10 meglepő tünet, amit a pollenallergia okozhat a szénanáthán és szemviszketésen túl

2024. április 30.
Amikor a pollenallergiára gondolunk, leggyakrabban a szénanátha és a szemviszketés jut tünetként eszünkbe. A szakember szerint azonban lehetnek más, nem ennyire egyértelmű jelei is a szezonális allergiának, amikre érdemes odafigyelnünk.
Szezonális allergia tünet
  • A szezonális allergia nem annyira egyértelmű tünetei legalább annyira kellemetlenek, mint a szénanátha.
  • A meglepő allergiás tünetek között előfordul a rossz lehelet vagy éppen a krónikus fáradtság és koncentrációs nehézség is.
  • A szakember elmondta, milyen tünetek esetén célszerű gyanakodnunk a szezonális allergiára is, ha más nem indokolja a panaszokat.

Idén korábban jött az allergiaszezon. Már javában ontják a polleneket a fák, füvek, de a penész is okozhat panaszokat azoknak, akik allergiásak rá. Tüsszögünk, bedugul az orrunk, piros és viszket a szemünk, hogy csak az allergia leggyakoribb tüneteit említsük. Ugyanis vannak a szezonális allergiának olyan jelei is, amikről nem is gondoljuk, hogy a pollenek váltják ki nálunk. 

Dr. Duyen Nguyen allergológus végigvette, milyen egészen meglepő jelei lehetnek a szezonális allergiának a horkolástól a krónikus fáradtságig.

A szezonális allergia meglepő és szokatlan tünetei

1. Rossz szájíz és lehelet

Allergiaszezonban könnyen lehet, hogy a rossz ízt nem az étel miatt érezzük a szánkban. A levegőben lévő pollenek is kiválthatják a furcsa tünetet. Amikor a pollenallergia miatt termelődő túl sok orrváladék csorog le a garaton, érezhetünk hányingert, sőt, előfordulhat hányás is. Emellett baktériumok is kerülhetnek a szánkba, torkunkba, ami hozzájárul a rossz szájszag kialakulásához allergia esetén.

2. Szédülés, fülcsengés

Úgy érezzük, hogy képtelenek vagyunk megállni a lábunkon, és fogalmunk sincs, miért? Lehetséges, hogy a szezonális allergia tehet róla. Ha a túl sok és folyamatosan termelődő váladék lerakódik a fülünkben található egyensúlyszerven, nem csak fülfájást, de egyensúlyzavarokat, szédülést is okozhat.

3. Szaglásvesztés

Az elmúlt években a szaglásvesztésről mindenkinek a covid-19 jut eszébe. Pedig akár a szezonális allergia is okozhatja. Mivel a pollenérzékenység jelentős irritációt okoz az orr nyálkahártyáján, így az károsodhat átmenetileg. Ez a szaglás részleges vagy teljes elvesztését okozhatja, míg az allergiaszezon tart.

4. Kimerültség

Fáradtabbak vagyunk, mint általában? Nagy valószínűséggel az allergia miatt nem tudunk jól aludni éjszaka. Mivel az orrunk nem szelel olyan jól, ha allergiában szenvedünk, ezért a mélyalvásban töltött idő is kevesebb lehet, mint az allergiaszezonon kívül.

De létezik úgynevezett allergiás fáradtság szindróma is. A szezonális allergiával való harc egyszerűen annyira igénybe veszi a szervezetünket, hogy semmi másra nem marad energiánk.

5. Koncentrációs zavarok

Az allergiaszezonban sokaknál jelentkezik feledékenység, koncentrációs nehézségek, sőt, még ADHD-s tünetek is. Ennek hátterében is az áll, hogy az allergiával való küzdelem a szervezetünk energiáinak nagy részét leköti, így nem tudunk olyan jól fókuszálni a hétköznapi teendőinkre.

Egy nemrégiben készült kutatás ugyanakkor kimutatta, hogy van összefüggés az allergia és az ADHD között. Eszerint az allergiában szenvedőknél 30-50 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki ADHD is.

A szezonális allergia tünete lehet a homlokban jelentkező fejfájás, különösen reggel

A szezonális allergia tünete lehet a homlokban jelentkező fejfájás, különösen reggel

6. Megmagyarázhatatlan fejfájás

Az arcüregre nagyobb nyomás nehezedik az allergiás szezonban, mivel nagy mennyiségű váladék termelődik. Ez okozhat fejfájást, amit leginkább a homlokban és az orcákon érzünk. Ezek a területek érzékenyek is lehetnek. Az allergia miatti fejfájás reggel a legrosszabb, mivel az éjszakai vízszintes testhelyzetben még erősebb a nyomás a visszaáramló váladék miatt.

7. Kiütések

A szezonális allergia nem csak a krónikus bőrproblémák, mint például az ekcéma fellángolásához járulhat hozzá. Vannak, akiknél a pollenérzékenység kiütéseket is okoz, miután közvetlen kapcsolatba kerültek az allergénnel, például sétáltak egy mezőn vagy a szabadban töltöttek időt.

8. Fura szokások

Sokaknál a szezonális allergia hozzájárul, hogy fura szokásokat vegyenek fel, tik alakuljon ki náluk. Az egyik leggyakoribb, amikor az allergiás önkéntelenül is nyomkodja az orra hegyét a kézfejével, hogy így enyhítse a nyomást, amit az allergia okoz az arcüregére. A másik gyakori mozdulat, amit a szezonális allergia miatt csinálunk, hogy a mutatóujjunkkal nyomkodjuk a fülünk környékét.

9. Viszkető nyelv

Bizonyos ételek fogyasztásakor is érezhetjük, hogy viszket a nyelvünk. Ez jelenti azt, hogy allergiásak vagyunk az adott ételre. Viszont a keresztallergia jelensége is okozhatja. Például a parlagfűre érzékenyeknél a banán vagy dinnye fogyasztása kiválthatja az allergiás tüneteket, az allergiaszezonban még hevesebbé teheti azokat.

10. Ízületi fájdalmak

A szezonális allergia miatt a szervezet gyulladásra való hajlamát is ronthatja. Emiatt érezhetjük az ízületekben a fájdalmas feszítő érzést.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash, Getty Images