A csicseriborsó nagyszerű fehérjeforrás, olyannyira, hogy gyakran lesz belőle vegetáriánus és vegán fogások főszereplője, hiszen ezek az apró, diós-földes ízű kis bogyók rengeteg ízt és tápanyagot tartalmaznak. A csicseriborsó ráadásul a fehérje mellett sok vasat is tartalmaz, ami szintén kiváló húspótlóvá teszi, emellett kalcium- és rosttartalma is magas. Ez a különleges hüvelyes segít egészségesen tartani a szívünket és kordában tartani vércukorszintünket, ráadásul kálium, foszfor, magnézium és cink is bőven található benne. A csicseriborsó egyébként talán meglepő módon szuper desszertalapanyag is – a levét is használják vegán mousse-ok készítéséhez, de maga a zöldség is lehet édességek alapanyaga enyhén édeskés ízének köszönhetően.
Az alábbi receptben egy melengető és tápláló currybe kerül, ami ráadásul rengeteg további zöldséget tartalmaz a csicseriborsó mellett is, így tényleg igazi vitaminbombának számít. Fontos leszögezni, hogy az ilyen curryknél nincsenek szigorú szabályok, a zöldségek szabadon variálhatóak vagy elhagyhatóak aszerint, hogy mit szeretünk, vagy éppen mi van otthon. Annyi biztos, hogy a csicseriborsót semmiképpen ne hagyjuk ki, hiszen tényleg ez a lelke ennek a komplex ízű, izgalmas, mégis egyszerűen elkészíthető keleties főfogásnak!
Kókuszos csicseriborsó-curry
Hozzávalók:
- 1 ek. olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma vékony csíkokra vágva
- 1 kaliforniai paprika vékony csíkokra vágva
- 1 ek. friss reszelt gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 kisebb fej brokkoli rózsákra szedve
- 2 tk. őrölt chili
- 1 tk. őrölt koriander
- 3 ek. vörös currypaszta
- 1 konzerv kókusztej
- 1 lime félbevágva
- egy konzerv csicseriborsó
- 1 és fél csésze fagyasztott zöldborsó
- só és bors
- párolt rizs a tálaláshoz (opcionális)
- 1/4 csésze friss koriander durvára vágva
- 4 szál újhagyma vékony karikákra vágva
Elkészítés:
- Egy nagyobb, magas falú serpenyőben hevítsünk olajat, dobjuk rá a felvágott hagymát és a kaliforniai paprikát, majd pirítsuk őket, míg megpuhulnak, nagyjából 5 percig. Adjuk hozzá a reszelt gyömbért és az aprított fokhagymát és főzzük össze, míg az egész keverék illatozni kezd.
- Dobjuk az alapra a rózsákra szedett brokkolit, alaposan forgassuk össze! Adjuk hozzá az őrölt chilit és koriandert, majd a currypasztát is, és süssük, míg az egész zöldséges keverék kicsit karamellizálódni kezd.
- Öntsük fel kókusztejjel és közepes lángon hagyjuk felforrni a curryt! Fedjük la serpenyőt és hagyjuk főni, míg a brokkoli megpuhul, nagyjából 6-8 perc alatt!
- Vegyük le a curryt a lángról, adjuk hozzá a lime levét, majd keverjük bele a lecsepegtetett csicseriborsót és zöldborsót is, ízesítsük sóval és borssal! Tegyük vissza a curryt a tűzre, hagyjuk kicsit összerottyanni az egészet.
- Tálaljuk friss korianderrel és vékonyra vágott újhagymával, ízlés szerint kínáljunk mellé párolt rizst vagy indiai naan kenyeret.
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images