Penészes ételbe harapni valójában sokkal gyakoribb jelenség, mint gondolnánk – magyarázza Keri Gans táplálkozási szakértő – pláne a kenyér, a gyümölcsök és a zöldségek esetében. A penészspórák mindenhol ott vannak: a levegőn keresztül jutnak be az otthonunkba és tapadnak hozzá az élelmiszerekhez és más felületekhez, de természetes módon jelen vannak a talajban, pláne ott, ahol növényeket termesztenek.
Alapvetően a penészes ételek fogyasztásával nem teszünk túl sok kárt magunkban, de ritka esetekben komoly megbetegedés is lehet az eredmény. Sok élelmiszer esetében nem is tudjuk kikerülni a fogyasztását (gondoljunk csak a brie és a camembert sajtokra), de azért egy penészes süteményt nem feltétlenül fogyasztanánk el.
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének becslése szerint a világ fogyasztásra termelt növényeinek körülbelül 25 százaléka tartalmaz mikotoxinokat, amelyek a májban és a vesében felhalmozódva hosszú távon egészségügyi problémákat okozhatnak. A penészgomba bizonyos esetekben allergiás reakciókat is kiválthat, ami légúti megbetegedésekhez vezethet, de kis mennyiségben kevés a valószínűsége annak, hogy valaki így károsítja az egészségét.
Forrás: Womens Health, Fotó: Getty Images