26 éve halt meg a szívek királynője – Dianára emlékezünk legikonikusabb pillanataival

2023. augusztus 31.
Alig 36 éves volt Diana hercegné, mikor életét veszítette a végzetes, bár máig nem teljesen tisztázott autóbalesetben, 1997. augusztus 31-én. Egy egész világ gyászolta, és bár a rossz nyelvek szerint a brit királyi család féltékeny volt népszerűségére, a szívek királynőjének emléke a mai napig tovább él.

1997 augusztus 31-én Diana hercegné életét veszítette egy autóbalesetben – a szívek királynője alig 36 éves volt. Diana 1961. július 1-jén született Edward John Spencer (Lord Althorp) és Frances Burke Roche gyermekeként. Szülei korán elváltak, így Lady Althorp Dianával és öccsével egy londoni lakásba költözött, a kis Dianát pedig egy helyi iskolába íratta. Mikor a gyerekek karácsonykor apjukhoz látogattak, a férfi ott tartotta őket, és a bíróság később – minden bizonnyal magas társadalmi státuszának köszönhetően – is neki ítélte a felügyeleti jogot.

Diana 1980-ban, 19 évesen kezdett el Károllyal (akkor még Károly herceg) randizni, amivel egy csapásra nemzetközi hírességgé vált. A fiatal hercegné elbűvölő szépsége, közvetlen, kedves karaktere és misztikus atmoszférája annyira rabul ejtette a világot, hogy Diana népszerűsége hirtelen elképesztő magasságokba szökött – olyannyira, hogy az sokak szerint az egész brit királyi családnak szemet szúrt. Dianának és Károlynak két gyereke született, Vilmos és Harry herceg, a pár később éveken át küzdött házassági problémákkal, míg végül a válás mellett döntöttek.

Halála az egész világot sokkolta, népszerűsége azonban a mai napig töretlen – mi halála 26. évfordulójának alkalmából élete legikonikusabb pillanataival tisztelgünk előtte.

Diana 1980-ban, alig 19 évesen, amikor először kezdett el randizni Károllyal

Diana hercegné 1980 novemberében, két hónappal azután, hogy a sajtó tudomást szerzett kapcsolatáról. Akkor még nem sejthette, milyen végzetes lehet a média erőszakossága…

1981: Diana és Károly bejelentik eljegyzésüket

A szívek királynője a Szent Paul katedrálisban, esküvője napján, ikonikus ruhájában, amivel történelmet írt

Családi pillanat a Kensington Palotából, a kis Vilmos herceggel a főszerepben, 1982-ből

Diana Washingtonban 1985-ben, fején az ikonikus tiarával

John Travolta táncra hívja a hercegnét a Fehér Házban

Diana és a gyerekek, Vilmos és Harry 1986-ban

Igéző portré Diana hercegnéről, Párizsból (1987)

Diana hercegné hófehérben vesz részt egy ünnepélyes megnyitón Hong Kongban, 1989-ben

1991: Diana Pakisztánba látogat

A mindig kifogástalan stílusáról is híres hercegné az egyiptomi Luxorban

Diana ikonikus „bosszúruhájában”, 1994-ben

Diana bosszúruhája

Közös kép a királyi családról 1995-ből, a Vilmos herceg első etoni iskolanapján

Diana 1997. augusztus 10-én Bosznia-Hercegovinába látogat, alig néhány nappal a halála előtt

Forrás: Vogue Fotó: Getty Images