György hercegből soha nem lesz király – állítja egy történész

2022. november 15.
Vilmos herceg lesz az utolsó trónörökös?

II. Erzsébet királynő szeptemberi halálát követően hivatalosan is bejelentették, hogy III. Károly király lesz az új uralkodó, akinek koronázására 2023 májusában fog sor kerülni. De a királyi szerepek változása azt is jelentette, hogy Vilmos megkapta a walesi hercegi címet, és előrelépett az öröklési sorban: mostantól ő az első számú trónörökös, a legidősebb fia, György herceg pedig utána következik.

Mindez elméletileg azt jelentené, hogy egy nap, az apját leváltva, György herceg fog a trónra ülni. Azért írtjuk, hogy elméletileg, mert Hilary Mantel író és történész véleménye szerint Vilmos lehet az utolsó brit uralkodó a történelemben.

Vilmos herceg, Katalin hercegné és a gyerekeik

Matel egy The Timesnak adott interjújában beszélt a brit királyi családdal kapcsolatos gondolatairól. A lapnak elmondta, hogy véleménye szerint Vilmossal fog véget érni a brit uralkodók sora, akinek a fia, a kis György herceg sosem fog trónra lépni. „Szerintem ez egy tisztességes jóslat, bár pénzt nem biztos, hogy tennék rá. Nagyon nehéz megérteni, hogyan tud fennmaradni egy monarchia egy olyan modern világban, ahol az emberek csak hírességként tekintenek rájuk” – magyarázta a történész, majd hozzátette, hogy bár a néhai II. Erzsébet királynő és az őt követő Károly király az évek során bebizonyították, mennyire elkötelezettek a monarchiában betöltött szerepük iránt, a királyi család, ahogyan mi ismerjük, Vilmossal véget érhet.

Az információk szerint Vilmos herceg már megérezte az idők szavát, és kifejezett célja, hogy megpróbálja modernizálni a monarchiát azáltal, hogy a hivatalos eseményeken igyekeznek megközelíthetőbbé válni, és megszabadulni a hivatalos, fullasztó hagyományoktól.

Forrás: marieclaire.co.uk Fotó: Getty Images

Olvass tovább!