Hollywood 6 leggonoszabb sztárszülője

2022. augusztus 19.
Britney Spears gondnokságának történetét mára az egész világ megismerte, mindenki tudja, mit tett saját apja az énekesnővel. De az kevésbé ismert tény, hogy Michael Jacksont az apja kémiai kasztrációnak vetette alá. És ők nem az egyetlenek, akik saját gyereküket áldozták fel a sztárság és a pénz oltárán.
hollywood-gonosz-sztarszulo

A hírnévre való éhség miatt egészen durva dolgokat tettek a szüleik sok hollywoodi sztárral. Azon túl, hogy becsapták őket, változatos módon bántalmazták is gyermekeiket nem másért, mint a pénzért. Hollywood aranykorában is voltak már ilyen történetek, de napjaink hírességei között is szép számmal akad, akiknek saját szülei tették tönkre sokszor nemcsak a gyermekkorukat, de egész életüket.

Bántalmazó szülők, akik megtorpedózták Macaulay Culkin karrierjét

hollywood-gonosz-sztarszulo

Kit Culkin nagyon feszült viszonyban élt együtt feleségével és nyolc gyermekével, amikor Macauley 10 évesen berobbant Hollywoodba. A sztárság rögös útja leginkább a pokolhoz hasonlított a gyerekszínész számára, és nem lett sokkal jobb az évek alatt sem. 

Világhírű lett az 1990-es évek klasszikus filmjeivel, a Reszkessetek, betörők! és a Richie Rich után úgy tűnhetett, Macaulay Culkin minden gyerek álmát éli. Számtalan verzióban eljátszotta önmagát különböző filmekben, Michael Jackson barátja lett és a kosárlabda-legendával, Michael Jordannel is dolgozhatott. Erőszakos apja azonban tönkretette a karrierjét.

„Az apám féltékeny volt rám. Ő rossz ember volt. Bántalmazott – mondta Culkin már felnőttként. – Erre már tízéves korom előtt is rájöttem. Az, hogy 1994-ben megszakítottam vele a kapcsolatot, a legjobb dolog volt, ami csak történhetett. Azt mondtam: oké, srácok, végeztem, remélem elég pénzt kerestetek rajtam, mert több nem lesz.”

A Reszkessetek, betörők! előtt Culkin családja olyan szegény volt, hogy Macaulay az utcán elejtett aprókat kereste. 1990-ben hirtelen vált A-listás hírességgé, aki 8 millió dollárt keresett filmenként. Bevételeiből 15 százalékot fölöztek le szülei, amiből egy manhattani lakást vásároltak. A színfalak mögött Kit Culkin alkoholizmusa és bántalmazása egyre rosszabb lett. 

Amikor Macaulay Culkin 1991-ben a Saturday Night Live műsorát vezette – második legfiatalabbként a műsor történetében –, apja nemcsak azt mondta neki, „csináld jól, vagy megverlek”, hanem figyelmeztette arra is, nehogy bármit elhintsen arról a nyilvánosságnak, mi folyik náluk otthon. „Az apám teljesen megőrült tőle – emlékezett vissza Macaulay Culkin. – Az apám mindig erőszakos volt, de addig nem volt nagyon, nagyon, nagyon rossz.”

Amikor a Reszkessetek, betörők!-filmek elérték a 359 millió dolláros bevételt, Kit Culkin az egyik legjobban fizetett menedzser lett hollywoodban. Ám elkezdte befolyásolni, milyen filmekben játszhat a fia, nem dönthetett róla, mit akar vagy sem, és olyan filmekbe hajszolta bele, melyek teljes bukást jelentettek. A stúdióknál hamar kegyvesztetté váltak. 

Amikor Kit és felesége, Patricia 1994-ben elváltak, Macaulay Culkin is úgy döntött, hasonlóan tesz. Miközben a szülei a gyerekelhelyezésen civakodtak (és azon, kihez kerül a Macaulay által keresett pénz), az ekkor 15 éves Macaulay kérvényezte, hogy nagykorúsításák, és jogilag ne tartozzon egyik szülőjéhez sem. Azóta nem része a szülei életének. 

A gonosz boszorkány, aki Judy Garlandot nevelte

Judy Garland 1939-ben vált a filmtörténelem ikonjává, amikor eljátszotta Dorothyt az Óz, a csodák csodája című filmmusicalben. Bár a filmvásznon úgy tűnik, tündérmesében él, a valóságban komoly bántalmazástól szenvedett egész gyermekkorában. 

hollywood-gonosz-sztarszulo

Garland édesanyja Ethel Gumm. A színésznő 1922-ben született, miután Gumm abortusza nem sikerült. Anyja már kétévesen a színpadra állította lányát. „Egyedül a színpadon éreztem azt, ha szerepelhettem, hogy szükség van rám” – mondta Judy Garland később. A hírnévtől és a pénztől megrészegült Gumm számos varietéműsorban és felnőtt éjszakai klubban turnézott Garlanddal már gyerekkorában. Az egyik ilyen helyen például épp kirabolták, miközben a színpadon Garland szerepelt. „Ha nem éreztem jól magam, beteg voltam, akkor is azt mondta: „ki kell állnod a színpadra, vagy odakötözlek az ágy lábához, és az utolsó szuszt is kiszorítom belőled.” Úgyhogy kiálltam, és énekeltem.”

Garlandot már 10 évesen fogyókúrás tablettákkal tömte az anyja, ami akkoriban a ma speed néven ismert kábítószert jelentette, hogy Garlandnak több energiája legyen és szerepelhessen. Hogy alváskor ellensúlyozza a hatást, anyja olyankor altatót adott neki. „13 éves korom óta folyamatos küzdelem volt az MGM stúdió és köztem. Eszem vagy nem eszem, mennyit eszem, mit eszem – mondta Garland. – Ez a legélénkebb emlékem gyerekkoromból.” Judy Garland élete végéig küzdött a függőséggel, míg 1969-ben meghalt túladagolásban. 

Joan Crawford, az Oscar-díjas, de gonosz anya

Christina Crawford 1978-as önéletrajzi könyvéből, a Mommy Dearestből ismerjük az Oscar-díjas hollywoodi legenda, Joan Crawford sötét oldalát. A színésznő olyan sztárokkal szerepelt közös filmekben, mint Clark Gable, az egyik leggazdagabb színésznő volt hollywood aranykorában. 

Otthon azonban pillanatok alatt részeg tombolásban tört ki, szadista módon büntetve lányát a legkisebb hibáért is. Egyszer az éjszaka közepén rángatta ki lányát az ágyból, amikor kilencéves volt, és egy konzervdobozzal verte. 

hollywood-gonosz-sztarszulo

Amikor 13 éves volt, a torkánál ragadta meg Christinát, arcon ütötte és a falhoz lökte. „Soha nem felejtem el – mondta a lánya. – A szemében láttam. Látod a másik szemében, amikor meg akarnak ölni.”

„Az emberek álmodoztak arról, aki vagyok vagy amim van, gazdag, híres filmsztárok családjában nőni fel. De ebből nekem semmi nem volt meg. Anyámnak csak rajongók és engedelmes pincsik kellettek, nem emberi lények.”

Michael Jackson bántalmazó apja sosem kért bocsánatot

A sztárság mögött súlyosan traumatizált gyermekkor állt: Michael Jacksont rendszeresen verte és szavakkal kínozta apja, Joe Jackson, aki kémiailag kasztrálta is fiát, hogy megmaradjon magas fejhangja. A férfi sosem kért bocsánatot gyermekeitől, amiért bántalmazta őket egész gyermekkorukban. 

hollywood-gonosz-sztarszulo

„Ha nem jól csináltunk valamit, megvert – mondta Michael Jackson arról, milyen volt apjával próbálni az előadásokra. – Szeretem az apám, de nem ismerem őt. Nem tudom, én voltam-e a kedvence vagy volt-e kedvence. Nagyon szigorú volt. Nagyon kemény. Már attól féltünk, ha ránk nézett.”

A büntetések között volt a derékszíjjal, övcsattal vagy elektromos kábellel való verés. Néha arra kényszerítette fiait, hogy téglákat hordjanak órákon át a kertben, vagy ágakkal verte meg őket. Michaelt gyakran hívta nagyorrúnak. Ez állhatott amögött is, hogy az énekes többször megműttette felnőttként az orrát. 

Joe Jackson azt mondta egyszer, sosem bánta meg, hogy verte a gyerekeit. Szerinte ezzel érte el, hogy ne kerüljenek börtönbe és a helyes úton járjanak. 

Lindsay Lohan anyja csapdában tartotta lányát

Csak 11 éves volt, amikor szerepelt az Apád-anyád ide jöjjön! című filmben 1998-ban. A film kasszasiker lett, Lindsay Lohan pedig sok millió tinédzser példaképe lett. Ugyanakkor 2004-re, a Bajos csajok megjelenésére, már a bulvárlapok figyelmének középpontjába került, amiben nagy szerepe volt anyjának, Dina Lohannek is. 

hollywood-gonosz-sztarszulo

A média általában Lindsay apját, Michael Lohant tekinti bűnbaknak, hiszen börtönbe is került, amiért bántalmazta lányát, a színésznő anyja sem bánt jobban lányával. Lohan szülei 2005-ben váltak el, Lindsay kapcsolata szoros maradt anyjával. Annyira közel álltak egymáshoz, hogy együtt ittak, drogoztak és együtt kapták el őket ittas vezetés miatt. Dina Lohan rendszeres vendég volt tinédzser lányával Hollywood éjszakai klubjaiban, gyakrabban fotózták le őket ilyen helyekről távozva, mint a vörös szőnyegen. Anya és lánya kokainozott is együtt, majd amikor Dina látta, hogy a lánya már a metamfetaminra és a crackre tért át, elvonókúrára küldte Lindsay-t. Közel egy évet töltött ott. 

Ekkor szellőztette meg Michael Lohan, hogy volt felesége arra kényszerítette lányát, írjon alá vele életre szóló menedzsmentszerződést, amiben azt is kikötötték, hogy 10 éves kora óta szerzett bevételének jelentős százalékát anyjának adja. Dina Lohan azzal vágott vissza, hogy a férfi egyetlen látogatása az Apád-anyád idejöjjön! forgatására azzal végződött, hogy letartóztatták, mert megszegte a próbaidejének szabályait. 

Eközben Lindsay kapcsolata édesanyjával megromlott. 2012-ben azt mondta róla, „gusztustalan dolgokat mondott nekem, olyan mint maga az ördög”.

Brooke Shields és szexuálisan kizsákmányoló anyja

Brooke Shields apja a Revlon befolyásos vezetője volt, anyja pedig a manhattani felső tízezer tagja. Brooke sikerre volt ítélve ilyen szülőkkel. Teri Shieldsnek egészen furcsa fogalmai voltak arról, ez mit jelenthet.

hollywood-gonosz-sztarszulo

Anyja 11 hónapos korában kezdte el szappanoperákban és modellként szerepeltetni lányát, ám az igazi bajt az a 450 dolláros Playboy-fotózás hozta, ahol anyja 10 éves korában meztelenül szerepeltette lányát. „Fiatal vamp és igazi ringyó, különleges és tapasztalt, provokatív gyerek-nő, egy erotikus és érzékeny szexszimbólum, generációjának Lolitája” – írták a képek mellé Brooke Shieldsről. 

Ezután következett az 1978-as Csinos kislány (Pretty Baby), amiben a 12 éves lányt meztelenül filmezték és arra kényszerítették, hogy csókolózzon a felnőtt Keith Carradine-nal. És ez egyre csak rosszabb lett.

hollywood-gonosz-sztarszulo

Teri Shields elfogadta A kék lagúna szerepét 14 éves lánya számára, amiben meztelen szexjelenetekben is szerepelnie kellett a lánynak a felnőtt férfi színésszel, aki a testvérét alakította. A film a kormányzati szervek figyelmét is felkeltette, nyomozni kezdtek, hiszen Brooke Shields egy dohányzásellenes állami kampány arca lett volna. Brooke Shield akkor úgy tanúskodott, hogy a szexjeleneteket testdublőrrel forgatták, és a róla kialakult gyerek szexszimbólum kép nem ok arra, hogy ne ő szerepeljen a kampányban. Azután a Playboy-szereplésről kérdezték. „Anyám úgy gondolta, hogy rendben van, ha megcsinálom” – válaszolta Shields. Később a képeket a bíróság úgy ítélte meg, amikor Brooke Shields próbálta betiltatni a későbbi közlésüket, hogy a fotók nem erotikus, inkább valami beteg perverz gondolat szüleményei, és egyértelműen anyját hibáztatták, amiért elkészülhettek. „Naiv voltam és ártatlan gyerek – mondta Brooke Shields később. – Dehogy voltam Lolita. Fogalmam sem volt a saját szexualitásomról és a szexualitásról egyáltalán.”

Forrás: allthatsinteresting.com Fotó: Getty Images