Ha szeretnéd kicsit laktatóbbá tenni a vitamindús görög salátát, vagy ha valami ütős köretet keresel az esti grillpartihoz, mindenképpen próbáld ki ezt a görögös tésztasalátát. Elmaradhatatlan elemei, a feta és az olajbogyó, megadják a görögös alaphangot, a ropogós zöldségek között pedig kifejezetten jó puha tésztadarabokra bukkanni. Készül hozzá egy ízes, mézes-mustáros dresszing is, amit kevés citromlé és friss zöldfűszerek dobnak fel, hogy a végeredmény igazán nyárias legyen.
Ne riasszon el a klasszikus tésztasaláták kétes retró érzete, ez a görögös verzió nagyon is kortárs és vagány fogás lehet!
Hozzávalók:
A görögös öntethez:
- 1/4 csésze extraszűz olívaolaj
- 3 ek. friss citromlé
- 3 ek. vörösborecet
- 2 ek. majonéz
- 2 ek. dijoni mustár
- 2 ek. méz
- só és bors
A salátához:
- 2 mogyoróhagyma apróra vágva
- 1/2 csésze friss zöldfűszer (oregano, bazsalikom, kapor)
- 2 ek. fenyőmag
- 1/4 csésze extraszűz olívaolaj
- 500 gramm fusilli vagy penne
- 3/4 csésze olajbogyó
- 2 kaliforniai paprika felkockázva
- 1 kisebb uborka felkockázva
- 1 marék koktélparadicsom felekre vágva
- 1 marék aszalt paradicsom apróra vágva
- 220 gramm görög feta
Elkészítés:
- A dresszinghez alaposan keverjük el az összes hozzávalót, míg homogén öntetet kapunk. Ízesítsük sóval és borssal ízlésünk szerint. Tegyük félre!
- A salátához dobjuk egy nagy tálba a mogyoróhagymát, a fenyőmagot és a friss fűszereket! Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd még forrón öntsük vele nyakon a hagymás keveréket!
- Közben egy nagyobb fazékban forraljunk vizet, és főzzük ki a tésztát a dobozon olvasható utasítások szerint. Ha már al dente, adjuk hozzá az olajos-hagymás mixhez! Dobjuk mellé a felvágott paprikát, a paradicsomokat és az olajbogyót!
- Öntsük le a dresszinggel, és alaposan forgassuk át! A tetejére morzsoljunk fetát, és ízlés szerint még locsoljuk meg egy kevés citromlével. Melegen és hidegen is tálalhatjuk!
Forrás: HalfBakedHarvest Fotó: Getty Images