A ’90-es évek legmenőbb színésznői voltak – mutatjuk, mivel foglalkoznak manapság

2024. január 01.
Néhányuk csillaga már jó ideje leáldozott, de van, aki még a mai napig hallat magáról.
Melissa Joan Hart 90-es évek szinésznői

A ‘90-es években jóval kevesebb film és sorozat jelent meg egy évben, mint manapság, így a sikeres produkciók főszereplőit azonnal megismerhette az egész világ.  Az alábbi színésznők igazi világsztárok voltak abban az időben, ma viszont már szinte egyáltalán nem hallunk róluk. Vajon mivel foglalkoznak ma a ‘90-es évek legmenőbb színésznői?

 

Melissa Joan Hart

Gyakorlatilag uralta az egész '90-es éveket Melissa Joan Hart

Gyakorlatilag uralta az egész ’90-es éveket Melissa Joan Hart

Melissa Joan Hart gyakorlatilag uralta az egész ’90-es éveket. 1991-től 1994-ig az egész világ megismerte a Clarissa című tinisorozat főszereplőjeként, majd ’96-től 2003-ig a Sabrina, a tiniboszorkányban imádtuk. 2003-ban összeházasodott Mark Wilkerson zenésszel és született is három fiuk.

Ezután távolabb került a képernyőtől, inkább a családjával töltötte az idejét, és jelentősebb produkcióban azóta sem tűnt fel. 2009-ben nyitott egy saját édességboltot, 2010 és 2015 között láthattuk a Melissa és Joey című sorozatban. 2018-ban pedig az egy évadot megélt No Good Nick című netflixes sorozatban szerepelt.

Rachel Leigh Cook

A '90-es évek végi romkomok ikonikus színésznője volt Rachel Leigh Cook

A ’90-es évek végi romkomok ikonikus színésznője volt Rachel Leigh Cook

Rachel Leigh Cook a ‘90-es évek végi romkomok ikonikus színésznője volt. Imádtuk A csaj nem jár egyedülben, de a Josie és a vadmacskák, Tegnap után, és a Fújd szárazra, édes! filmekben is óriásit alakított.  Aztán, szinte egyik pillanatról a másikra, mintha teljesen eltűnt volna a képernyőről. Nem sikerült érdemben kitörnie a tinivígjátékos skatulyából és elkerülték a fontos szerepek. 2004-ben feleségül ment Daniel Gillies kanadai színészhez, a Vámpírnaplók sztárjához, akitől 2013-ban született egy kislánya, 2015-ben pedig egy kisfia.

Nem túl jó hír, hogy a páros néhány éve bejelentette, hogy különválnak – bár talán kárpótolja valamennyire a színésznőt, hogy ezzel egy időben a karrierje újra lendületre kapott. A csaj nem jár egyedül netflixes remake-jében, A srác nem jár egyedülben ő alakította ugyanis a főszereplő édesanyját.

Alicia Silverstone

A '90-es években A-listás színésznőnek számított Alicia Silverstone

A ’90-es években A-listás színésznőnek számított Alicia Silverstone

Alicia Silverstone 1993-ban a Szerencsétlen baleset című filmben tűnt fel, ekkor fedezte fel az Aerosmith-klipek rendezője, aki le is szerződtette a Crazy és a Cryin’ címá dalok videoklipjébe Liv Tylerrel.  Már az Aerosmith-klippekkel is hatalmas rajongótábort szerzett magának, az átütő sikert azonban az 1995-ös Spinédzserek hozta meg számára.  A Spinédzserek után 1997-ben a Batman és Robin című mozifilmben Batgirlt alakította, a film azonban bukás lett, ami Silverstone karrierjének sem tett jót.

Ezek után már sosem sikerült feltornáznia magát az A-listás színészek közé. 2005-ben mondta ki az igent Christopher Jarecki rockzenésznek, született két gyerekük, majd 2018-ban elváltak az útjaik. Bár még mindig fel-fel szokott tűnni filmekben, manapság főleg aktivistaként tevékenykedik: vegánként rendszeresen felszólal az állatok jogaiért, és a gyakran beszél a kötődő gyereknevelés fontosságáról is. 

Sarah Michelle Gellar

A '90-es években mindenhol ott volt Sarah Michelle Gellar színésznő

A ’90-es években mindenhol ott volt Sarah Michelle Gellar színésznő

Sarah Michelle Gellar a ’90-es években mindenhol ott volt: a tévében Buffy, a vámpírok rémeként üldözte a gonoszt, miközben a mozivásznat is meghódította olyan filmekkel, mint a Kegyetlen játékok vagy a Tudom, mit tettél tavaly nyáron. 2002-ben feleségül ment a ‘90-es évek ügyeletes szépfiújához Freddie Prinze Jr.–hoz, akivel azóta is boldog házasságban élnek. A párnak született két gyereke, ami után Gellar egy időre teljesen visszavonult a reflektorfénytől, hogy nyugodtan a családjára koncentrálhasson.

Ha nem is olyan mértékben, mint annak idején, de a színésznő ma már ismét aktív: 2015-ben megalapította a Foodstirs nevű, sütéssel kapcsolatos termékeket forgalmazó élelmiszergyártó és e-kereskedelmi startup céget, 2017-ben egy szakácskönyvet is kiadott, és mellette a színészethez is visszatért, szinkronszínészként több animációs filmben is hallhattuk a hangját.

Christina Ricci

Az egyik legkeresettebb gyereksztár volt a '90-es években Christina Ricci

Az egyik legkeresettebb gyereksztár volt a ‘90-es években Christina Ricci

Alig volt 10 éves, amikor 1990-ben Cher mellett debütált a Sellők című moziban, innen pedig nem volt megállás. 1991-ban ő alakította Wednesday Addamset az Addams Family – A galád családban és annak folytatásában, a szerep pedig egyből az egyik legkeresettebb gyereksztárrá tette. 1995-ben már tiniként választották ki a Casper című film főszerepére, az ezt követő években pedig felnőtt színésznőként próbálta megtartani helyét Hollywoodban – több-kevesebb sikerrel.

Első igazi felnőtt szerepe, amellyel megpróbált kitörni a gyereksztár-skatulyából, a Jégvihar volt, de még játszott a Félelem és reszketés Las Vegasban és Az Álmosvölgy legendája című filmekben is, majd 2000 után hosszú időre eltűnt a képernyőről. 2013-ban hozzáment James Heerdegen színéhez, született egy kisfiúk, majd néhány éve a színésznő beadta a válást családon belüli erőszakra hivatkozva.

Christina Ricci ma már kétgyerekes anyuka, második gyereke az új párjától, Mark Hampostontól született, ráadásul a képernyőre is visszatért. 2021-ben szerepelt az új Mátrix-filmben, de az igazi újjászületést a Yellowjackets és a Wednesday című sorozatok hozták el számára.

Fotó: Getty Images