Mi történt valójában Diana hercegnő tragikus halálának éjszakáján?

2024. augusztus 30.
Diana hercegnő 1997. augusztus 31-én vesztette életét egy tragikus autóbalesetben. Halála az egész világot megrendítette. 27 év telt el, de sokan még mindig gyászolják. Vajon mi történhetett igazából a halálának estéjén?
Diana hercegnő: mi történt valójában a halálának éjszakáján?
  • Ma van Diana hercegnő és Dodi Fayed halálának évfordulója.
  • Élete utolsó napját Diana hercegnő Dodi Al-Fayeddel töltötte. Bárhová is mentek, paparazzók követték őket, emiatt még a Ritz Paris éttermét is el kell hagyniuk.
  • Diana hercegnő és Dodi Al-Fayed halálos balesetet szenvedtek a Pont d’Alma aluljáróban.

2004-ben a londoni fővárosi rendőrség hivatalos nyomozást indított Diana hercegnő halála és az azt körülvevő számos összeesküvés-elmélet miatt, hogy a királyi család így próbálta megakadályozni, hogy Diana hercegnő és Dodi Fayed összeházasodjanak. Más elméletek szerint Diana hercegnő már terhes volt vagy éppenséggel Károly és Kamilla házasságának útjában állt és ezért kellett meghalnia.

Dodi Fayed apja, Mohamed is összeesküvést gyanított Diana hercegnő halála kapcsán, aki a királyi családra gyanakodott. „Nem tudta elfogadni, hogy egy egyiptomi muszlim lehet a leendő angol király mostohaapja” – mondta Mohamed Fayed a 871 oldalas jelentés szerint. 

Hogyan teltek Diana hercegnő utolsó órái?

1997. augusztus 30-án a Diana hercegnő és Dodi Fayed Szardíniából Párizsba utaztak. 15:30 körül szálltak le, ahol a paparazzók már vártak rájuk. Philippe Dourneau, Dodi sofőrje vette fel a párt, valamint testőrüket, és a 16. kerületben található Villa Windsorba, Fayed egyik otthonába vitte őket. Csomagjaikat egy másik Fayed-lakásban adták le a Rue Arsène Houssaye utcában. Rövid látogatás után a pár a Ritz Paris-ba indult, ahová 16:30-kor érkeztek meg.

Este 7 órakor Diana hercegnő és Dodi visszatértek a Rue Arsène Houssaye utcában található lakásba. Körülbelül 21:30-ig tartózkodtak ott, amikor elindultak a Chef Benoît étterembe vacsorázni, ahol gyorsan meggondolták magukat. Az egyik lehetséges ok az volt, hogy frusztrálták őket a paparazzók. Ám azt is elképzelhetőnek tartják, hogy Dodi Al-Fayed mondta azt, hogy inkább a Ritz Hotelbe menjenek.

A Ritz viszont nem számított Diana hercegnő és Dodi Al-Fayed érkezésére, ahol először szintén megpróbáltak megvacsorázni az étteremben, de végül úgy döntöttek, hogy inkább a lakosztályukban vacsoráznak, mert ott is túlságosan nagy figyelemnek voltak kitéve.

Évforduló: Diana hercegnő és Dodi Al-Fayed 27 évvel ezelőtt vesztették életüket

Évforduló: Diana hercegnő és Dodi Al-Fayed 27 évvel ezelőtt vesztették életüket

Diana hercegnő halálát az ittas sofőrje okozhatta

00:20-kor Diana hercegnő és Dodi Al-Fayed elhagyták a Ritz Paris-t azzal a szándékkal, hogy visszatérnek a Rue Arsène Houssaye lakásba. A Rue Cambon hátsó kijáratán távoztak. Philippe Dourneau, a sofőr egy autóban várakozott a főbejárat előtt, ezért a tömeg is arra számított, hogy ott jelenik meg a pár.

Ehelyett egy másik sofőr, Henri Paul szolgálatát vették igénybe. Az is fontos tényező, hogy sem Diana hercegnő, sem Dodi Al-Fayed nem használt biztonsági övet. „Miután a paparazzók rájöttek, hogy a pár elhagyta a hátsó kijáratot, gyorsan üldözőbe vették őket” – áll a jelentésben.

Henri Paul megpróbálta lehagyni az őket üldöző paparazzókat, miközben a megengedett sebesség felett hajtott a Pont d’Alma aluljáróban, ahol elveszítette uralmát az autó felett és nekiütközött a 13. pillérnek. Még a helyszínen életét vesztette. Diana hercegnőt és testőrét, Trevor Rees-Jonest kórházba szállították. Az életmentő műtét ellenére a hercegnőt helyi idő szerint hajnali 4 órakor halottnak nyilvánították. Egy toxikológiai jelentés szerint Paul részeg volt a baleset idején és ez okozta a walesi hercegnő halálát.

@marieclairehun

Diana ízig-vérig hercegnő volt. A hivatalos eseményektől kezdve az egyszerű hétköznapokon át mindig ragyogó volt a megjelenése.👑 A marieclaire.hu-n megtalálod legszebb ruháit, amikor leginkább úgy festett, mint egy mesebeli hercegnő. #princessdiana #royalfamily #divat #fashion

♬ The Champion – Lux-Inspira

Forrás: Vogue, Fotók: Getty Images