67 éves lett Rowan Atkinson, akinek igencsak kusza a családi élete

2022. január 06.
Bár alig szólalt meg a képernyőn, Rowan Atkinson az egyik legismertebb brit színész, amit minden bizonnyal Mr. Bean karakterének megformálásával ért el, pedig számos más szerepben is láthattuk.

Nemcsak színészként tett le sokat az asztalra, hanem forgatókönyvíróként, producerként és humoristaként is, pedig eredetileg két diplomával rendelkező mérnök, aki annyira szenvedélyesen szereti az autókat, hogy a mai napig rendszeresen jelennek meg cikkei angol autós magazinokban. Rowan Atkinsonnak a magánélete sem unalmas, hosszú házasságát egy új szerelem miatt bontotta fel, 64 évesen pedig harmadszor is apa lett. De ne szaladjunk ennyire előre!

Rowan Atkinson 67 éves

1955. január 6-án született az angliai Consettben, a család negyedik, egyben legkisebb gyermekeként. Mindkét diplomáját kitűnő minősítéssel szerezte, amikor a másodikért tanult, szoros barátságot kötött Richard Curtis forgatókönyvíróval és rendezővel, akivel együtt álmodták meg a világhírűvé vált Mr. Bean karakterét. Először Mr. White-nak nevezték a képzeletbeli figurát, aki abszurdabbnál abszurdabb helyzetekbe keveredik, aztán átkeresztelték Mr. Cauliflowerre (ami karfiolt jelent), végül pedig a Mr. Bean név lett a befutó.

Ha teheti, spórol a szavakkal

Kezdetben nem nagyon hitt abban, hogy sikeres színész lehet, ugyanis gyerekkora óta előfordul, hogy dadog, emiatt tudatosan kerüli a beszélgetést az újságírókkal, és ezért lett feltűnően hallgatag Mr. Bean is. Olyannyira nem szereti, ha felismerik, hogy a Mr. Bean epizódjainak olaszországi vetítését későbbre tetette, ugyanis épp az eredetileg kitűzött időpontban utazott Szardíniára nyaralni. Magánemberként sem túl beszédes, állítólag az első randin, amire későbbi feleségét, Sunetra Sastryt hívta, egyetlen szót sem szólt, csak annyit kért tőle, hogy adja oda a ketchupot.

Rowan Atkinson 67 éves

Rowan Atkinson lányával, Lilyvel és első feleségével, Sunetra Sastryvel

Sunetra a BBC sminkeseként dolgozott, és a ’80-as évek végén találkozott először a színésszel. 1990-ben mondták ki a boldogító igent, 1993-ban pedig megszületett első gyermekük, Benjamin, akit két évvel később Lily követett. Lánya 22 éves korában úgy döntött, hogy búcsút int eredeti vezetéknevének, nézd meg, milyen családnevet vett fel helyette Lily.

24 év házasság után Atkinson beadta a válókeresetet, ugyanis beleszeretett a 40 éves színésznőbe, Louise Fordba, aki egy kislánnyal ajándékozta meg az akkor 64 éves férfit. Hogy az újdonsült anyuka kiteljesíthesse karrierjét, a színész vállalta, hogy ő marad otthon a kicsivel, aki az Isla nevet kapta.

Bár hivatalosan nem a harmadik fél felbukkanásával indokolták a kenyértörést, minden jel arra utal, hogy miatta tettek pontot a házasságuk végére feleségével, aki a bíróságon többször is kihangsúlyozta, hogy a színész viselkedése legtöbbször teljesen észszerűtlen és kiszámíthatatlan.

Rowan Atkinson és Louise Ford

Rowan Atkinson (balra) és Louise Ford (középen) a színpadon szerettek egymásba

Úgy örült a jogosítványának, mint a gyerekek születésének

Gyerekkorától kezdve imádja az autókat, legjobban azokat a járgányokat szereti, amikkel eszméletlen sebességgel száguldozhat. Csak hogy néhányat említsünk a kedvencei közül: parkol a garázsában Aston Martin, Honda, Audi sőt még egy Forma–1-es versenyautót is magáénak mondhat. Egészen elérzékenyült, amikor megkapta a jogosítványát: úgy fogalmazott, hogy csaknem annyira boldoggá tette az a pillanat, mint amikor a gyerekei világra jöttek.

Persze a száguldozás kockázatos vállalkozás, amiről Mr. Bean is tudna mesélni. 1999-ben és 2011-ben is csúnyán összetörte magát (és az autóját) közúti balesetben, 2001-ben pedig kis híján lezuhant egy repülőgéppel, igaz, ott nem ő ült a kormány mögött. Csak az ő lélekjelenlétének köszönhető, hogy a repülés nem torkollt tragédiába, a hirtelen rosszul lett pilóta helyett Atkinson vette át az irányítást, megmentve összes utastársa életét.

Rowan Atkinson 67 éves

Tudtad?

  • Gyerekkorától kezdve imádta James Bond karakterét, 1983-ban pedig lehetőséget kapott arra, hogy mellékszereplőként felbukkanjon Sean Connery oldalán a Soha ne mondd, hogy soha című James Bond-filmben.
  • A magánéletét nemcsak az újságírók és a kíváncsiskodó rajongók előtt akarta mindig is titkolni, hanem még az állítólagos barátai előtt is: azt, hogy Sunetra gyermeket vár, senkinek sem mondták el, csak a babák születése után tudatták velük, hogy szülők lettek.
  • A színész jó kapcsolatot ápol az angol királyi családdal: meghívást kapott Kamilla hercegné és Károly herceg esküvőjére, és vendégeskedhetett Katalin hercegné és Vilmos herceg menyegzőjén is.
Rowan Atkinson 67 éves

Rowan Atkinson fekete cilindert viselt Katalin hercegné és Vilmos herceg esküvőjén

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?