Zendayának nem sikerült megtanulnia teniszezni

2024. május 14.
A Dűne és az Eufória sztárja megszenvedett a Challengers főszerepével, amelyben teniszcsillagot alakít. Saját bevallása szerint is a tenisz elsajátítása jelentette a legnagyobb kihívást számára az egyébként meglehetősen merész, odamondós és szexi szerepben. Zendaya és filmbéli partnerei a Challengers exkluzív sajtótájékoztatóján meséltek izgalmas forgatási részleteket, ahol riporterünk is ott volt.
Zendaya tenisz

„Közel hathetes tenisztréningen vettünk részt a film miatt, amit én viccesen nyári tábornak neveztem – mesélte Zendaya. – Egyáltalán nem tudtam semmit a teniszről. Vagyis annyit, hogy ha tenisz, akkor Venus és Serena (Williams – a szerk.). Hiába a nagyszerű oktató, nekem csak nem akart menni a dolog. Az elején mindenfelé repült a labda, át a kerítésen, fel a fára. Az egyik nap úgy éreztem, hogy végre ráéreztem és kezdek belejönni a játékba, de aztán másnap reggelre mintha megint mindent elfelejtettem volna. A nulláról kellett kezdenem. Kértem az oktatót, hogy ne a géppel adogassa a labdákat, hanem hadd érezzem, milyen, amikor a partner szerváját kell visszaadni. Hát… annyira erős és gyors volt az ütés, hogy nem is láttam a labdát… Mentségemre legyen mondva, hogy akkor még szemüveges voltam, azóta volt egy lézeres szemműtétem. Szóval egyre közelgett a forgatás ideje és le kellett ülnöm magammal megbeszélni a dolgokat. Be kellett ismernem, hogy néhány hét alatt nem lesz belőlem profi játékos. Ezt nem lehet csak úgy megtanulni… Taktikát kellett váltanom. Táncos vagyok, úgy kell tekintenem a teniszmozdulatokra, mint egy koreográfiára – mondtam magamnak. És ez végre bejött. Rájöttem, hogy bár kivételes teniszjátékos nem leszek, de el tudom hitetni, hogy az vagyok, ha betanulom a mozdulatokat, mint egy koreográfiát.”

Zendaya a főszerepben

Zendaya még így is bizonyította rátermettségét a Challengers című filmben – egy agilis, manipulatív, szexi lányt alakít, aki mindig dühös és szenvedélyes. Összetett karaktere a végletekig elmegy két, hozzá közel álló, férfi manipulálásában, de soha nem tudjuk meg (inkább csak sejtjük) a valódi indítékát. Amy Pascal, a Hollywoodban legendának számító producer, azonnal lecsapott a forgatókönyvre és hívta a rendező barátját, Luca Guadagninot, beígérve, hogy Zendaya fogja játszani a főszerepet – anélkül, hogy a színésznő ekkor még bármit is tudott volna a projektről.

„Amikor Amy elküldte nekem a forgatókönyvet, éppen egy másik filmen dolgoztam. De minden fél órában felhívott, hogy ‘elolvastad már, elolvastad már…?’ Mikor végre elolvastam, azonnal magával ragadott a történet. A karaktereket izgalmasak, a struktúrát rendkívül filmes, magvalósításért kiáltó anyagnak találtam. És ugye Zendaya, Amy és Jason neve biztosíték volt számomra egy fantasztikus munkához.“

Amy kezén ismert producerként rengeteg forgatókönyv fut át, de a Challengerst éppen a provokatív történetmesélés miatt tartotta a filmvászonra érdemesnek. „A sok szabályozás miatt már lassan egy rendes csók sem csattanhat el a képernyőkön és nekem ebből lett elegem! Végre valami, ahol igazából dúlnak az érzelmek és az összetett karakterek kőkemény dolgokat mondanak oda egymásnak, csaponganak az érzelmeik, sokszor durván viselkednek egymással és mi mégis megértjük őket.”

Zendaya a teniszcsillag

Zendaya sem riadt vissza attól, hogy eljátssza Tashi szerepét. „Attól, hogy ez egy női karakter, még nem kell nagyon szerethetőnek lennie – mesélte. – Vannak, akik számára pont egy összetett negatív karakter lesz érdekes, egy kis újdonság, frissesség. És éppen amiatt akartam én is eljátszani ezt a szerepet.. Természetes emberi tulajdonság, hogy ítélkezünk mások felett. Mindannyian csináljuk, senki nem kivétel. Tudom, hogy a filmbéli szereplőket is meg fogják ítélni az emberek és ezt meg is értem. A  film szépségét viszont az adja számomra, hogy folyamatosan változik a véleményünk a szereplőkről a történet folyása alatt. Azért tudom, mert az enyém is változik. Minden alkalommal, amikor megnézem a filmet, változik a véleményem az én karaketeremről és változik a többi szereplőről. Mindig mással érzek inkább együtt. Minden egyes alkalommal tanulok valami újat róluk. Ráadásul úgy, hogy én keltettem életre Tahsit!”

Josh O'Connor, Zendaya és Mike Faist a Challengers című film fotózásán

Josh O’Connor, Zendaya és Mike Faist a Challengers című film fotózásán

Mike Faist kevésbé volt elragadtatva a projekttől első hallásra. Az első tesztfelvétel után úgy gondolta, hogy meg se kapja a szerepet.  „A csapatomnak mindig nagyon nehéz rávennie engem, hogy bármit elolvassak, de most Sam, az ügynököm külön felhívott és azt mondta: Mike, ezt el kell olvasnod. Komolyan hangzott, szóval elolvastam. Aztán felpörögtek a dolgok. Luca ekkor Olaszországban volt, aztán engem Londonba reptettek és ott csináltunk egy screentesztet. Emlékszem, a felvétel után céltalanul bolyongtam London utcáin és úgy éreztem, hogy nagyon rosszul ment. Ekkor felhívott Luca és megkérdezte, hogy Mike, hol vagy, gyere vissza, menjünk el ebédelni. Sikerült egymást jobban megismerni. Aztán később, a forgatás alatt rájöttem, hogy ez a film ilyen, próbál kihúzni minket a komfortzónánkból, ami néha nem a legjobb érzés a színész számára” – mesélte a sajtóbemutatón Mike Fast.

Bár a Challengers megosztó film lehet a kritikusok körében, Zendaya alakítása kétségtelenül megint a maximumot súrolja.

Fotó: Getty Images