Nagyon megosztóra sikerült Károly király első hivatalos portréfestménye

2024. május 15.
Károly királyról ez az első hivatalos portréfestmény koronázása óta. A festmény 2020 óta készül, mindössze négyszer kellett modellt ülnie hozzá a királynak.
Károly király portré

Károly király portréfestményétől sokaknak elállt a szava. Tegnap leplezték le a brit királyi család fejének koronázása óta készült első hivatalos festményét a Buckingham-palotában. 

A portrét még 2020-ban kezdte festeni Jonathan Yeo annak apropóján, hogy Károly király 50 éve a walesi gárda tagja, ahol 1975-ben nevezték ki ezredessé. A walesi gárda tagjai jellegzetes piros egyenruhát hordanak, emiatt választotta a festő a piros színt a Károly királyt ábrázoló kép alapjául.  A leleplezéskor Kamilla királyné megjegyezte a 2.5 méterszer 3 méteres kép láttán a művésznek: „Igen, jól elkaptad őt.” 

Károly király első hivatalos portréja

Károly király első hivatalos portréja

Jonathan Yeo Anglia legfelkapottabb portréfestője jelenleg. Megörökítette már Kamilla királynét, Fülöp herceget, Tony Blairt és David Attenborough-t is. Többen is kérdezték, mit szimbolizál a Károly király válla fölött látható fekete pillangó a képen, mire így felelt: „Mikor elkezdtük a munkát, Károly király még csak Károly walesi herceg volt. A pillangóval szerettem volna szimbolizálni azt a átalakulást, ami Károly király életében is történt azalatt, amíg a portré elkészült.”

Bár az átadásról készült videó alapján Károly király és felesége elégedettek voltak a képpel, az internet reakciója közel sem ennyire pozitív. Voltak, akik egy kísértetház festményéhez hasonlították a képet, mások a pokolra vagy a vérre asszociáltak az erősen vöröses színek kapcsán. Mások viszont üdvözölték, hogy Yeo nem a szokásos, unalmas módon, hanem egy modernebb megközelítésben ábrázolta Károly királyt. A képet ITT tudod alaposabban megnézni! 

Forrás: people.com     Fotó: Getty Images