Kiderült: Károly herceg alkuja miatt lehet Kamillából királyné

2022. november 08.
Erzsébet királynő évtizedekig ellenezte, hogy Kamillából egyszer királyné legyen.

Amikor Károly herceg 2005-ben feleségül vette Camilla Parker-Bowlest, úgy volt, hogy Károly trónra lépésével a felesége a princess consort, vagyis a hercegi hitves címet fogja megkapni. Mindenki legnagyobb meglepetésére aztán idén februárban Erzsébet királynő egy példátlan nyilatkozatban bejelentette: őszinte kívánsága, hogy Kamillát Károly trónra lépésével queen consort, azaz királynéi rangon ismerjék el.

Károly herceg, Kamilla hercegné és II. Erzsébet királynő

A királynő bejelentése azért lepett meg annyira mindenkit, mert tudvalevő, hogy Kamilla nem éppen hagyományos úton került be a királyi családba. Károly hercegnek már akkor viszonya volt Camilla Parker Bowlesszal, amikor Diana hercegné férje volt, Diana halála után pedig Kamilla gyakorlatilag közellenség lett Angliában. A brit királyi család rengeteg kritikát kapott, amikor Károly 2005-ben feleségül vette az addigi szeretőjét.

A veterán királyi életrajzíró, Christopher Andersen új könyve szerint azonban Erzsébet királynő februári nyilatkozata mögött több van, mint elsőre gondolnánk.

„Talán emlékeznek rá, hogy András herceg belekeveredett a Jeffrey Epstein-ügybe. Károlynak nagy szerepe volt abban, hogy Vilmos herceg támogatásával András többé-kevésbé ki lett dobva a családból” – nyilatkozta Andersen A király: III. Károly élete című könyvének népszerűsítése közben.

Ha esetleg nem emlékeznél rá – bár hogyan is felejthetné bárki el –  András herceget szexuális zaklatással vádolták meg és pert indítottak ellene, aminek következtében 2022 januárjában megfosztották a királyi és katonai címeitől. A következő hónapban András peren kívül megegyezett az áldozatával – állítólag az édesanyja anyagi segítségével.

„Őfelsége a személyes vagyonából szerette volna kifizetni a kedvenc fiának, Andrásnak a perrel kapcsolatos költségeit, abból a pénzből, amit Erzsébet halála után egyébként Károly örökölt volna meg. Károlynak tehát lehetősége lett volna közbelépni, és megakadályozni, hogy az anyja Andrásra költse az ő örökségét, de nem tette. Inkább kihasználta a pillanatot, és alkut kötött az anyjával Kamilla javára: hagyta, hogy a királynő az ő örökségét költse, ha cserébe Kamilla megkaphatja a királynéi rangot. Megkötötték az alkut, Erzsébet pedig februárban bejelentette Kamilla kinevezését. A királynő évtizedekig ellenezte, hogy Kamillából királyné legyen. Ez egy váratlan fordulat volt, ami sok embert sokkolt” – mondta Christopher Andersen.

Forrás: marieclaire.com Fotó: Getty Images

Olvass tovább!