A lazac és a saláta nagyon jó kombináció, hiszen rengeteg tápanyag van bennük. Ráadásul ez a kombináció, amit hoztam, egy igazi omega-3 bomba, hiszen a lazac és az avokádó is gazdag benne. Ha tudod, hogy nehéz napod lesz, esetleg munka után sportolást tervezel, akkor ideális választás! Elvitel esetén jó, ha a salátát és a főételt külön dobozba teszed, hiszen a főételt meg kell melegíteni.
Szezámmagos lazac – mi van benne?
Lazac – ez az alapja az ételnek, de akár csirkehússal vagy tofuval is helyettesítheted.
Szezámmag – ez két módon is megjelenik a receptben: olaj és mag formájában is. Egzotikus és különleges ízt ad a lazachoz.
Bulgur – érdemes alternatív köretekkel próbálkozni. A bulgur tulajdonképpen búzatöret, ami semleges, de mégis van egy egyedi karaktere.
Avokádó – az avokádót akár nyersen is bele teheted a salátába, de nagyon sokat tud az ízén dobni, ha meggrillezed. Fontos, hogy nagyon forró legyen a serpenyő, és előtte kend át olívaolajjal.
Saláta – bármilyen leveles salátát használhatsz, a madársaláta egy nagyon finom, könnyed verzió.
Csíra – a csírák és a mikronövények már önmagukban is nagyon egészségesek, érdemes rendszeresen fogyasztani őket, főleg a téli időszakban, amikor nincsen szezonja a legtöbb zöldségnek. Ízlés szerint bármilyen csírát hozzá lehet tenni a salátához, de én inkább a semlegesebb ízűeket javaslom, mint a lucerna, brokkoli vagy akár lencse. Ezeket nagyáruházakban tudjátok beszerezni, de akár egyszerűen otthon is tudtok csíráztatni.
Hozzávalók:
- 30 dkg lazac
- 1 ek. szezámolaj
- 1 ek. fekete szezámmag
- 80 g bulgur
- 1 ek. friss vagy szárított mentalevél
- 1 csésze koktélparadicsom
- 1 db avokádó
- 1 csomag mozarella
- 4 marék madársaláta
- 1 marék friss csíra
- 2 ek. olívaolaj
- Só, bors, citrom ízlés szerint
Elkészítés:
- Egy lábasba fél evőkanál olívaolajat teszünk, felmelegítjük, és a a bulgurt átpirítjuk 2-3 perc alatt.
- Felönjük kétszeres mennyiségű vízzel, adunk hozzá 1/2 kk sót és alacsony hőmérsékleten kb. 8-10 perc alatt készre főzzük.
- Amikor puha, lezárjuk a hőt, és hozzákeverjük az apróra vágott friss mentát.
- Amíg fő a bulgur a lazacot felkockázzuk (2×2 cm darabokra), átforgatjuk a szezámolajjal és forró serpenyőben kb. 5 perc alatt készre sütjük.
- A salátához egy tálba halmozunk a madársalátát, rátesszük a félbevágott koktélparadicsomokat. Ízlés szerint tegyünk rá olívaolajat és citromlevet, majd forgassuk össze.
- Az avokádót hosszában ketté vágjuk, egy kanál segítségével kiszedjük a héjából és hosszanti irányban 4 részre vágjuk. Bekenjük olívaolajjal, és nagyon forró serpenyőben oldalanként 2-2 perc alatt készre sütjük.
- Várjuk meg amíg picit kihűl, és mehet a salátára, a mozzarelladarabokkal együtt. A tetejére friss csírát szórunk.
Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)