Olyan veszélyek leselkednek a szemünkre nyáron, amikre nem is gondolnánk

2024. augusztus 12.
Könnyű azt hinni, hogy nyáron az egyetlen kockázati tényező a szemünkre nézve a nap, ám ez egyáltalán nem így van. Szakértők árulták el, milyen veszélyek leselkednek ránk!
Szemünk védelme a nyáron: így óvhatod meg a veszélyektől
  • Alapvető, hogy nyáron gondoskodunk a hajunk, a bőrünk védelméről, hogy ne égjünk le, de ugyanígy kellene ügyelni a szemünkre is.
  • Dr. Nicole Bajic szemész és Robert Messinger optometrista elárulták azokat a kockázati tényezőket, amik komoly szemproblémákat idézhetnek elő.
  • Cikkünkből azt is megtudhatod, mit tehetsz a szemed védelméért!

A napsütéses évszak legélvezetesebb aspektusai – a szellő, a hullámok, a fényvédők és a jéghideg koktélok bódító keveréke, és maga a nap – mind-mind komoly veszélyt jelenthetnek a szemünk egészségére, ha nem teszünk óvintézkedéseket.

Íme a legnagyobb veszélyt jelentő tényezők a szemünkre nézve a nyáron:

Inkább divatos, mintsem megfelelő védelemmel ellátott napszemüveget viselünk

Ha nem gondoskodunk a szemünk védelméről a nyáron, az olyan szemproblémákhoz vezethet, mint a szürke hályog, a retina betegsége és akár a szemrák.

Éppen ezért Dr. Nicole Bajic, a Cleveland Clinic szemésze azt javasolja, hogy viseljünk 100 százalékos UV-védelemmel rendelkező vagy UV 400-as napszemüveget a káros UVA- és UVB-sugarak elleni védelem érdekében.

 „Az az érdekes, hogy a napszemüvegek ára nem korrelál a hatékonysággal” – mondta a HuffPostnak. „Lehet olcsó napszemüveged, ami megfelelő UV-védelemmel rendelkezik. Csak meg kell győződnöd arról, hogy fel van tüntetve a címkén. Az UV-védelem nem olyan drága dolog, és néha a dizájner-napszemüvegek kevésbé védenek.”

A szakértők szerint veszélyes lehet nem megfelelő védelemmel ellátott napszemüveget viselni a nyáron

A szakértők szerint veszélyes lehet nem megfelelő védelemmel ellátott napszemüveget viselni a nyáron

„Az élénkebb színek nem jók” – mondta a HuffPostnak Robert Messinger, egy nyugdíjba vonult New Jersey-i optometrista. „Nem nyújtanak megfelelő védelmet, és túl sok fényt engednek be.”

Azok számára, akik nyáron a stílusos megjelenésre vágynak, Messinger azt javasolja, hogy tartogassák a színes lencséket az esti órákra vagy beltérre – hacsak nem zöldek. Messinger szerint a szürke vagy zöld G-15 lencsék, mint a sok klasszikus Ray-Bannél használt lencsék, a leghatékonyabbak a fényvédelem tekintetében.

Nem ellenőrizzük a szemcseppeket használat előtt

Legyen szó kiszáradásról, allergiáról, alkoholfogyasztásról, a véletlenül felvitt túl sok fényvédő használatáról vagy egy bosszantó strandolóról, aki az arcunkba rázza a törülközőjét, sok olyan tényező van, ami a szem kivörösödését, viszketését vagy kiszáradását okozza, és ezek orvosolhatók műkönnyekkel, amik hosszú eltarthatósági idővel rendelkeznek.

A szakértő szerint általában négyszer lehet szemcseppet használni egy nap, de vannak olyan tartósítószer-mentes változatok, amiket egy nap tízszer is. Ezenkívül meg kell győződni arról, hogy a szemcseppet nem hívták vissza a forgalomból, nem járt le, vagy nem olyan palack, ami esetleg korábban fertőzött szemmel érintkezett.

Nem viselünk védőszemüveget tűzijátéknál

A nyáron rengetegen használnak a bulik és összejövetelek alkalmával tűzijátékot vagy csillagszórót. A szakértők azt javasolják, hogy ilyen esetekben is érdemes védőszemüveget használni, mert komoly szemproblémákat okozhatnak a szikrák. Ugyanígy figyelmeztet Bajic a pezsgőbontásra is, mivel már rengeteg olyan esetet látott, mikor egy pezsgősdugó eltalálta valakinek a szemét.

Kontaktlencsével úszunk

A szem biztonsága kulcsfontosságú az úszás során, különösen, ha kontaktlencsét viselünk. Messinger és Bajic is azt mondja, hogy soha nem szabad kontaktlencsével úszni.

A szakértők szerint könnyű a vízben úszva olyan bakteriális fertőzést összeszedni a nyáron, ami szemproblémákat okozhat

A szakértők szerint könnyű a vízben úszva olyan bakteriális fertőzést összeszedni a nyáron, ami szemproblémákat okozhat

„A kontaktlencsék szivacsok; mindent felszívnak” – mondta Messinger. – A medencében nyilván van klór – de nem akarod, hogy egész nap a szemedben legyen. De az óceánban vagy más vizekben pedig bogarak vannak.” A szakértő szerint nagyon könnyű a különböző vizekben olyan bakteriális fertőzést összeszedni, ami veszélyezteti a szemünk egészségét. Az egyetlen kivétel, ha napi lencsét visel az ember, és úszás után azonnal kidobja.

Ha olyan szemfájdalmat vagy szemirritációt tapasztalunk, ami nem múlik el, miután kiöblítettük a szemünket, Messenger és a Bajic azt tanácsolja, hogy keressünk fel egy szemorvost.

Forrás: Huffpost, Fotók: Getty Images