A bébikukorica lényegében a kukorica éretlen változata, amelyet a gazdálkodók korán takarítanak be.
A normál érett kukoricával ellentétben a bébikukoricát teljes egészében, csutkával és mindennel meg lehet enni. A thai konyha szívesen használja, de szinte bármilyen főzési stílushoz illeszthető ezt a sokoldalú, enyhe ízű növény.
Tulajdonképpen úgy néz ki, mint a hagyományos kukorica miniatűr változata. Egészben is fogyasztható, és teljesen más állagú, mint a teljes, kifejlett növény.
Bár vannak olyan speciális kukoricafajták, amelyeket kifejezetten a bébiváltozat termesztésére nemesítettek, a termelők bármilyen fajtát használhatnak – legyen az csemegekukorica vagy szántóföldi kukorica. Az éretlen kukorica íze ugyanis nemigen függ fajtától, azonban ami az állagot illeti: annál keményebb lesz, minél tovább várnak a betakarítással.
Honnan származik és hogyan termesztik?
A nálunk kapható bébikukorica nagy része Thaiföldről származik. Termesztése nem sokban különbözik a hagyományos kukoricáétól, amely meleg évszakos növény, vagyis sok napsütést igényel.
A bébikukoricának jó vízellátásra van szüksége a rövid termelési időszak miatt. A betakarítás általában körülbelül hatvan nappal a magok elültetése után történik.
Az Európába és az Egyesült Államokba exportált bébikukorica nagy részét konzervdobozban értékesítik, hogy elkerüljék a romlást. De a friss termény iránt is van kereslet.
Miben különbözik a bébikukorica a hagyományos kukoricától?
Tehát a méret, az állag és az íz jelentik a fő különbségeket a bébikukorica és a hagyományos verzió között. Termesztése során a termelők hajlamosak a hosszú, karcsú formájú, krémsárga színű kukoricafajtákat előnyben részesíteni.
Milyen ízű a bébikukorica?
Sokkal enyhébb, mint a teljesen kifejlett. Sokan a friss bébikukorica ízét enyhén édesnek és füvesnek írják le. Ennek az az oka, hogy a termést még a cukrok felhalmozódása előtt takarítják be. Persze konzerv esetén nehezebb lehet felismerni a réteges ízjegyeket.
Hogyan kell használni a bébikukoricát?
Ropogós, kellemes állagának és enyhe ízének köszönhetően a bébikukorica számos étel remek kiegészítője. Tudsz például:
- friss, apróra vágott darabokat adni salátákhoz
- krémes, kókusztejalapú levesekbe dobni
- előételként tempuratésztában megsütni
- fűszeres sült krumplihoz adni
- köretként felszolgálni grillhúsokhoz
- currybe belefőzni
Forrás: Insider, Fotó: Getty Images