Tanítónő és first lady – 71 éves lett Jill Biden

2022. június 03.
Jill Tracy Biden 45 éve Joe Biden felesége, és a szerelmük azóta is töretlen.

Jill Biden nemcsak az amerikai elnök, Joe Biden feleségeként vált ismertté, szakmájában is sokat tett le az asztalra: több évtizeden át dolgozott tanítónőként, azonban mikor férje aktívabban kezdett politizálni, ő is bekapcsolódott a munkába. Beszédeket tartott, részt vett a kampány szervezésében, és nem mellesleg mindenben támogatta Joe Bident.

Jill és Joe Biden 1987-ben

Jill és Joe Biden 1987-ben

A tanítás a hivatása

Jill Tracy Biden 1951-ben született New Jersey-ben. Mielőtt elvégezte volna az egyetemet, tett egy rövid kitérőt: beiratkozott egy divattervező kurzusra, azt azonban sosem fejezte be. 1970-ben feleségül ment tinédzserkori szerelméhez, Bill Stevensonhoz, akivel közösen diplomáztak le, a házasságuk azonban csak rövid ideig tartott.

Jill első munkahelye egy állami iskola volt, mellette pedig egy gyermekpszichiátriai osztály munkájába is bekapcsolódott. Később két mesterképzésen is részt vett, majd 2007-ben doktori címet szerzett. 

A szíve most is az iskolák felé húzza, nem győzi elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a megfelelő oktatás a gyermekek és a nemzet jövője szempontjából, és minden pedagógus nagy tiszteletet érdemel a munkája miatt.

Jill Biden

Két sebzett szív találkozása

Élete nagy szerelmét egy vakrandin ismerte meg a válása után öt évvel. A nagy eseményt Joe Biden testvére szervezte. A politikus akkor Delaware szenátora volt, és egyedül nevelte két fiát. Alig két évvel korábban ugyanis egy balesetben elveszítette feleségét, Neliát és kislányukat, Naomit. 

Jill az első találkozásukra a mai napig élénken emlékszik. Nemcsak az maradt meg benne, hogy melyik filmet nézték meg együtt, hanem az is, amit akkor érzett, amikor megpillantotta a jövendőbelijét: „Az első pillanattól kezdve működött közöttünk a kémia. Miután hazakísért és jó éjszakát kívánt, az első dolgom volt felhívni anyukámat és elújságolni neki, hogy végre egy igazi úriembert sodort az utamba az élet.”

Bár a mindig stílusos Jill teljesen odáig volt a férfiért, mégis csak az ötödik leánykérésre mondott igent. Azt mesélte erről, hogy nemcsak Joe-ba szeretett bele fülig, hanem a gyermekeit is nagyon megkedvelte, de nem volt teljesen biztos abban, hogy ő lenne az ideális pótanyuka számukra. A későbbi amerikai elnök nem adta fel, és hosszas idő után Jill is beadta a derekát. 1977-ben keltek egybe New Yorkban, négy évvel később pedig megszületett közös gyermekük, Ashley. Ma már büszke nagyszülők, öt unokájuk van: Naomi, Finnegan, Maisy, Natalie és Hunter.

Jill és Joe Biden a gyerekekkel

Szerelmük 45 év után is töretlen

Az amerikai elnök soha nem rejtette véka alá, mennyire imádja a first ladyt. Több interjúban is élete szerelmének nevezte Jillt, és mindig hozzátette, hogy ma is ugyanolyan gyönyörűnek látja, mint amikor megismerkedtek: Annyira szép nő, hogy abba bele lehet őrülni!” Az érzés kölcsönös, Jill is minden adandó alkalmat megragad, hogy elmondja, mennyire imádja a férjét, az összes gyereküket és az unokáikat. Mellettük másik nagy szerelme a futás, amire minden nap talál alkalmat. Megszokott távja napi 10 km, ez az, ami leginkább kikapcsolja Amerika első számú nagymamáját.

Jill és Joe Biden

A Biden család minden tagja kiemelten fontosnak tartja, hogy kiálljon a rendszeres szűrővizsgálatok népszerűsítése mellett és a maguk módján támogatják a rákkutatást végző orvosokat és az egészségügyi dolgozókat is. Fájdalmas tragédia miatt vált ez szívügyükké: Joe Biden első házasságából született fia, Beau 2013-ban, mindössze 46 évesen agydaganatban halt meg.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?