Húsvétkor csokinyuszit vagy -tojást enni teljesen helyénvaló, nincs azonban semmi kivetnivaló abban sem, ha egy nagyon csokis süteményben végzik és úgy kerülnek az ünnepi asztalra. Ez a három recept szuper kiindulási alap lehet, sőt a húsvét utáni „csokieltakarításhoz” is jól jöhetnek!
Mandulalisztes brownie
Hozzávalók:
- 25 dkg csokoládé (a legideálisabb, ha jó minőségű étcsokoládét használunk)
- 4 tojás
- 10 dkg cukor
- 12 dkg vaj
- 10 dkg mandulaliszt (vagy nagyon finomra őrölt mandula)
- 1 csipet só
Így készül:
- A csokoládét kisebb darabokra törjük, és a vajjal együtt felolvasztjuk vízgőz felett.
- Félretesszük, hogy egy kicsit hűljön, közben pedig habosra keverjük a tojásokat és a cukrot.
- Több részletben hozzáadjuk a mandulalisztet a kihabosított tojáshoz, majd gyors mozdulatokkal belekeverjük az olvasztott csokoládét.
- Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. A brownie, amit bögrésen is elkészíthetsz, akkor a legfinomabb, ha a belseje egy kicsit lágyabb marad!
Csokoládémousse torta
Hozzávalók a kakaós piskótához:
- 2 tojás
- 6 dkg cukor
- 4 dkg liszt
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 csipet só
Hozzávalók a csokihabhoz:
- 3 + 2,25 dl hideg habtejszín
- 33 dkg jó minőségű étcsokoládé
Így készül:
- Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük egy csipet sóval.
- Kézi habverővel elkeverjük a lisztet, a kakaót és a sütőport a tojássárgájában, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.
- Kivajazunk egy 20 cm átmérőjű tortaformát, beleöntjük a csokis tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végzünk a biztonság kedvéért, nehogy nyers maradjon a közepe.
- Ha elkészült, félretesszük hűlni, és hozzálátunk a csokihabhoz.
- 3 dl tejszínt felmelegítünk egy kis edényben (nem kell felforralni, elég megvárni, hogy gyöngyözzön!), majd az apró darabokra tört csokoládéra öntjük. Lefedjük, és állni hagyjuk 5 percig, hogy felolvadjon.
- Míg hagyjuk hűlni, habbá verünk 2,25 dl hideg tejszínt. Mikor a csokis keverék teljesen(!) kihűlt, több részletben beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. Ha elkészült a csokimousse, a kihűlt piskótára simítjuk, és legalább 6 órára (de inkább egy éjszakára) lefedve hűtőbe tesszük.
- Szeletelés előtt 15 perccel kivesszük a hűtőből, megszórjuk kakaóporral, és ha szeretjük, friss gyümölccsel díszítjük.
Csokis tiramisu
Hozzávalók:
- 4 egész tojás
- 1 csipet só
- 5 dkg cukor
- 50 dkg mascarpone
- 3 dl frissen főzött kávé (ha gyerekek is esznek belőle, akkor koffeinmentes!)
- 1 csomag babapiskóta
- 10-15 dkg étcsokoládé
Így készül:
- Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét egy pici sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig fehéredésig keverjük a cukorral a robotgép magas fokozatán.
- Ezután összedolgozzuk a tojássárgáját a mascarponéval, és több részletben beleforgatjuk a tojáshabot is.
- Egy tál aljában eloszlatunk egy keveset a krémből, csokoládét reszelünk rá, majd szép sorban elhelyezzük rajta a kávéba mártott babapiskótát.
- Jöhet rá a krém fele, erre reszelt csoki, majd egy újabb réteg kávés piskóta.
- Erre kerül azután a megmaradt krém, a tetejére pedig csokoládét reszelünk.
Fotó: Getty Images