Jane Fonda, az örök lázadó – 5 érdekesség az életéből

2024. június 03.
A 86 éves Jane Fonda Hollywood egyik leginspirálóbb nője. Íme 5 érdekesség, amit talán te sem tudtál a színésznőről, politikai aktivistáról és fitneszgurururól.
Jane Fonda érdekesség
  • Jane Fonda az egyik legismertebb színészcsalád tagja.
  • A színészkedés mellett az aktivizmus is fontos szerepet játszik az életében.
  • Mutatunk 5 érdekes tényt Jane Fondáról.

Amerika egyik kultikus színésznője a Klute és a Hazatérés című filmek női főszerepéért kapta meg az Oscar-díjat, de emellett olyan emlékezetes filmek is kötődnek a nevéhez, mint az egyik első nagy sikere, a Lovakat lelövik, ugye?, a Kína-szindróma, Anyád napja, vagy a 2015-ös Sorrentino-film, az Ifjúság.

Teljes nevén Jayne Seymour Fonda 1937. december 21-én született New Yorkban. A kétszeres Oscar-díjas színésznő Hollywood egyik legismertebb színészklánjának a tagja: édesapja, Henry Fonda, öccse, Peter Fonda, unokahúga, Bridget Fonda szintén színészek. A 173 cm magas Jane Fonda összesen háromszor volt férjnél: első férje Roger Vadim volt (1965–1973); második férje Tom Hayden (1973–1990); harmadik férje Ted Turner (1991–2001).

Teljes nevén Jayne Seymour Fonda 1937. december 21-én született New Yorkban.

Teljes nevén Jayne Seymour Fonda 1937. december 21-én született New Yorkban

2019 végén az egész világot bejárták azok a fotók, amelyeken Jane Fondát bilincsben viszik el a rendőrök a washingtoni Capitolium előtti klímatüntetésről. A képeket látva sokan rácsodálkoztak, hogy Jane Fonda aktivista lett, pedig a valóság az, hogy mindig is az volt. A kétszeres Oscar-díjas színésznő már évtizedek óta hallatja a hangját különböző társadalmi, politikai és környezetvédelmi kérdésekben. 

Mutatunk 5 érdekességet, amit sokan nem tudnak Jane Fondáról

Három gyereke is van, akiket ritkán látni

Jane Fondának összesen három gyereke van: 1968-ban született meg első gyereke, Vanessa Vadim, akkori férjétől, Roger Vadimtól. Második gyereke, Troy O’Donovan Garity 1973-ban született – Fonda három hónapos terhes volt, amikor összeházasodott Troy apjával, a politikus és aktivista Tom Haydennel. Mivel mindkettőjük neve nagyon ismert volt, a szülők úgy döntöttek, hogy  Troynak a férfi nagyanyja leánykori nevét, a Garityt adják. Harmadik gyereke, Mary Luana Williams tizenéves volt, amikor Jane Fonda és Tom Hayden örökbe fogadta.

Jane Fonda évtizedek óta politikai aktivista

Amikor az amerikai polgárjogi mozgalom az 1960-as években erősödni kezdett, Jane Fonda a faji egyenlőségért kezdett kampányolni. 1968-ban a terhessége alatt a színésznő a saját otthonában szervezett gyűjtést a mozgalomnak, amiért aztán az FBI egy időre megfigyelés alá helyezte. Később a háborúellenesek közé állt: 1972-ben Észak-Vietnamba utazott, ahol közvetlenül az amerikai csapatokhoz beszélt egy rádiós közvetítésen – arra kérve őket, hogy gondolják végig szerepüket a háborúban, azt, hogy milyen parancsokat teljesítenek. De az 1970-es években amerikai őslakosok jogaiért is felemelte a hangját.

Jane Fondának három gyereke van

Jane Fondának három gyereke van

Két lábon áll a földön

Jane Fondának van egy gyönyörű farmja Új-Mexikóban, ahol lovagol, quaddal járja a környéket, és horgászni jár. A sztár szeret a szabadban lenni és fizikai munkát végezni. Egy korábbi interjúban elmondta, hogy maga tartja karban a birtokot, fákat vág ki, kőfalakat épít, gyomlálja a kertjét és még sok minden mást csinál.

Jane Fonda szépségfilozófiája az önbizalmon alapul

„Számomra a szépen öregedés egy lelkiállapot: több önbizalom, könnyebb megbocsátás magunknak és másoknak, és mindenekelőtt kíváncsinak maradni, és vigyázni magunkra. Ha nem nézek ki a koromnak, az azért van, mert kíváncsi maradtam, és egészséges életmódot folytatok” – nyilatkozta 2017-ben Jane Fonda.

Jane Fona sépségfilozófiája az önbizalmon alapul

Jane Fonda szépségfilozófiája az önbizalmon alapul

Jane Fonda régebben fitneszguru volt

1982-ben Jane Fonda kiadta első fitneszvideóját, Jane Fonda edzése címmel. A kazetta abban az időben a legnagyobb példányszámban eladott videó lett, amin felbátorodva az évek során további 21 videót készített még.

Fotó: Getty Images