Soha nem látott gyerekkori fotó került elő Károly királyról a néhai édesanyjával

2024. május 17.
A Buckingham-palota eddig sosem látott fotókat hozott nyilvánosságra a királyi archívumból – a képeken a kicsi Károly herceg, és édesanyja, a néhai Erzsébet királynő is feltűnik.
Károly király gyerekkori fotó

A Royal Collection Trust nevű jótékonysági szervezet ma nyitotta meg bensőséges új kiállítását a a Buckingham-palotában, Királyi portrék: A fotográfia évszázada címmel. A kiállítás „a királyi portréfotózás fejlődését mutatja be az 1920-as évektől napjainkig a királyi gyűjteményből és a királyi levéltárból származó több mint 150 darabon keresztül”, olyan vintage nyomatok bemutatásával, amelyek „többsége most először kerül kiállításra” – állt a közleményben.

A kiállításból szerencsére egy kis ízelítőt is adtak, és az Instagramon is közzétettek néhány fotót a gyűjteményből. A közösségi médiában megosztott fotók között szerepel egy közel hetvenéves darab is, ami 1956-ban készült a nyolcéves Károly királyról, illetve húgáról, az akkor hatéves Anna hercegnőről – de akadnak még fotók a válogatásban többek mellett a néhai Erzsébet királynőről, illetve Margit hercegnőről is. (Lapozz a többi képért!)

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Royal Collection Trust (@royalcollectiontrust) által megosztott bejegyzés

 

A Royal Collection Trust azt is közölte, hogy ezek a különleges régi képek megőrzési okokból nem kerülhetnek állandó kiállításra.

Károly király nemrég maga leplezte le a koronázása óta készült első hivatalos portréját a Buckingham-palotában. A festményt még 2020-ban kezdte festeni Jonathan Yeo annak apropóján, hogy Károly király 50 éve a walesi gárda tagja, ahol 1975-ben nevezték ki ezredessé.

Bár az átadásról készült videó alapján Károly király és felesége elégedettek voltak a képpel, az internet reakciója közel sem ennyire pozitív. Voltak, akik egy kísértetház festményéhez hasonlították a képet, mások a pokolra vagy a vérre asszociáltak az erősen vöröses színek kapcsán. Mások viszont üdvözölték, hogy Yeo nem a szokásos, unalmas módon, hanem egy modernebb megközelítésben ábrázolta Károly királyt.

Fotó: Getty Images