A világ 6 legöregebb temploma

2021. szeptember 18.
Amikor ezeket a templomokat nézzük, olyan, mintha visszamennénk az időben jó pár évezredet – elképesztő, hogy mi mindennek voltak szemtanúi ezek a csodás építmények!

A világ legrégebbi templomai között akadnak olyanok, amelyek 10 000 éves múltra tekintenek vissza – elképesztően szerencsések vagyunk, hogy ezek közül több a mai napig létezik, és ha felkerekedünk, akár testközelből szemügyre is vehetjük. 

1. A 12 000 éves Göbekli Tepe – Törökország

Ez a világ legrégebbi, ezidáig felfedezett szent helye, ahova a mai napig szerveznek zarándokutakat. Egy domb tetején áll a történelmi látnivalókban bővelkedő Törökország dél-keleti részén, Szíria határa közelében, az ókori Mezopotámiában. Az építmény az UNESCO Világörökség részét képezi, több kőből készült körből tevődik össze, amiket hihetetlenül aprólékos munkával faragott állatminták és emberalakok díszítenek. 2008-ban egy német régész, Klaus Schmidt azt nyilatkozta, hogy még legalább 50 évnyi ásatásra lenne szükség ahhoz, hogy a Göbekli Tepe teljes egészét feltárják, olyan hatalmas kiterjedésű ez az antik építmény.

Göbekli Tepe Törökország

Göbekli Tepe, Törökország

2. Az 5700 éves Hagar Qim és Mnajdra – Málta

A Göbekli Tepe feltárását megelőzően ezt a máltai szent helyet tartották a világ legősibb templomának, ahol két csodás rituális épület található, a Hagar Qim és a Mnajdra. A kőből épült templomokat mindössze 500 méter választja el, és egy, a Földközi-tengerre néző szikla tetején magasodnak. Koruk ellenére egészen megkímélt állapotban maradtak fenn ezek a szent építmények, amelyek hatalmas kőlapokból tevődnek össze. Mindkét templomot a Nap és az évszakok változásának tiszteletére emelték – a Hagar Qim különlegessége, hogy a napéjegyenlőség éjszakáján a tetejébe fúrt lyukon árad be a fény.

Hagar Qim és Mnajdra, Málta

Hagar Qim és Mnajdra, Málta

3. Az 5600 éves Ggantija – Málta

Ggantija egy kőkori ikertemplom, ami a Máltához tartozó Gozo szigetén található. Neve a helyi nyelvjárásban óriást jelent, nem véletlenül: hatalmas kőelemei között akadnak olyanok, amelyek súlya az 55 tonnát is elérik, és több mint 5 méter magasak. Bár a legenda szerint óriások építették ezt a szent helyet, az itt talált maradványok alapján valószínűsíthető, hogy állatáldozatok bemutatására használták. Az ásatások során mészkőből és agyagból készült, csodás állatfigurák kerültek elő, amelyek szintén megtekinthetők a templom közelében. 

Ggantija,Gozo szigetén, Máltán

Ggantija Gozo szigetén, Máltán

4. Az 5320 éves Hal Saflieni Hypogenum – Málta

Ez a lenyűgöző, barlangszerű templom, amit az újkőkorban építettek, nem lesz a klausztrofóbiások kedvence. Ha fel akarjuk keresni, keskeny folyosókon kell áthaladnunk, amelyekre mészkőből készült lépcsők vezetnek – úgy tartják, hogy ez a világ egyik legszebb földalatti romtemploma. Az ásatások során megközelítőleg 7000 ember maradványaira bukkantak, amiből arra lehet következtetni, hogy temetkezési helyként is használták amellett, hogy istentiszteleteknek adott otthont. Ezt a csodás máltai templomot 1902-ben építőmunkások fedezték fel egy véletlen folytán, ám először próbálták titokban tartani, hogy befejezhessék az építkezést, amin dolgoztak. A Hypogeniumot azért építették, hogy az évszakok váltakozása előtt tisztelegjenek.

Hal Saflieni Hypogenum, Málta

Hal Saflieni Hypogenum, Málta

5. A 3400 éves Luxor – Egyiptom

Ez a gyönyörű, folyóparton álló építmény Théba két jelentősebb templomának egyike. Nem egyetlen fáraónak vagy istenségnek emelték, hanem a királyoknak szentelték. Kisebb kápolnákat épített benne III. Amenhotep, Nagy Sándor, II. Ramszesz és Tutanhamon. Ősi és modernebb épületek is találhatók benne, a romok fölé egy korabeli mecsetet is emeltek. Az egyiptomi templomhoz egy szfinxekkel kirakott út vezet, a bejárat előtt pedig tekintélyes fáraószobrok magasodnak. Több egyiptomi templomhoz hasonlóan éjszaka is látogatható, érdemes ezt a lehetőséget kihasználni, mert a csillagfényben kivételes látványt nyújt.

A világ 6 legöregebb temploma

Luxor, Egyiptom

6. A 3300 éves Amada temploma – Egyiptom

Bár kívülről nem tűnik nagynak és különlegesnek, mégis nagyon figyelemre méltó építmény, ugyanis Egyiptom legrégebbi, máig fennmaradt templomaként tartják számon. Belső részét hieroglifák és festett domborművek díszítik, amelyek fontos történeteket mesélnek. A szentélyt III. Thutmose fáraó építtette Théba védőszentje, valamint Ra és Horus istenség előtt tisztelegve. Kevesen tudják, hogy 1964 és 1975 között francia egyiptológusok és építészek eredeti helyétől 2,5 km távolságra költöztették a templomot, attól tartottak ugyanis, hogy a Nasser-tó áradása kárt tesz benne.

Amada temploma, Egyiptom

Amada temploma, Egyiptom

Forrás: Mentalfloss, Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?