Az Oscar-történelem 6 legrosszabb köszönőbeszéde

2022. március 26.
Volt, aki túl sokat gonoszkodott, míg más egyszerűen csak kibírhatatlanul hosszan beszélt. Ám a legrosszabb beszédet minden valószínűség szerint az a színész mondta, aki csak magára gondolt közben.
6-legrosszabb-oscar-beszed

A jó köszönőbeszédhez szükség van egy kis varázslatra, hogy az Oscar-nyertes megtalálja a tökéletes egyensúlyt a humor, báj és emberség háromszögében. Ez általában sikerül is, ám van úgy, hogy egy beszéd katasztrófába torkollik. Az évek során voltak színészek, akik panaszkodtak, hisztiztek vagy éppen nevetségessé tették saját magukat a díjátadó színpadán állva. Az Oscar történelme tele van kényelmetlen csendekkel és kínos nevetésekkel a rossz politikai viccek és félrement kiállások miatt. 

Sally Field – Hely a szívemben

6-legrosszabb-oscar-beszed

Magasra tette a lécet Sally Field az öngratuláló beszédekkel kapcsolatban, amikor 1985-ben elmondta a szállóigévé vált mondatot azután, hogy megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat: „Nem tagadhatom a tényt, hogy szeretsz, valóban szeretsz!” Field szerencsére kellő humorral tekintett az esetre, és 2000-ben egy reklámban elismételte a sorokat.

Gwyneth Paltrow – Szerelmes Shakespeare

6-legrosszabb-oscar-beszed

Gwyneth Paltrow annyira sírt a beszéde alatt, hogy képtelen volt elmondani, kiknek köszöni a díjat. Az érzelmi vihar olyan hatalmas volt, hogy sokan a mai napig megkérdőjelezik őszinteségét. Mások pedig egyszerűen csak sajnálták Paltrow-t, amiért élete egyik nagy pillanatában jól láthatóan képtelen volt uralkodni a helyzeten.

Sean Penn – Titokzatos folyó

6-legrosszabb-oscar-beszed

Először kapta meg a legjobb színésznek járó díjat 2004-ben Sean Penn, aki egy Irakkal kapcsolatos viccel nyitotta köszönőbeszédét. Kínos csend követte a megjegyzést, amely kitartott végig, míg Penn elsorolta, kiknek köszöni az Oscart. Pozitívum, hogy legalább Robin Wrightnak nem felejtette el megköszönni, akkori feleségének, nem úgy, mint öt évvel később, amikor a Milkért ismét ő vihette haza a díjat.

Matthew McConaughey – Mielőtt meghaltam

6-legrosszabb-oscar-beszed

Matthew McConaughey útja Hollywood legnépszerűbb romantikus vígjátékaitól az értékelhető szerepekig kétségtelenül 2014-ben ért a csúcsra, amikor megkapta a legjobb színész díját karizmatikus alakításáért Jean-Marc Vallée filmjében. McConaughey Istennek köszönte először a díjat, majd hősének, egy olyan személynek, akit követnie kell. Kiderült, hogy a színész saját magáról beszél, tízéves távlatban. Még a szokásos, „jól van, jól van, jól van” mondása sem volt elég ahhoz, hogy a különös és eléggé egocentrikus beszéd élét elvegye.

Roberto Benigni – Az élet szép

6-legrosszabb-oscar-beszed

Bár nem az angol Roberto Benigni anyanyelve, még akkor is elég különös köszönőbeszédet mondott a színész-rendező, amikor 1999-ben átvette a legjobb színésznek járó díjat, kiütve ezzel Tom Hankst, akit a Ryan közlegény megmentéséért jelöltek ugyanebben az évben. Az excentrikus olasz elég szemléletes beszédet tartott, amelyben szerepelt az a mondat is, hogy „szeretnék én lenni Jupiter, elrabolni mindenkit, lefektetni az égboltra, és szeretkezni mindenkivel”.

George C. Scott – A tábornok

6-legrosszabb-oscar-beszed

George C. Scott volt az első színész az Oscar történetében, aki visszautasította az Akadémia díját. A színészt 1971-ben jelölték, és azzal indokolta döntését, hogy a színészeknek nem kellene versenyezniük egymással, és az egész ceremóniát csak húspiacnak nevezte. Frank McCarthy producert, aki Scott távollétében átvette helyette a díjat, láthatóan nem értesítették a színész álláspontjáról, és az Amerikai Filmakadémia nagyságát éltette a köszönőbeszédben.

Forrás: Independent Fotó: Getty Images