Folt a körmön? Nem sérülés, a bőrrák jele lehet!

2022. április 25.
A 25 éves nő azt hitte, hogy az ősrégi barna csík a körmén csupán valamilyen sérülés nyoma. Valójában egy ritka bőrráktípus egyik tünetét észlelte magán. Ezért is fontos az éves szűrővizsgálat, melynek során a bőrgyógyász tetőtől talpig átnézi a testünket, beleértve a körmöket is, mert így korán észlelhetjük, hogy baj van, és időben megfelelő kezelést kaphatunk.

Évek óta látta a körmén az aprócska színelváltozást, sőt az orvos többször is azt bizonygatta a 25 éves nőnek, hogy ártalmatlan anyajegy csupán, mígnem kiderült, hogy a bőrrák egy ritka formájának tünete. „Még középiskolás voltam, amikor észrevettem egy barna csíkot a körmöm alatt, 2012 táján lehetett. Azt hittem, valamilyen sporttal összefüggő sérülés – mondta a fiatal nő. – Egy bőrgyógyászt is megkérdeztem, aki azt mondta, inkább egy anyajegy lehet a körömágyamban, arra pedig, hogy rákos legyen, hozzávetőleg csupán 1 százalék esély van. Tulajdonképpen azt mondta, hogy várjak, és figyeljem, és ha nagyobb vagy sötétebb lesz, szóljak.”

Évekig nem történt semmi, míg 2021-ben egy kollégája nem figyelmeztette, hogy nézesse meg, mert szerinte nagyon hasonlít egy olyan képre, ami rákos elváltozásokat szemléltetett. De még ekkor sem került sor biopsziára, mivel az újabb bőrgyógyász szerint sem volt ok az aggodalomra. 

korom-borrak-melanoma

Minél ritkább, annál nehezebb észrevenni

A barna csíkról azonban kiderült, hogy köröm alatti melanóma, a bőrrák egy olyan típusa, mely a kéz vagy a láb körömágyában fejlődik ki. „Nem túl gyakori, ezért sokszor nem veszik észre, ha viszont nem kezelik, agresszív ráktípus lehet” – figyelmeztetett dr. Adam Friedman bőrgyógyász. 

A fiatal nő bőrrákja is a körömágyból indult, és két műtétre is szükség volt, mire sikerült eltávolítani. Ezután az újabb kihívást az jelentette, hogy a ritka ráktípusra megfelelő kezelést találjanak. Azon az ujján többé nem nő köröm, és komoly fizikoterápia vár rá, hogy újra mozgatni tudja az ujját, mégis boldog, hogy észrevették a betegséget. „Sokan köszönték meg, hogy felhívtam a figyelmüket a ritka problémára” – mondta. 

A bőrrák meglepő helyeken tűnhet fel

Azért is fontos a korai diagnózis, mert a bőrrák nagyon ritka helyeken tűnhet fel. Ha viszont korai stádiumban észreveszik, általában jól kezelhető még a legagresszívebb melanóma is, beleértve annak ritka formáit. 

Nem mindig könnyű azonban felfedezni a betegséget. Amikor éves anyajegyszűrésre megyünk, a testünk minden négyzetcentiméterét átvizsgálja a bőrgyógyász, még a talpunkat és lábujjakat is. „Tapasztalt szakemberre van szükség, hogy ne kerülje el semmi a figyelmét” – mondta a bőrgyógyász. 

Vannak bizonyos jelek – aszimmetria, eltérő szín a test többi részéhez és más anyajegyeinkhez képest, változás a korábbi állapotokhoz képest –, melyek gyanússá tehetnek bizonyos foltokat. Bárkinek lehet bőrrákja, a rákos sejtek nem szabályosan fejlődnek, így intő jel lehet, ha valami a megszokottól eltér a bőrünkön. Legalább évente meg kellene nézetnünk a bőrünket szakemberrel, ám ha fennállnak más rizikófaktorok, például vörös haj, világos bőr, sok időt töltünk a napon, még gyakrabban is érdemes bőrgyógyászhoz mennünk.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!