A dán királynő úgy döntött, hogy unokái nem tarthatják meg a hercegi címet

2022. szeptember 30.
A királyi udvar már hivatalosan is bejelentette a királyi címek megváltoztatását, a királynő szerint unokáinak sokkal jobb élete lesz így..

Az 50 éve uralkodó II. Margit dán királynőnek két fia van, a trónörökös Frigyes és öccse, Joakim herceg. Mindkét fia házastársaikkal  – és összesen nyolc gyermekükkel – együtt a Monpezat grófja és grófnője címet viseli, utalva a Henrik de Laborde de Monpezat néven született egykori Henrik dán királyi hercegre, az uralkodó 2018-ban elhunyt férjére.

Jelenleg minden unoka a herceg és a hercegnő titulust használja, de 2023. január 1-től csak Frigyes gyermekei nevében maradnak meg ezek a címek. „A királynő döntése összhangban van azokkal a hasonló kiigazításokkal, amelyeket más királyi házak különféle módokon hajtottak végre az elmúlt években” – áll a dán királyi udvar közleményében. Joakim gyermekeinek pozíciója nem változott az utódlási rendben, és továbbra is használhatják a Monpezat grófja és grófnője címet.

„Ez egy olyan döntés, amit már régóta fontolgattam. Szerintem ez jó lesz nekik a jövőben” – mondta a dán királynő az újságíróknak a döntés bejelentése után. A királyi udvar hozzátette: „Döntésével Őfelsége a Királynő azt a keretet kívánja megteremteni, hogy a négy unoka sokkal nagyobb mértékben alakíthassa saját életét anélkül, hogy korlátoznák azokat a különleges megfontolások és kötelezettségek, amelyek a Dán Királyi Házhoz való formális kötődéssel járnak.”

Forrás: Town&Country, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!