Ez történt a Hair főszereplőivel a világhírű musical bemutatója óta

2023. június 13.
Tegnap délután, 71 éves korában motorbalesetben elhunyt a Hair főszereplője, a George Bergert alakító Treat Williams. A színész számára a nagy sikerű musical hozta el a világhírnevet, csakúgy, ahogy a film másik két sztárjának, Beverly D’Angelónak és John Savage-nak is, akik mindhárman gazdag karriert tudhatnak a hátuk mögött.
Ez történt a Hair főszereplőivel a világhírű musical bemutatója óta

Treat Williams

Ez történt a Hair főszereplőivel a világhírű musical bemutatója óta

Treat Williams 1979-ben

A connecticuti Rowaytonban született, majd a Franklin and Marshall Főiskolán lett a színészet szerelmese, ahová futballösztöndíjasként jutott be. Treat Williams pályafutása 1975-ben kezdődött, de csak négy évvel később, 1979-ben érte el őt a világhírnév, amikor eljátszotta George Berger szerepét a Broadway-darab alapján készült Hair című musicalben.

A 80-as években hivatásos pilótaként dolgozott, de azért rajongói a vásznon is láthatták, például a D.B. Cooper üldözésében, majd később, 2002-ben csatlakozott az Everwood mind a négy évadához, ahol Dr. Andrew „Andy” Brown idegsebész karakterét alakította, aki családjával New Yorkból Coloradóba költözött. Karrierje alatt háromszor jelölték Golden Globe-díjra a Hair, A város hercege és A vágy villamosa című filmekben nyújtott alakításaiért, de bezsebelt egy legjobb színésznek járó Emmy-jelölést is.

Williams a Utah állambeli Park Cityben és a vermonti Manchester Centerben élt feleségével, Pam Van Santtal és két gyermekével, Gille-lel és Ellie-vel.

John Savage

Ez történt a Hair főszereplőivel a világhírű musical bemutatója óta

John Savage 1978-ban

1949. augusztus 25.-én született Old Bethpage-ben, New Yorkban, méghozzá egy olyan családba, ahol az anyatejjel szívta magába a szereplési vágyat: egyik nővére egy bostoni rádiós, Robin Youngs, a másik Gail Youngs színésznő, míg fivére a szintén színész Jim Youngs. 

John Savage több tévéműsorban megjelent, de első jelentősebb szerepét a The Deer Hunter című filmben kapta 1978-ban, egy évvel később pedig a The Onion Fieldben dolgozott. A leghíresebb alakítása Claude Bukowski karaktere volt a Hairben.  A musical után is többször felbukkant a vásznon, a mai napig aktívan játszik. Láthattuk többek között a Szépség és a Szörnyeteg és a Keresztapa III. című filmekben, 1999-ben pedig Ransom kapitányt alakította a Star Trek: Voyager egyik kétrészes epizódjában.

2003 és 2005 között Henry Scuddert alakította a Carnivàlemű HBO-sorozatban, de szerepelt horrorfilmben, méghozzá a Tales of Halloweenben 2015-ben, és a Twin Peaks 2017-es folytatásában is. 1967-ben feleségül vette  Susan Youngsot, akitől két gyermeke született, de a frigy csak két évig tartott. 1993-ben ismét megházasodott,  ekkor Sandi Schultzot vette el feleségül, akivel azóta is együtt élnek.

Beverly D’Angelo

Ez történt a Hair főszereplőivel a világhírű musical bemutatója óta

Beverly D’Angelo 1979-ben

Az olasz származású Beverly Heather D’Angelo 1951. november 15-én született Ohióban. A Broadway-n kezdte színészi karrierjét, majd 1977-ben kapott egy kisebb szerepet az Annie Hall című romantikus vígjátékban. Az amerikai színész-énekesnő a Hairrel vált ismertté, a világhírű musical után pedig szerepelt A szénbányász lánya című életrajzi filmben – Patsy Cline countryénekes szerepéért Golden Globe-díjra jelölték. Láthattuk őt a Családi vakációban és az Amerikai história X-ben, majd 1995-ben A vágy villamosáért zsebelt be egy Primetime Emmy-jelölést.

Az 1990-es évektől főként független filmekben szerepelt, majd 1999-ben a Vágyrajárók című szituációs komédia négy epizódjában csillogtatta meg tehetségét. 2003-tól 2008-ig az Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály visszatérő szereplője volt. 2005 és 2011 között a HBO Törtetők című vígjátéksorozatában láthattuk, 2016-tól kezdve pedig a Shooter című drámasorozatban szerepelt.

D’Angelo nem sokkal a világhírnevet elhozó szerep után, 1981-ben házasodott össze Don Lorenzo Salviati olasz herceggel. Három évvel később szétköltöztek, de csak a 90-es évek közepén váltak el végleg az útjaik. A színésznő későbbi párja Anton Furst Oscar-díjas látványtervező volt, egészen a művész 1991-es öngyilkosságáig. 1997 és 2003 között a színésznő partnere Al Pacino volt, akitől egy ikerpárja, egy fia és egy kislánya született 2001-ben.

Fotó: IMDB, Getty Images