Ki ne szeretné a krémes, habos krumplipürét? Ugyanakkor tény, hogy nem ez a klasszikus a legizgalmasabb köret az asztalon – ha szeretnénk feldobni nagymamáink krumplipüréjét, vagy kicsit különlegesebbé tenni a fogást az ünnepi asztalra, mindenképpen próbáljuk ki az alábbi verziót. A tejszínes, vajas, zsíros és sós (sajnáljuk, ez tényleg így finom) krumplipürét a sült fokhagyma karakteres íze és egy-két friss fűszernövény dobja fel. Ne aggódj, nem lesz túl fokhagymás a végeredmény: sülés közben a fokhagyma veszít „erősségéből”, földes, karamelles karaktert kap. Mutatjuk is a receptet!
Hozzávalók:
- 1 fej fokhagyma
- extraszűz olívaolaj
- 1,5-2 kg krumpli meghámozva és felkockázva
- 500 ml zsíros tejszín
- 500 ml zsíros tej
- 6-7 friss zsályalevél
- 3 ág friss kakukkfű
- 6 ek. sózott vaj szobahőmérsékleten
- só és bors
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra!
- Vágjuk le a fej fokhagyma tetejét, hogy a gerezdek kilátszódjanak a héjból. Tegyük rá egy darabka alufóliára, alaposan locsoljuk meg olívaolajjal, csomagoljuk be, majd tegyük a sütőbe 40-55 percre. A cél, hogy aranybarna és krémesen puha legyen! Ha kihűlt, egyszerűen préseljük ki a fokhagymát!
- Közben egy nagy fazékban keverjük össze a tejszínt és a tejet, dobjuk bele a meghámozott, felkockázott krumplit és a fűszernövényeket – közepes lángon főzzük a krumplit, míg meg nem puhul (kb. 25-30 percig)
- Szűrjük le a krumplit, de tartsuk meg a tejes keveréket! Távolítsuk el a zsályát és a kakukkfüvet!
- A krumplit törjük össze és adjuk hozzá a fokhagymát is! Adjunk hozzá nagyjából másfél csészényit a tejes keverék, amiben a krumpli főtt, kézzel vagy robotgéppel pürésítsük simára! Szükség esetén adjunk hozzá még több folyadékot! Adjunk hozzá 3 ek. vajat is!
- A maradék vajat barnítsuk meg egy kis zsályával és locsoljuk meg vele tálalás előtt a krumplipürét! Melegen tálaljuk!
Forrás: Half Baked Harvest Fotó: Getty Images