1. Tahini
A tahini általában csak a humuszkészítők konyhájában található meg, azonban érdemes a keleti boltokban beszerezhető szezámpasztát a kamránkban tudni salátakészítés esetére is. Citromlével vagy lime-mal lazítva, sóval-borssal kikeverve nagyszerűen feldob a klasszikus taboulé mellett minden olyan salátát, amiben hüvelyesek vannak.
2. Gribche
A francia konyha igazi nagyágyúja ez a tojásos dresszing, ami remekül áll a sült zöldségeknek – például az isteni spárgának – vagy akár a sült halaknak, húsoknak is. Az alaprecept kapribogyóból, borecetből, petrezselyemből, összetört keménytojásból, újhagymából és apróra vágott uborkából áll, és a fentebb említett ételek mellett a meleg zöldségsalátáknak vagy a lencsés salátáknak is fenséges feltéte lehet.
3. Gyömbéres szójaszósz
Ázsiai ihletésű salátákból éttermi fogást csinál a gyömbéres szójaszósz, amit otthon is egyszerűen összedobhatunk apróra vágott fokhagyma, gyömbér, mogyoróhagyma és egy kis méz, szójaszósz, rizsecet, repce- és/vagy szezámolaj elegyéből.
Fotó: Getty Images