bejelentése és az egybekelés napja között nem telhet el 1 évnél hosszabb idő!

6 illemszabály, amit be kell tartani a királyi esküvőkön

Katalin hercegné és Vilmos herceg esküvője 2011-ben

Sem feketét, sem fehéret nem viselhetnek a vendégek

A hétköznapi emberek esküvőin sem illendő fehéret vagy feketét viselni, az előbbivel ugyanis azt üzenjük, hogy versenyre kelünk a menyasszonnyal, a második pedig – akármilyen elegáns is – a gyász színe. A királyi esküvőkön nem lehet részt venni a vállat fedetlenül hagyó ruhákban és túlzottan hivalkodó öltözékben sem, nehogy elvonjuk a figyelmet a nagy nap főszereplőiről.

Kisgyerekeknek kell az oltárhoz kísérni a menyasszonyt

Az angol királyi család etikettje szerint a menyasszony nyomában mindig kisgyerekeknek kell járniuk,  Katalin hercegné húga, Pippa Middleton mégis engedélyt kapott a megtisztelő feladatra, hiába volt 27 éves nővére esküvőjének napján. Mellette jelen volt Vilmos herceg keresztlánya, Grace van Cutsem, Kamilla hercegné unokája, Eliza Lopes, Eduárd herceg lánya, Lady Louise Windsor és Vilmos herceg másodunokatestvére, Margarita Armstrong-Jones. Meghan Markle és Harry herceg esküvőjén 6 koszorúslány és 4 kisfiú vett részt a szertartáson, köztük volt a leírhatatlanul édes György herceg és Sarolta hercegnő.

6 illemszabály, amit be kell tartani a királyi esküvőkön

Meghan Markle és Harry herceg esküvője 2018-ban

Mirtuszt a csokorba!

Amikor Viktória királynő 1840-ben örök hűséget fogadott Albert hercegnek, a szerelem, a tisztaság és a termékenység növényével, azaz mirtusszal díszítette a csokrát. Otthonuk kertjében később mirtuszcserjét nevelgetett, s azóta minden királyi menyasszony csokrába kerül egy hajtás ebből a bokorból.

A királynő előtt fejet kell hajtani

Az angolok számára kötelező, a külföldieknek választható az illemszabály betartása: ha II. Erzsébet királynő színre lép, méltóan kell köszönteni! A nőknek jobb bokájukat a bal bokájuk mögé kell helyezniük, kissé be kell hajlítaniuk a térdüket, és fejet kell hajtaniuk őfelsége előtt. A férfiaknak elég a derekukra tenni a könyékben hajlított karjukat, majd tiszteletük jeléül kissé előrehajolni.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?