Ennyi év alatt fejlődik ki a leégésből a bőrrák

2024. szeptember 21.
Nem véletlen, hogy az utóbbi években meredeken emelkedik a bőrrákos megbetegedések száma. Az, hogy a harmincas éveinkben mennyire védjük – vagy nem védjük – a bőrünket a napsugárzástól, eldöntheti, 60 éves korunkra lesz-e bőrrákunk.
Leégés után mennyi idő alatt alakul ki bőrrák
  • Elegendő ötször leégnünk életünk során, hogy megkétszereződjön a melanóma kialakulásának esélye.
  • Megéri a nyári barnaság, ha közben bőrrákunk alakul ki?
  • Nem csak a melanóma veszélyes, a bőrráknak vannak más formái is, melyek sokkal gyakoribbak.

Lehet, hogy most csodás csokibarna bőrrel jövünk haza a nyaralásról, de nem kell leégnünk sem ahhoz, hogy szép lassan bőrrákunk alakuljon ki. Dr. Hadley King bőrgyógyász is azt hangsúlyozta: „Nem létezik olyan, hogy egészséges barna szín. Még ha nem is égtünk le, maga a barnulás folyamata is olyan mechanizmusokkal jár, melyek során az UV-sugárzás károsítja a bőrsejtek DNS-ét.”

Mennyi idő alatt alakul ki a bőrrák?

Hosszú idő kell hozzá, akár évtizedek is, hogy a bőrrák kialakuljon. „A bőrrák tipikusan egy nagyon lassan kifejlődő betegség. Ez azt jelenti, hogy évek, évtizedek alatt fejti ki hatását a napsugárzás, mire megjelennek a rákos elváltozások a bőrünkön” – magyarázta Dr. Saami Khalifian bőrgyógyász. – A legtöbb bazálsejtes karcinóma például a folyamatos napsugárzásnak való kitettség miatt alakul ki, és 15-30 év kell, mire megjelenik.”

A bőrrákot az okozza, hogy a napsugárzás miatt a bőrsejtek DNS-ében felhalmozódó károsodások egy ponton túl már megakadályozzák az egészséges sejtosztódást. „A bőr sosem felejti el a korábbi, akár gyerekkori leégéseket sem” – figyelmeztetett a bőrgyógyász.

Mit tehetünk a bőrrák megelőzésére?

A tudatosság segíthet a bőrünk védelmében, jelentősen csökkentheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. A szakemberek szerint az alábbi szabályokat kell betartanunk, ha minél nagyobb eséllyel szeretnénk elkerülni a bőrrákot:

  1. Soha ne lépjünk ki otthonról – még télen sem, hiszen UV-sugárzás akkor is van! – fényvédő krém nélkül.
  2. Széles spektrumú, legalább 30 faktoros fényvédőt válasszunk, a legjobb az, ha fizikai és kémiai fényvédőket egyaránt tartalmaz a krémünk, így az olyan pigmentproblémákat is kivédhetjük, mint a melazma.
  3. Ne spóroljunk, amikor felkenjük a fényvédőt! Ismételjük meg gyakran, ha a napsugárzás különösen erős.
  4. Érdemes C-vitaminos krémet vagy szérumot használnunk a fényvédő előtt, ez ugyanis erősíti a fényvédő hatását, mivel a C-vitamin jelentősen csökkenti az oxidatív stresszt, amit az UV-sugárzás a bőrünknek jelent.
  5. Ne napozzunk és semmiképp se használjunk szoláriumot! 
  6. Ne csak krémekkel, ruházattal, kalappal is védjük magunkat a Nap káros sugaraival szemben, hogy megelőzzük a bőrrák kialakulását.

Forrás: Huffington Post, Fotó: Getty Images, Unsplash