3 ősszel is meseszép úti cél Magyarországon, ahol különleges élményekre számíthatsz

2022. szeptember 05.
Ki mondta, hogy augusztus utolsó napjain a nyárral együtt a kirándulásoktól is el kell köszönnünk? Nos, valójában éppen ekkor kezdődik el igazán a hangulatos túrák időszaka. Mi egyből három olyan lehetőséget ajánlunk, ahol örökre szóló emlékeket szerezhetsz idén.

Bár a nyár véget ért, és egy időre búcsút kell intenünk a szabadtéri strandolásoknak is, szó sincs arról, hogy az előttünk álló évszakokat már a négy fal között kellene töltenünk. Sőt! Az ősz valójában számtalan izgalmas kirándulási lehetőséget nyújt nekünk, hiszen ekkor már nem kell megküzdenünk a tomboló hőséggel – ráadásul a szivárvány színeiben pompázó falevelek különösen hangulatossá teszik ezeket a hónapokat. Összegyűjtöttünk néhány programlehetőséget, amelyek megszépíthetik a következő heteket, mivel a festői szépségű tájakon kivételes élmények várnak rád.

Fülelj alaposan, és hallgasd a szarvasok bőgését a Pilisi Parkerdő budapesti és szentendrei erdészeteiben!

Nem mindennapi koncertre hívnak téged a Pilisi Parkerdő budapesti és szentendrei erdészetei, ugyanis a közel két-három kilométeres, vezetett túrákon szarvasbikák nyomába eredhetsz, és ha fülelsz, a naplementében hallgathatod az agancsaik csattogását, illetve a jellegzetes bőgésüket. Közben rengeteg érdekes információt megtudhatsz a gímszarvasokról, illetve a vadgazdálkodásról a szervezőktől. Mivel a résztvevők létszáma igencsak korlátozott, azért érdemes előre időpontot foglalnod magadnak (és a kísérőidnek) – amit az alábbi linkre kattintva tehetsz meg. Ne felejtkezz el arról sem, hogy a séta a természetben zárt cipőben a legkomfortosabb, és ha tudsz, inkább sötét árnyalatú ruhát viselj ezen a kiruccanáson.

Gyönyörködj a csillagokban és a darvakban Hortobágyon!

Kevesen tudják, de – hála a szélesen elterülő pusztaságnak – Hortobágyon kifejezetten alacsony a fényszennyezettség, így, ha szeretnéd zavartalanul csodálni a csillagokat, akkor mindenképpen az Alföldön a helyed a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkban. Sőt, mást is kémlelhetsz az égbolton ősszel, hiszen szeptember második felétől egészen november elejéig zajlik a daruvonulás is a térségben, amikor is több tízezer egyed mozgása figyelhető meg. (Külön érdekesség, hogy ez a madárfaj a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe is.) Ám ehhez előzetesen jelentkezned kell a programra, és a szervezők arra is figyelmeztetnek mindenkit, hogy ne élénk árnyalatú ruhában érkezzenek.

Iktass be egy meditatív sétát a Szarvasi Arborétumban!

Köztudott tény, hogy a fáknak gyógyító ereje van: nem véletlen, hogy sokan receptre írnának fel akár csak napi 15 percnyi erdőfürdőzést azoknak, akik szorongással küzdenek, esetleg mentálisan kimerültek. Amennyiben éppen egy nehéz időszak áll mögötted, neked sem árt elmerülnöd kicsit a természetben – például a Szarvasi Arborétumban, vagyis a Pepi-kertben, ami Magyarország jelenleg legnagyobb fajgyűjteményét rejti. Itt akár több mint százéves fákkal is találkozhatsz barangolás közben, és mire magad mögött hagyod ezt a varázslatos helyet, a lelki békéd is egészen biztosan a helyére billen.

Fotó: Getty Images

Erről hallottál már?