5 meseszép világítótorony, amit legalább egyszer látni kellene élőben

2021. október 03.
A világítótornyok nagy múltra tekintenek vissza, azért építették őket, hogy fényt gyújtsanak az éjszakában. Ennek – azon túl, hogy az éjjeli közlekedés résztvevői számára életmentő lehetett – a szimbolikus jelentése is sokatmondó.

A világ számos országában találhatunk világítótornyokat, a különlegesebbeket vulkánokra és homokdűnékre építették, de olyan apró szigeteket is találhatunk, melyeken az egyetlen építmény egy kecses világítótorony.

Akad köztük több olyan is, amelyik nyitva áll a látogatók előtt, vagyis – készülj fel a végtelennek tűnő lépcsőzésre! – egészen a tetejéig felmehetsz rajta, sőt nem ritka az sem, hogy meg lehet szállni ezekben a lenyűgöző tornyokban.

Torre de Hercules – Spanyolország

Ez a világ legöregebb, ma is működő világítótornya, aminek szemrevételezéséhez nem is kell olyan egetverően messzire utazni Magyarországról. A II. században épült tornyot a rómaiak emelték a Spanyolország észak-nyugati részén található La Coruna városában. Azt, hogy milyen káprázatos, alátámasztja az is, hogy 12 évvel ezelőtt az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították.

Herkules torony Spanyolországban

A Herkules torony (Torre de Hercules) Spanyolországban

Lindau világítótorony – Németország

Ez Németország legdélebben fekvő világítótornya, aminek különlegessége, hogy még egy óra is működik benne. 1856-ban épült, azóta ékesíti a Constance-tó partját. A toronyóra annyira hatalmas, hogy a város több távoli pontjáról is tisztán kivehető, mennyi az idő!

A Lindau világítorony Németországban

A Lindau világítorony Németországban

Kermorvan világítótorony – Franciaország

Franciaország keleti partján, Le Conquet városkájában található ez a magányosan álldogáló világítótorony, ami ma is működik. 1849-ben épült, vagyis meglehetősen nagy múltra tekint vissza. A torony egy robosztus gránithíd végén található, ez köti össze a szárazfölddel.

A Kermorvan világítótorony Franciaországban

A csaknem 30 méter magas Kermorvan világítótorony Franciaországban

A Kovalam Beach világítotornya – India

A világítótorony szépsége annyira magával ragadta a helybélieket, hogy róla nevezték el azt a partszakaszt, ahol az ég felé ágaskodik – így kapta a Lighthouse Beach nevet. 142 lépcsőt megmászva fel lehet jutni a legmagasabb pontjára, ahonnan csodás kilátás nyílik Poovar szigetére és a híres Beemapalli mecset is kivehető a távolban.

Az indiai Kovalam Beach világítótornya

Az indiai Kovalam Beach világítótornya

Tourlitis világítótorony – Görögország

Egy kőspirált formázó képződmény tetejére épült ez a viszonylag fiatal világítótorony, amelynek eredeti verzióját a II. világháborúban rombolták le, és csak 1990-ben építették újjá. Ennek ellenére azok, akik a közelmúltban jártak Görögországban, azt mondják, varázslatos lett a végeredmény, így legalább egyszer tényleg klassz lenne a saját szemünkkel, élőben megcsodálni!

5 meseszép világítótorony

A Tourlitis világítótorony Görögországban

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?